На ВДНГ починаються роботи з облаштування території урбан-парку ®

— 25 травня 2021, 08:57

Урбан-парк на ВДНГ — простір, що буде призначений для занять спортом, зокрема вуличними культурами, та проведення заходів.

Тут побудують бетонний скейт-парк, майданчики для вуличних видів футболу, баскетболу, танців, воркауту й паркуру, клаймбінгу, дитячі урбан-локації та столи для тенісу. Усі вони будуть безкоштовні для відвідування.

Крім тренувань, в урбан-парку планують регулярно проводити батли та джеми вуличних культур, реалізовувати спортивні проєкти та медійні заходи, які допоможуть створити у спортивному кластері ВДНГ унікальну живу атмосферу.

Важливою частиною простору стане і Street Culture Hub, який об'єднає спільноту вуличних культур із різних міст України разом з відомими атлетами, артистами та різноманітними командами.

"Україна посідає останнє місце в Європі за глобальним індексом процвітання від інституту Legatum. Причина, зокрема, у нерозвинутій культурі масового спорту та браку якісної спортивної інфраструктури.

Саме тому в Концепції розвитку ВДНГ на 40 років зафіксовано важливий напрям — створення можливостей для спорту й активного відпочинку.

Ми відчуваємо власну відповідальність за те, щоб наші відвідувачі мали змогу якісно відновлюватися та надихатися, водночас зміцнюючи своє здоров’я — саме тому починаємо формування масштабного спортивного кластера.

Тим паче що засади молодіжної політики тепер закріплено на законодавчому рівні", — Євген Мушкін, генеральний директор Національного комплексу "Експоцентр України".

Майбутній урбан-парк — це частина концепції спортивного кластера, що з’явиться на ВДНГ. Його розробленням займається компанія із трансформації міських просторів Big City Lab разом зі співавтором концепції розвитку ВДНГ — литовським урбаністом Тадасом Йонаускісом.

Концепцію урбан-парку розробляє команда Street Culture під керівництвом Єгора Матюхіна та архітектори вуличних культур з Urban Reform — Олександра Нарижна і Анастасія Палій.

Разом вони вже створили три урбан-парки та багато архітектурних концепцій вуличних культур у Харкові. Підготовчі роботи зі створення парку на ВДНГ розпочнуться вже 28 травня.

"Для розроблення публічного простору важливо залучати спільноту людей, які будуть ним користуватися. Тому ми провели інтерв’ю з лідерами спорту, щоб зрозуміти їхні потреби не лише у спортивній інфраструктурі, а й у сервісній (локери, паркінги, роздягальні).

Для нас важливо створити живий та безконфліктний простір: щоб м’ячі не потрапляли на бігову доріжку, щоб шумний скейт-парк не заважав йогам, щоб роллерам було де кататись і водночас вони не збивали пішоходів.

Урбан-парк стане важливим етапом створення спортивного кластера, далі ми плануємо розширити перелік видів спорту", — Вікторія Тітова, СЕО Big City Lab.

Загальна концепція спортивного кластера формується з урахуванням даних із дослідження масового спорту в Києві, що було проведено Big City Lab у 2018 році, та двох опитувань, які компанія здійснила навесні цього року разом з U-Sport.

В одному з них команда провела інтерв’ю з лідерами спорту та представниками вуличних культур Києва. В іншому — опитала близько 2300 людей віком від 18 до 60 років, половина з яких відвідує Експоцентр щонайменше кілька разів на місяць.

Серед майданчиків, які гості ВДНГ хотіли б побачити в інфраструктурі майбутнього спортивного кластера, окрім урбан-парку, згадувалися професійні бігові та велодоріжки, локації для заняття фітнесом (тренажери, TRX, кросфіт) і йогою, настільний теніс, басейн, баскетбольні й футбольні майданчики та скеледром.

Фінальну концепцію спортивного кластера ВДНГ представлять у червні цього року.

Зараз усі громадські активісти та ті, хто бажає в майбутньому займатися спортом на ВДНГ, можуть ознайомитись із майстер-планом урбан-парку та залишити команді розробників свої відгуки й побажання за посиланням.

Головне сьогодні