"Ми такі задовбані". 5 книжок, які допоможуть не занепасти силою і духом

Катерина Хорощак — 13 лютого 2022, 10:00

Хмари над головою під вагою рутини і постійних викликів так згущуються, що навіть прості базові речі здаються надскладними, а радість стає якоюсь недосяжною розкішшю.

Здається, на вашому порозі з'являється вигорання. Як з ним боротися і що саме робити, щоб уникнути повного виснаження?

Ось 5 книг, які допоможуть зберегти вашу енергію, холодний розум і баланс "дім-робота-особисте життя".

"Без зусиль. Досягайте важливого легше", Ґреґ Маккеон

Слава і всесвітня відомість прийшла до цього американського письменника та бізнес-консультанта завдяки праці "Есенціалізм", у якій автор поєднав досягнення нейропсихології, поведінкових економіків, тайм-менеджменту і розповів світу, як саме розставляти пріоритети так, щоб обирати лише найважливіше і не витрачати сили на дурниці.

Маккеон невтомно дотримувався свого методу, але все одно вигорів. Тому що ось цих найважливіших справ виявилося у житті непомірно багато. Звідси почалося його дослідження того, як зробити навіть найскладніші і найважливіші завдання простими, такими що вдається робити без зусиль і ще й отримувати щире задоволення від процесу.

Автор надає практичні поради про те як саме досягнути омріяної легкості, як змінити щоденні дії, а головне сприйняття якихось виснажливих завдань.

Письменник наводить безліч цікавих прикладів з життя своїх знайомих та клієнтів: до і після того як вони усвідомили принцип легкості. Тож відповідь Маккеона на наше запитання про те як не вигоріти: шукати найпростіший спосіб робити складні речі.

"Ми можемо не помітити знаки, що вже вичерпали запаси енергії. Ігнорувати, що вже не можемо зосередитись, що в нас мало енергії, що ми постійно відволікаємось. Можемо продовжувати через силу, намагатися штучно компенсувати зниження рівня енергії кофеїном чи цукром. Але врешті-решт утома бере своє — і важливу роботу стає виконувати набагато складніше, ніж мало б.

Найпростіший спосіб — постійно поповнювати запаси ментальної й фізичної енергії. Для цього потрібно робити короткі перерви. Їх можна запланувати. Можна стати схожими на людей з піковою продуктивністю, які беруть найбільше від природніх ритмів свого тіла."

"Нові стоїки. 52 уроки для наповненого життя" Массімо Пільюччі , Ґреґорі Лопез

Нову хвилю популярності сьогодні отримав стоїцизм — антична філософія, в основі якої життя у гармонії з собою, баланс духовного та матеріального та прийняття незмінних факторів.

Знову ж таки, коли не можеш змінити ситуацію — зміни підхід до неї. Стоїцизм насамперед про уміння визначити пріоритети і шукати таких рішень у житті, які покращать ваш характер і зміцнять особистість.

Погодьтеся, що значно складніше зламати сильну особистість, яка розуміє свої пріоритети і кордони, аніж втомлену і виснажену людину, яка пливе за течією. Це видання практикуючого буддиста та стоїка Ґреґорі Лопеза та професора філософії — Массімо Пільюччі про пошук шляху стоїка у сучасному світі повному спокус, залежностей, надмірних очікувань і соціального тиску. Пройти цей шлях може кожен, хто прагне змін.

Видання створене у формі практичного посібника на 52 тижні. Тож у кожному розділі є завдання, які потрібно виконати і пізнати себе краще. "Нові стоїки" легко і доступно пояснює вчення античних філософів та веде до дзену у особистому та професійному житті.

"Сенека каже те, що серед сучасних психологів уже стало трюїзмом: найкращий спосі уникнути спокуси — звести до мінімуму контакт із нею."

"Дослідники із Дюкського університету виявили, що серед корисних стратегій позбавлення від шкідливих звичок — ігнорування тригерів і ускладнення небажаних дій. Тобто вони підтвердили ефективність підходу Сенеки".

"Ми такі задовбані. Перевірений спосіб відновити енергію і подолати вигорання", Емі Шах

Це видання буде корисне насамперед жінкам, адже нутріціологиня та лікарка імунулог-алерголог Емі Шах досліджує саме проблему жіночої перевтоми. У цьому виданні йдеться не тільки про вплив сучасного надшвидкого ритму чи соціо-культурних очікувань, а й про наслідки усього цього для здоров’я.

Власний досвід кризової ситуації і постійна лікарська практика допомогли знайти причини тотальної поширеності вигорання і жіночої втоми.

Щоб виснаження не стало нашою новою нормою, авторка пропонує переглянути своє харчування, пояснює, як працює гормональна система та наднирківники (які власне і відповідають за вироблення гормонів-стресоносіїв).

"Що глибше я докопувалася до причини втоми жінок, то більше переконувалася, що ми зіткнулися із серйозною кризою. За недавнім дослідженням, 15% жінок часто почуваються дуже втомленими й виснаженими (серед чоловіків таких 10%).

У віці від 18 до 44 років жінки удвічі частіше, ніж чоловік, почуваються втомленими або виснаженими (15,7% проти 8,7%). До того ж історія свідчить, що дослідники ігнорували жінок та їхні медичні проблеми".

"Легко. Мистецтво простого життя без турбот і стресу", Френсіс Джей

Усього забагато: речей, завдань, справ у дні, покупок у магазинах, потреб близьких, які потрібно задовольнити. А що як спробувати все спростити і допоможе цьому не що інше як мінімалізм і підхід "легко"?

Авторка бестселера "Радощі мінімалізму" у своїй новій книжці пропонує використовувати малесеньке слово "легко" як життєву мантру.

Ви можете сказати, що легко сказати, та важко зробити на практиці. Але можна хоча б спробувати. Авторка з допогою свого підходу пропонує зробити простішими різні сфери життя.

Почати можна з накопиченого непотребу і звільнення забитих шухляд і шаф, а далі пояснює як бути з надмірним споживанням і гармонією з природою. Вона дає також і практичні поради щодо роботи зі стресом та зміцненням духу.

"Якщо ви колись намагазился позбутися мотлоху, то знаєте, яким виснажливим може бути перебирання шухляди чи шафи в пошуках того, чого можна позбутися. Напевне, ви залишали очі на багато речей і залишали їх там, де вони є, аби швидше покінчити із цією справою.

Існує простіший та ефективніший спосіб розібратися зі своїми речами: почніть з чистого аркуша. Інакше кажучи, візьміть ту шухляду, шафу, полицю або іншу зону, в якій накопичилось зайве, і повністю її спорожніть. Виваліть все, очисіть, оголіть її.

Практично з нульовими зусиллями ви отримуєте прекрасний порожжжній простір."

"Радість руху. Як фізична активність додає впевненості, зближує людей і робить їх щасливішими", Келлі Макґоніґал

Незаперечний факт сьогодення: ми дуже багато сидимо. За ком’ютером, удома за відпочинком, довго кермуючи автівкою дорогою на і з роботи. І такий невеликий нюанс несе величезний вплив на те, як ми почуваємося, як на загальний стан здоров’я у цілому так і на емоційну сферу.

Психологиня та професіна тренерка Келлі Макґоніґал пропонує повернути людям радість у життя завдяку руху. Не лякайтеся, ніхто вас не змусить бігати марафони чи виснажуватися на тренуваннях. А от додати більше прогулянок на свіжому повітрі, легких пробіжок підтюпцем у комфортному темпі можна.

Звісно, не все так просто. Багато хто має травматичний досвід болісних відчуттів під час бігу. Але Макґоніґал переконана, що подолати цей дискомфорт можна усвідомивши нашу величезну потребу у більшій рухливості.

Вона детально пояснює, як саме збільшення ендорфінів впливає на наше психічне здоров’я. Спойлер: дуже позитивно.

"Чому рівень ендоканабіноїдів зростає від бігу підтюпцем, але не змінюється від повільної ходи чи великих навантажень? Антрополог Девід Рейчлен припускає, що мозок винагороджує нас за тренування такої самої інтенсивності, яка була потрібна під час полювання та збирання два мільйони років тому. Що все це означає для тих, для кого біг — хобі?

По-перше, що ключ до ейфорії бігуна не в самому бігу, а в тому, щоб бігти довго і з середнім навантаженням. Ба більше, науковці вже показали таке саме зростання рівня ендоканабіноїдів від їзди на велосипеді, ходьби на біговій доріжці під кутом і хайкінгу. Якщо ви також хочете відчути ейфорію, маєте приділити цьому час і докласти зусиль."

Реклама:

Головне сьогодні