До дня народження поета. Фольклористка випустила пісню на слова Тараса Шевченка

Марія Кабацій — 9 березня 2023, 17:04

Популяризаторка української етнокультури, співачка та фольклористка Марія Квітка випустила пісню "Реве та стогне" на слова Тараса Шевченка.

Реліз символічно відбувся 9 березня – у 209 річницю з дня народження поета.

Квітка виконує не в академічній, а в народній версії разом з колегами-фольклористами: Денисом Іванівим, Андрієм Дутко, Володимиром Щибрею, Денисом Міцелем, Дмитром Кокошком та Ігорем Перевертнюком.

За словами співачки, яка як фольклористка вже понад 10 років досліджує українські традиції, існує понад 1500 варіацій виконання цього твору, вони різняться в залежності від регіону.

У річницю початку повномасштабного вторгнення Квітка заспівала "Реве та стогне" біля понівеченого російськими обстрілами пам’ятника Шевченку в Бородянці. Тоді це відео заполонило соцмережі й зібрало багато захоплених відгуків.

24 лютого Квітка заспівала "Реве та стогне" у Бородянці. Скріншот з відео 1+1

Зараз же виконавиця вирішила записати цю композицію, щоб підтримати українців, які борються за свою свободу на передовій і в тилу.

"Мені хотілось виконати життєствердний твір, який дасть силу, наснагу й натхнення триматись і боротись. А хто, як не Шевченко, може дати всі ці відчуття? Пройшло понад 200 років від його народження, а як бачимо, слова його такі, ніби написані про сьогодення", - розповідає співачка.

Обкладинку синглу створив український художник-графік Дмитро Кришовський

Читайте також: Борітеся – поборете: у Балаклії українські військові знайшли під російським триколором вірш Шевченка

Реклама:

Головне сьогодні