Тексти, створені ветеранами. У Києві розпочався Фестиваль перших п'єс

Марія Кабацій — 18 жовтня, 13:43
Тексти, створені ветеранами. У Києві розпочався Фестиваль перших п'єс
У Києві три дні читатимуть п'єси, написані ветеранами
"Театр Драматургів" / Facebook

У п'ятницю, 18 жовтня, в Києві стартував Фестиваль перших п'єс. Впродовж трьох днів у приміщенні Театру драматургів презентують тексти, створені учасниками проєкту "Театр Ветеранів".

Читайте УП.Культура у Telegram!

Відсьогодні розпочався марафон сценічних читань. Загалом гостям покажуть 11 п'єс, написаних ветеранами та чинними військовослужбовцями. А також чотири тексти, створені цивільними учасниками проєкту.

Як розповів УП.Культура один з ініціаторів Фестивалю, драматург і сержант Максим Курочкін, ідея поєднати театр та реабілітацію ветеранів виникла навесні цього року.

"Ми з побратимами з Відділу комунікацій командування Сил ТРО Олексієм Дмитрашківським, Ахтемом Сеїтаблаєвим, Юрієм Мацарським придумали Театр ветеранів і цей фестиваль. Тобто реабілітацію, терапевтичне письмо, особистий розвиток, набуття навичок спрямувати на появу нового контенту. Для нас було дуже важливо, щоб п'єси писали ті, хто взяв до рук зброю. Тому наше гасло: "Світ має бачити боротьбу України очима її захисників", – розповів він.

За словами Курочкіна, Фестиваль перших п'єс поєднує в собі риси звітної події та продовження навчального процесу. "Ми змушували ветеранів ухвалювати свої рішення, не робили це за них. Вони мали обрати собі режисера з тих, кому сподобалися їхні тексти. І це спрацьовувало, бо до людей поверталася якась впевненість в собі, у своїх силах" - пояснює драматург.

ВІДЕО ДНЯ
Дуже важливо повернути людині контроль над власним життям, розуміння, що від її рішень щось залежить і вона може досягти будь-яких поставлених цілей.
Максим Курочкін

Учасників проєкту шукали за оголошенням. Всього було подано понад 40 заявок, з яких обрали 17. До роботи залучили переважно ветеранів, а також кілька цивільних: "Ми не зважали на те, чи людина вміє писати, чи є "театральною". Ми також не дивилися на наявність посвідчення УБД. Але так сталося, що у нас дуже багато саме учасників бойових дій і кілька цивільних. Ми хотіли, щоб група була змішаною, щоб люди спілкувалися між собою, щоб не було розділення і капсулювання. Щоб люди пояснювали один одному себе, чули болі інших, проблеми інших".

Драматург зізнається, що головними викликами для проєкту і фестивалю стали традиційність поглядів на військових та проблеми побутового характеру, з якими стикалися ветерани. Деякі роботи ускладнювались тим, що кілька учасників є діючими військовими.

"Виявилося, що ми досить традиційне суспільство і людям потрібен "дозвіл" на те, щоб бути собою, говорити все, як є. Бо вони досі відчувають, що є якась ідеальна правда, ідеальний героїзм, якому треба відповідати. Вони розказують фантастичні історії своїх пригод, яких би вистачило на багато літературних романів. Але розповідають вибачаючись, часто за те, що вони живі, за те, що вони не такі героїчні, як їхні побратими, які загинули чи які досі воюють і творять дива. І от ми з цим боролися", розповів Курочкін.

Організатори Фестивалю перших п'єс мають на меті удосконалювати формат, враховуючи виклики, з якими стикнулись нині при підготовці. "Ми не могли захистити ветеранів від побутових проблем. Наприклад, хтось добирався на заняття без ноги маршрутками аж з Чернігова. Якби ми жили в ідеальному світі, ми могли б забезпечити їм якусь резиденцію, на якийсь час відірвати від побутових проблем і робити навчання інтенсивнішим. І це наша мрія. Ми мріємо про наступний етап, новий набір, про масштабування".

Крім основної програми, в межах фестивалю заплановані спеціальні події. Режисер Олександр Сергієнко презентує текст Юрія Вєткіна та Оксани Циби "Поворот на Ірпінь" у форматі "Паперового театру". Це спроба говорити про реальність війни без надлишкової ретравматизації.

Також відбудеться публічне читання нового сценарію стрічки Марисі Нікітюк "Ной". Марися, яка долучилася до команди менторів, ділилася з учасниками "Театр Ветеранів" своїми професійними секретами. Тепер ветерани допоможуть режисерці вдосконалити сценарій про українських саперів.

Крім того, запланована панельна дискусія "Чи може драма зупинити трагедію?". На ній обговорюватимуть ефективність методів, які були використані в межах пілотного навчально-терапевтичного курсу "Театр Ветеранів".

Фестиваль відбувається в столиці, в приміщенні Театру Драматургів (вул. Петра Сагайдачного, 25Г). Для глядачів, що проґавили реєстрацію, діятиме затишна фан-зона.

Онлайн-трансляція Фестивалю перших п'єс:

Реклама:

Головне сьогодні