Вчені стверджують, що танго знімає стрес

— 4 жовтня 2009, 18:52

Під час цього запального парного бального танцю у крові тих, хто танцює, значно зменшується рівень гормону стресу - кортизолу.

Водночас у кров викидається у великій кількості гормон тестостерон, відповідальний за сексуальність не лише у чоловіків, а й в жінок.

Ці процеси ретельно дослідила колумбійський психолог Синтія Квірога Мурсіа у рамках своєї докторської наукової роботи в університеті Гете у Франкфурті, повідомляє Німецька хвиля.

"Піддослідними кроликами" були 22 пари. Проби крові бралися до і після танцю. Також учасники відповідали на стандартні запитання щодо змін свого емоційного стану.

Аби встановити, що саме та якою мірою викликає позитивний ефект - музика, рухи чи доторки партнерів під час танцю, психолог досліджувала усі ці фактори окремо, а також у різних комбінаціях.

Висновок: зменшення концентрації кортизолу в крові насамперед спричинене музикою.

Водночас за викид тестостерону відповідає рух і контакт з партнером. Якщо всі ці фактори поєднуються, тоді емоційні та гормональні реакції є найсильнішими, пише спеціалізований журнал "Музика та медицина".

Отже, тепер емпіричним шляхом підтверджено те, що вже раніше було відомо сімейним консультантам, які радили танцювальну терапію парам, чиї, як правило довготривалі, відносини опинялися на межі краху.

Реклама:

Головне сьогодні