Небезпека грипу H1N1 була переоцінена

— 8 грудня 2009, 17:10

До такого висновку прийшли фахівці британської Ради з медичних досліджень (Medical Research Council) і Гарвардської школи громадського здоров'я (Гарвардська школа громадського здоров'я) в США.

Звіт про їхню роботу опублікований у журналі PLoS Medicine, повідомляє Лента.ру.

Дослідники проаналізували статистичні дані щодо захворюваності на грип H1N1 серед населення американських міст Нью-Йорк та Мілуокі за період з квітня по липень 2009 року.

З'ясувалося, що в медустанови були доставлені 1,44% хворих, при цьому 0,24% хворих знадобилася госпіталізація у відділення інтенсивної терапії або штучна вентиляція легенів. Смертність від нового грипу склала 0,048%, від кількості тих, хто заразився.

Крім того, вчені використовували інший підхід до оцінки захворюваності, коли розглядалася передбачувана кількість хворих на грип H1N1, що перевищує офіційні дані. Застосувавши цей метод, дослідники отримали набагато більш низький рівень смертності (0,007% хворих).

Проаналізувавши дані Центрів з контролю і профілактики захворювань США (CDC), згідно з якими до листопада 2009 грип H1N1 заразилися близько 22 мільйонів американців, учені припустили, що від інфекції померли від 7,8 до 29 тисяч осіб.

На думку дослідників, ці цифри можна порівняти з показниками захворюваності сезонним грипом, від якого щорічно вмирає близько 36 тисяч жителів США.

H1N1 - підтип вірусу грипу А (найбільш поширений тип грипу, який викликає найбільш масштабні епідемії). Штам А (H1N1 "Каліфорнія 04/2009") в 2009 році став відомий під назвою "свинячий грип".

[L]Як повідомлялось раніше, експертів ВООЗ запідозрили у корупційних зв'язках з компаніями-виробниками вакцини проти свинячого грипу. Підставою для таких заяв стало розслідування данської газети "Information", що вивчала зв'язки експертів ВООЗ з провідними фармкомпаніями.

На думку опитаних фахівців, причина гіпертрофованої реакції світу на не такий вже небезпечний свинячий грип полягає в успішній піар-кампанії експертів ВООЗ. Деякі з них у буквальному значенні перебувають на службі у виробників вакцини.

"Викликає занепокоєння, що багато вчених, що засідають у різних комітетах ВООЗ, представляються незалежними експертами, ретельно приховуючи той факт, що вони отримують гроші від фармацевтичних компаній", - заявив професор епідеміології Том Джеферссон, що працює в дослідницькому центрі Cochrane Center у Римі.

ВООЗ оголосила свинячий грип пандемією під тиском групи радників цієї організації на чолі з голландським доктором Альбертом Остенхаусом, який одержав прізвисько "Доктор флю" (від "Таміфлю"), оскільки він вів активну пропаганду у ВООЗ і західних ЗМІ на користь масової вакцинації населення.

Зараз уряд Нідерландів проводить екстрене розслідування діяльності цього професора, оскільки стало відомо, що він одержує зарплату в кількох компаніях, що виробляють вакцину проти свинячого грипу.

Також серед радників ВООЗ, які наполягали на оголошенні свинячого грипу пандемією, є платні радники фармгігантів Roche, RW Johnson, SmithKline і Beecham Glaxo Wellcome.

Реклама:

Головне сьогодні