Вагітним розкажуть, від чого задихаються їхні діти

— 9 грудня 2009, 17:29

У рамках акції була створена спеціальна брошура та плакати з малюнками художниці Євгенії Гапчинської, повідомляє коаліція "За вільну від тютюнового диму Україні".

Брошурки будуть розповсюджені по жіночих консультаціях та педіатричних кабінетах України.

За дослідженнями, багато жінок і чоловіків кидають курити саме очікуючи на дитину. Віднині зі стін жіночих консультацій та педіатричних поліклінік до їхніх відвідувачів буде звертатися намальований хлопчик із усмішкою та проханням: "Мамо, не кури, я задихаюся!".

На плакаті зазначено: "Саме зараз прийми рішення не починати курити після народження дитини! Будь кращою мамою, яка живе здоровим життям, не труїть себе та людей навколо, не дає поганого прикладу своїй дитині та не викидає грошей на вітер. Вагітність є ідеальним часом для обох батьків кинути курити".

Рівень куріння в Україні досягнув свого максимуму (41%) у 2005 році. Це зростання відбулося значним чином через зростання рівнів жіночого куріння.

За даними епідеміологічних обстежень населення, які проводяться Інститутом кардіології Академії медичних наук України, за 25 років частка жінок, які курять, в місті збільшилась втричі, а в селі - майже в 17 разів. У 2000 році курило 11% українських жінок. За даними опитувань КМІС, якщо в червні 2005 року курило 20% жінок, у листопаді 2008 - 14%, то в жовтні 2009 року - вже 13% жінок. Особливо показовим є скорочення частки жінок, які курять щодня, відповідно з 16,7% до 7,7% та 6,5%.

У брошурі розглянуті дві головні причини, чому жінка, яка кинула курити під час вагітності, після народження знову повертається до куріння. Це, по-перше: можливість знайти привід відпочити від дитини, побути з собою, по-друге: поспілкуватися в колективі після виходу на роботу.

Фахівці радять навчитися "відключатися" - регулярно робити паузи в рутинних заняттях, пов'язаних із дитиною, просити близьких допомогти з малюком у цей час. А також - налаштуватися, що тепер спілкуватися з людьми ви зможете і без сигарети.

Реклама:

Головне сьогодні