"Продовження роду": репродуктивне здоров’я сучасних українок

Основні причини безпліддя

У 55% подружжів, які не мають дітей, безплідною є жінка, повідомив Радіо Свобода В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог України.

За його словами, основними причинами безпліддя є: "Це перенесення захворювань, що передаються статевим шляхом, це зловживання в ранньому віці алкоголем та тютюновими виробами, це певні захворювання, пов'язані з обміном речовин, без сумніву, це надмірна вага, якою сьогодні страждають достатньо багато дітей - все це потім виливається у різного роду порушення, в тому числі й репродуктивного здоров'я".

До безпліддя та інших пов'язаних із ним проблем в українських жінок призводять бідність та соціальна незахищеність, вважає акушер-гінеколог Ольга Бутко. Яким може бути репродуктивне здоров'я жінки, коли вона змушена зводити кінці з кінцями, риторично запитує Ольга Бутко.

"У мене сидить вагітна жінка. Вдома у неї маленька трирічна дитина. Чоловік не працює. Вона повинна годувати родину, вона повинна лікувати свою дитину і вона ще повинна виносити дитину. Скажіть, може бути у нас здорове покоління в Україні? Здорова нація? І таких жінок понад 90%", - наводить приклад Бутко.

За даними Міністерства охорони здоров'я, майже мільйон українських подружніх пар страждають від безпліддя, причому за останні кілька років їхня кількість зросла на кілька тисяч.

За допомогою штучного запліднення

За допомогою штучного запліднення в Україні вже народилося кілька тисяч малюків. Найбільш показовим випадком є народження 19 березня 1991 року першої в Україні дитини, зазначає керівник клініки репродуктивної медицини Федір Дахно: "Це дівчинка Катя у Харкові, я там тоді працював, і нам вдалося досягти першими в Україні цього позитивного результату. Сьогодні це масштабно впроваджені процедури, які виконують уже багато клінік".

Зараз кожна друга-третя жінка, яка звертається за допомогою штучного запліднення, вагітніє і народжує дитину, зауважує засновник репродуктивної медицини в Україні.

"Треба обов'язково налаштовувати пацієнтів і лікарів на проведення трьох циклів. Якщо результату не дала перша спроба, через деякий час потрібно повторити процедуру вдруге і втретє. Якщо за 3 рази результату не досягли, тоді потрібно зробити перерву або взагалі змінити програму", - пояснив Федір Дахно.

45-річна киянка Надія, яка, до речі, сама є лікар-гінеколог, тривалий час не могла завагітніти. Після невдалих спроб подружжя зважилося на штучне запліднення

"Пересадили запліднену яйцеклітину, але з першого разу вона не прижилася. Наскільки я пам'ятаю, навіть 2 рази їй це робили, і не вийшло. Лише на третій раз вона завагітніла, уже їй було 45 років, але вона народила здорового гарного хлопчика. Дитині зараз уже рік", - розповідає подруга Надії Інна.

Щоб народити здорову дитину

Для того, щоб народити здорову дитину, вагітна жінка повинна грамотно і збалансовано харчуватися. Перш за все, в її раціоні повинна бути достатня кількість йоду, який забезпечує повноцінний розвиток мозку дитини, зауважує В'ячеслав Передерій, заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я.

"В організмі майбутньої мами не вистачає йоду, а це призводить до того, що за останні роки збільшилася кількість розумово відсталих дітей. Повну відповідальність за це має нести держава. Якось ми провели експеримент: їздили по супермаркетах, купували йодовану сіль, потім віддали на перевірку в лабораторію, і в одному зі зразків йоду не було взагалі. Хто це контролює, хто несе відповідальність? Ніхто!" - розповів В'ячеслав Передерій.

Вроджені вади розвитку дитини призводять до її смерті під час пологів. Щороку в Україні помирають 4 тисячі немовлят, і лише кожні четверті пологи відбуваються без ускладнень, говорить головний гінеколог МОЗ В'ячеслав Камінський.

"Репродуктивне здоров'я залежить від загального рівня здоров'я - це і правильне харчування якісними продуктами, фізична активність і здоровий спосіб життя в цілому", - пояснює Камінський.

Досвід Латвії

[L]У Латвії щороку 12 тисяч жінок штучно переривають вагітність. Оскільки населення цієї держави у понад 20 разів менше, ніж в Україні, виходить, що до абортів тут вдаються удвічі рідше. Латвійські громадські організації звинувачують тамтешню владу в недостатній увазі до збереження здоров'я нації.

Зокрема, кожне десяте подружжя у Латвії не може мати дітей. Однак держава не надає кошти на боротьбу з цією проблемою.

Водночас латвійські посадовці усвідомлюють, що низький рівень сексуальної грамотності у підлітків веде до погіршення їхнього репродуктивного здоров'я у майбутньому.

З огляду на це комісія парламенту Латвії з громадських справ та прав людини ухвалила рішення освічувати молодь з питань сексуального та репродуктивного здоров'я. У зв'язку з цим було вирішено відновити у школах окремий предмет з питання здоров'я.

За роки незалежності України внаслідок абортів загинули понад 5 мільйонів дітей, які так і не з'явилися на світ. А до 60% випадків смерті новонароджених пов'язані з тим, що мати раніше штучно переривала вагітність.

Радіо Свобода

Реклама:

Головне сьогодні