В Україні запровадять "медичні паспорти" для всіх?

— 2 лютого 2010, 12:43

Про це йдеться у розробленому міністерством проекті реформ, повідомляє прес-служба МОЗ у вівторок.

Щоб уможливити проведення такого нагляду за станом здоров'я населення, МОЗ пропонує розробити державний клінічний протокол обстеження громадян, єдину програму інформаційної системи проведення диспансеризації населення.

Зокрема, протокол має визначати особливості проведення обстеження в залежності від статі, віку, місця проживання, наявних та минулих захворювань, способу життя, особливостей професійної діяльності та іншої інформації.

Крім того, єдина програмна інформаційна система проведення диспансеризації буде включати в себе: індивідуальні картки стану здоров'я громадян та обліку диспансеризації - так звані "медичні паспорти" або "електронні медичні паспорти" та єдиний реєстр проходження диспансеризації громадянами.

У разі запровадження медичної реформи держава також візьме на себе зобов'язання по створенню порядку організації диспансеризації населення, ефективної системи динамічного спостереження за громадянами та прийняття нормативно-правових актів, що регламентують проведення профоглядів, затвердження необхідних державних програм.

Головною відповідальною особою в проведенні диспансеризації стане сімейний лікар. Саме він визначатиме для кожного із своїх пацієнтів індивідуальну програму проведення диспансеризації, базуючись на розробленому протоколі.

За підсумками медогляду лікар зможе призначити основні лікувально-оздоровчі заходи. Наприклад, застосувати ліки чи фізіотерапію, рекомендує санаторно-курортне лікування. У разі необхідності він направить пацієнта і на більш складний, вторинний рівень медичної допомоги.

МОЗ також розробляє критерії оцінки ефективності роботи сімейного лікаря у частині проведення диспансеризації, його відповідальності за моніторинг здійснення всіх намічених профілактичних заходів, а також систему матеріального стимулювання сімейного лікаря, напряму пов'язана із профілактичною діяльністю.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні