Тест

Принтери і ксерокси виділяють небезпечний для здоров’я пил – вчені

Вчені з Інституту медицини довкілля та лікарняної гігієни при Університетській клініці південнонімецького міста Фрайбурга встановили, що пил, який виділяє принтер під час роботи, може бути небезпечним для здоров'я, повідомляє "Німецька хвиля".

Дослідники перенесли викиди від роботи принтера, так званий "мікропил", на клітини людських легенів.

"Якщо поглянути на клітини з цими викидами, то вони в першу чергу демонструють генетичні зміни, причому значні. Тобто ми маємо справу з речовинами, що викликають мутацію генетичного матеріалу", - каже керівник інституту, професор Фолькер Мерш-Зундерманн.

Мутація клітин може бути безпроблемною. Генетичний матеріал клітини може бути непотрібний, або ж клітина може сама себе "відремонтувати". Але такі мутації також можуть призводити до відмирання клітини, що в свою чергу може призвести до запалення. У найгіршому випадку клітина з пошкодженою ДНК може перетворитися на ракову.

"Звичайно, це треба сприймати дуже серйозно. Тут треба зауважити, що це перші результати в ізольованих легеневих клітинних системах, але зрештою, це - важливий індикатор того, що речовини, які потрапляють у повітря з таких приладів, можуть призвести до мутацій в людському організмі", - каже професор Мерш-Зундерманн.

Які саме ризики насправді несуть у собі принтери чи ксерокси, німецькі медики поки що сказати не можуть. Але є певні припущення.

Вінфрід Ебнер, керівник амбулаторії з питань медицини довкілля, опікується пацієнтами з гострими хворобами: "Часто до нас звертаються з проблемами роботи дихальних шляхів, загалом проблемами зі слизовою оболонкою верхніх дихальних шляхів. Також є скарги на проблеми з очима - вони печуть, червоніють чи подразнюються".

Дехто навіть скаржиться на невизначені болі в усьому тілі. Чи пов'язані ці та інші симптоми з мікропилом з принтерів чи іншої офісної техніки, це ще мають довести інші дослідження. Але вчені знайшли конкретний зв'язок такого пилу з небезпекою хронічних захворювань.

Вчені також встановили, що не кожен принтер викидає в повітря однакову кількість мікропилу, а отже має однаково небезпечний потенціал.

"Це залежить від картриджа, способу друку, паперу, який використовується. Вік та стан друкувального приладу теж відіграють певну роль. Наприклад, ми у Фрайбурзі вивчали прилади, які викидали шалену кількість мікропилу, але після ремонту вони ставали повністю "чистими", - каже професор Фолькер Мерш-Зундерманн.

Поки вчені точно встановлять, які наслідки сучасна оргтехніка може мати для людського організму, медик із Фрайбурга радить не ставити лазерний принтер та ксерокс в одному приміщенні. Крім того, приміщення варто провітрювати, щоб мікропил не накопичувався в небезпечній концентрації.