Сезон схуднення: як набути привабливих форм

Худнути до літа треба починати ще з Нового року

Новорічні свята не проходять для фігури безслідно, а з початком весни всі починають мріяти про теплі дні на пляжах. Тому вже за місяць-два після Нового року до дієтологів та спортклубів починають вишиковуватися черги.

"Сезон починається вже десь з кінця січня - початку лютого і триває десь до кінця квітня", - стверджує директор столичного спортклубу Оксана Лебедь.

Цікаво, що незважаючи на поширені стереотипи про те, що худнуть зазвичай переважно жінки, дієтолог Анна Панченко розповіла, що 40% її клієнтів - чоловіки.

Щоправда, сильніша половина починає приділяти увагу своїй фігурі вже в старшому віці. Так, як стверджує дієтолог, за статистикою переважний вік клієнток-жінок - 27-35 років, а чоловіків - 30-40.

А от до спортзалів приходять покращити свою форму до літнього сезону однаковою мірою і жінки, і чоловіки. До того ж будь-якого віку. Зазвичай, це клієнти віком від 19 до 50 років, хоча є і винятки.

"Як правило, дівчата переважно ходять на аеробіку, а чоловіки - в тренажерний зал. Хоча все відносно", - зауважує Оксана Лебедь.

Чим загрожує неправильна дієта?

Якщо ви вирішили худнути "дешево й сердито", не звертаючись за порадою до спеціалістів, не поспішайте з вибором дієти для себе. Адже, за словами дієтолога, неправильно вибрана дієта може загрожувати не лише порушенням обміну речовин в організмі, але й нервовими зривами та депресіями.

[L]Не кажучи вже про ті випадки, коли людина, не витримуючи занадто суворої для себе дієти, якоїсь миті просто зривається і починає об'їдатися, що взагалі може мати дуже погані наслідки.

Анна Панченко зауважує, що спортом займатися під час дотримання дієти - не обов'язково. Особливо якщо дієта досить сувора, не варто випробовувати свій організм ще й перевантажуючи себе фізично.

"Вміло підібрані дієти відмінно діють і без фізичних впав. Якщо ви вживаєте менше калорій, ніж витрачаєте, - ви будете худнути. Хоча спорт дійсно допомагає підтримати високий рівень обміну речовин", - стверджує дієтолог.

Як підібрати правильний раціон

Тим, хто таки вирішив худнути самостійно, Анна Панченко дала кілька порад для того, щоб дієта не була шкідливою для здоров'я. Як вона сама переконує, "дієта повинна вам подобатись та легко переноситись".

Аби дієта подобалась, орієнтуватись потрібно перш за все на ваш вік, стать, рівень фізичної та розумової активності, а також гастрономічні уподобання.

Будь-яка дієта повинна обов'язково забезпечувати потребу людини в білках, жирах та вуглеводах, вітамінах, мінералах і клітковині. Якщо якась дієта виключає якийсь компонент (білки, жири чи вуглеводи) - то вона не є збалансованою і може бути шкідливою для вашого здоров'я.

"Головні проблеми харчування сучасної людини - це надмірне вживання жирної їжі, рафінованих вуглеводів, недостатнє вживання води, клітковини та повноцінного білка", - каже дієтолог.

Тобто, аби легше схуднути, потрібно перш за все збільшити в раціоні кількість овочів та фруктів, щоденно вживати нежирне м'ясо (переважно пташине) або рибу. Варто обмежити вживання жирних продуктів та продуктів, які піддавались глибокій обробці (цукор, білий хліб, білий рис тощо).

Дієтолог також радить бажаючим прибрати зайві кілограми не вживати будь-які солодкі напої та магазинні соки. Натомість щодня варто вживати молочні продукти та пити негазовану воду. За годину-дві перед сном можна випити стакан нежирного кефіру.

"Непогано також під час дієти (особливо навесні) приймати вітамінно-мінеральний комплекс та намагатись по можливості більше ходити, хоча це і не обов'язково. Важливо вживати продукти з повноцінним білком, як-от нежирне м'ясо, рибу, молочні продукти, яйця", - радить Анна Панченко.

Для гарної фігури потрібен час

Дієти, що допомагають стрімко схуднути всього за кілька днів, можуть завдати вашому організму чималої шкоди. Тим паче, що повернувшись до нормального раціону після таких дієт, ви, швидше за все, наберете ще більшу вагу, ніж мали до того.

"Нормальна швидкість схуднення - 0,5-1 кг за тиждень. Якщо вага значно перевищує норму, то цей показник може бути більшим. Загальний період схуднення вже залежить від індивідуальних особливостей, та того, скільки кілограм планується скинути", - розповіла Анна Панченко.

Неможливо досягнути ефективного експрес-схуднення і за допомогою лише фізичного навантаження.

"У середньому регулярно займаючись в спортзалі, схуднути можна місяців за три. Хоча насправді все залежить від індивідуальних особливостей. Так, декому досить менше двох місяців, але є й такі, кому потрібно півроку і більше", - розповідає директор спортклубу Оксана Лебедь.

От саме через ці фактори про гарну фігуру до літа думати потрібно ще з Нового року.

Спортом важливо займатись регулярно

"Фізичні вправи мають чимало переваг перед дієтами. Так, під час фізичних занять організм швидше працює, пришвидшується обмін речовин, швидше спалюється жир. Організм краще насичується киснем, що відіграє особливу роль в процесі схуднення", - стверджує Оксана Лебедь.

Звичайно, легше досягти бажаного ефекту, якщо фізичні вправи підібрано індивідуально, з урахуванням особливостей вашого організму. Але в будь-якому разі починати потрібно не з надто великого для себе навантаження, поступово його збільшуючи.

Спортом треба займатись регулярно

Важливо в період інтенсивних занять спортом правильно збалансовано харчуватись. Краще їсти кілька разів протягом дня потроху, а не наїдатися за один чи два рази.

"Якщо ходити до спортзалу немає можливості, вдома краще робити фізичні вправи зранку. Можна взяти найелементарніші вправи і присвячувати цьому 15-20 хвилин щодня. Дуже корисно для підтримки гарної форми також бігати по 20 хвилин", - радить директор спортклубу.

Однак варто пам'ятати, що фізичні вправи потрібно робити регулярно, лише тоді це матиме потрібний ефект.

"Не можна займатись спортом, аби схуднути до літа, а потім забути про фізичні вправи до наступної весни - це може мати негативні наслідки. Якщо займатися, а потім перестати - можна набрати чималу вагу", - застерігає Оксана Лебедь.

"Адже м'язи звикають до певного навантаження, і якщо потім припинити заняття, особливо якщо ще й не поступово, то вони втрачають тонус та починають обростати жировою тканиною. Тому важливо зробити спорт не просто тимчасовим засобом схуднення, але способом життя", - пояснює вона.

Худнути... танцюючи

Деякі тренери кажуть, що якщо вам особисто не до вподоби фітнес чи спортзал - худнути ваше тіло буде ой як повільно. Тому важливо обрати той спосіб, який крім головної мети приноситиме ще й задоволення.

Відомо, що більшість дівчат полюбляє танцювати. А танці також сприяють схудненню. Саме тому, як стверджує танцювальний тренер однієї зі столичних танцювальних шкіл Олена Мудряк, 20 % її клієнток приходять танцювати саме з метою схуднути.

До того ж, у танців є деякі переваги перед, скажімо, фітнесом. По-перше - це не просто спорт, це певний драйв, відчуття чогось нового. Під час танцю задіяно більше різноманітних рухів, що дає більше навантаження на різні м'язи. А ще, крім схуднення, ви вчитеся гарно танцювати.

Єдине прохання - не наїдатися після танцювальних уроків.

15 кг за три місяці - все можливо

Олекасандра до схуднення підходила комплексно - обмеження в їжі, спорт і масаж. За три місяці їй вдалося позбутися 15 зайвих кілограмів, але далі процес пішов вже повільніше.

"Чим більша зайва вага, тим швидше вона йде - так пояснював мій тренер", - розповідає Олександра. "А от коли до оміряної мети лишаються кілограми три, тут доведеться попотіти і довше, і більше", - додає вона.

Щодо їжі, Олександра намагалася просто не їсти після шостої вечора та обмежити себе у вживанні солодкого і мучного. Також спробувала замінити гарніри на салати. Та, як сама стверджує, це вирішується індивідуально. Головне - щоб процес схуднення не став для вас чимось неприємним.

"Я ніколи гарнірів особливо не любила, тому і легко від них відмовилась. А якщо ви любите солоденьке, то не можна відмовляти собі в солодкому повністю. Просто не з'їдайте одразу всю шоколадку, обмежте себе кількома шматочками, і бажано, зранку", - ділиться дівчина.

Взагалі тренери ніколи не радять повністю відмовлятися від смачної їжі, просто треба обмежити кількість її вживання.

До спортзалу Олександра ходить тричі на тиждень, займаючись по півтори-дві години. Зізнається, що якщо перестати займатися спортом, то за місяць вага таки дійсно набирається вдвічі швидше.

"Головне, коли худнеш - мати мотивацію. Тоді все дається досить легко. Наприклад, зовсім неважко відмовитись від плитки шоколаду, коли знаєш, що це ціла година на велотренажері", - ділиться досвідом Олександра.

Вдалого вам схуднення до літа. І пам'ятайте - худнути треба із задоволенням!

Фото zoomi.com.ua, mikebaird

Реклама:

Головне сьогодні