Сирія оголосила кальян поза законом

— 22 квітня 2010, 11:02

Заборона поширюється на кафе, ресторани, а також навчальні заклади, спортивні центри, кінотеатри та громадський транспорт.

Робітникам забороняється палити під час "перекурів", а підприємцям пропонується виділити для курців спеціальні добре провітрювані приміщення, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Під забороною опинилися навіть традиційні для арабського світу кальяни, без яких важко уявити близькосхідні заклади харчування.

Указ було підписано ще в листопаді минулого року президентом країни і професійним медиком Башаром Ассадом.

Порушникам заборони загрожує штраф у розмірі від 500 до 100 тис. сірійських фунтів (від 11 до 2 із зайвим тисяч доларів).

За словами кореспондента в Дамаску Ліни Синджаб, багато сирійців сильно переживають з приводу цього нововведення.

У популярному столичному кафе "Рауда" у перший день запровадження заборони не було ні душі, натомість на відкритій терасі відвідувачі курили кальяни.

"Деякі відвідувачі ходять до нас уже 40 років, але влітку сидіти на терасі дуже спекотно, усі хочуть у приміщення з кондиціонером", - скаржиться власник кафе Ісмат Косорос.

Тепер відвідувачам доведеться вибирати між прохолодою і можливістю курити, і так чи інакше, але бізнес постраждає.

Втім, молоді сирійці, що стежать за своїм здоров'ям, схвалюють нові заходи, навіть якщо вони самі не збираються кидати палити.

За останні два десятиліття сірійський уряд ухвалив уже кілька законів щодо боротьби з палінням.

У 1996 році було заборонено рекламу тютюнових виробів. У 2006 році було введено заборону на паління в деяких громадських місцях і транспорті. Тютюнові вироби не продаються особам, що не досягли 18 років.

Всесвітня організація охорони здоров'я не має у своєму розпорядженні даних про споживання тютюну в Сирії, однак у цілому паління досить поширене в арабському світі, особливо серед чоловіків.

Аналогічні спроби іракської влади ввести обмеження на паління не мали успіху, оскільки викликали хвилю обурення серед запеклих курців.

Реклама:

Головне сьогодні