Газовані напої можуть призвести до передчасного старіння

— 28 квітня 2010, 15:40

Хоча дослідники з Гарвардського університету досі проводили свої експерименти лише на мишах, вони упевнені, що результати демонструють можливі наслідки від вживання високих доз фосфатів, повідомляє "The Daily Mail".

"Газовані води - це транспортний засіб доставки кофеїну, який обирають мільйони людей, проте прибуває він із фосфором у якості пасажира", - каже Джеральд Вейссманн, представник дослідницького журналу FASEB, де були опубліковані несподівані результати.

"Це дослідження припускає, що наш фосфористий баланс має вплив на процес старіння", - зазначає він.

Під час нещодавнього експерименту була використана група генно-модифікованих мишей, які мали ген під назвою "Клото", завдяки чому їхній рівень фосфату був підвищений. Їхнє життя тривало 8-15 тижнів, усі вони мали проблеми зі здоров'ям, пов'язані з передчасним старінням організму.

Друга ж група гризунів, позбавлена "фосфатного" гену, прожила 20 тижнів. Третій зграйці докладали фосфати в їжу. Ці миші померли через 15 тижнів, так само як і перша група.

Це дослідження є вже не першим дзвіночком того, аби поставити питання про безпечність газованої коли та соків, якими щоденно ласують мільярди людей.

Хвороби серця та нирок, крихкість кісток, рак підшлункової залози, м'язова слабкість та параліч - усе це пов'язують із газованими напоями. Є думка, що споживання лише двох баночок на тиждень здатне збільшити ризик цих захворювань.

"Людям потрібна здорова дієта, і дотримання балансу фосфатів у ній може бути важливим для здорового та тривалого життя", - зауважують науковці.

Виробники ж піддають сумнівам це твердження. "Лише 3% фосфору з усього харчування надходить саме з безалкогольних напоїв", - заперечує представник Британської асоціації безалкогольних напоїв Річард Ламінг.

"Люди можуть й надалі помірно вживати безалкогольні напої, як частину збалансованого харчування", - запевняє він.

Видання зазначає, що фосфати застосовуються не лише у напоях, а також в якості розпушувача у виробництві хлібних виробів, як емульгатор під час виготовлення сирів.

Реклама:

Головне сьогодні