Операцію на серці вперше виконано рукою-роботом

— 30 квітня 2010, 11:34

У середу 70-річного Кеннета Крокера було успішно прооперовано через аритмію у Госпіталі Гленфілд, повідомляє "The Daily Mail".

90-сантиметрова механічна рука ввела тонкий хірургічний зонд у тіло хворого. Хірург, який знаходився в іншому приміщенні, дистанційно скеровував її крізь вену до серця.

[L]

Ця кропітка процедура зазвичай виконується вручну, і хірурги змушені піддаватися впливу високого рівня радіації протягом більш, ніж 8 годин, аби контролювати місцезнаходження зонду.

Уперше в світі цю процедуру було виконано дистанційно-керованим роботом лише за одну годину.

Кеннет Крокер, колишній поштовий працівник з Стаффордширу, страждав через аритмію впродовж чотирьох років. Йому не допомогло ані лікування, ані кардіостимуляція електрошком.

Дорогою до операційної він сказав: "Хтось завжди має бути першим, а я завжди мав потяг до пригод".

"Я хвилювався кілька тижнів перед операцією. У цьому є щось чарівне - бути першим у світі", - розповів Крокер.

"Я бачив роботизовану руку, це вражаючий пристрій. Я б хотів потиснути її, коли вилікуюсь, проте, певно, це буде неможливо", - додав пацієнт.

Сидячи за монітором, кардіолог Андре Нг керував роботизованою рукою вартістю понад 500 тисяч доларів.

За допомогою 6-міліметрового катетера, що рухався на кінці руки робота, лікар знайшов пошкоджені волокна на поверхні серця, які були причиною його неправильного ритму. Дефектні волокна було "випалено" за допомогою методу радіочастотної абляції, завдяки чому нормальний ритм серця відновився.

Хірург висловлює сподівання, що за кілька років такі операції можна буде виконувати простим натисканням кнопки.

Реклама:

Головне сьогодні