Націнка на ліки в Україні сягає 300 відсотків

— 5 травня 2010, 18:58

Перевірка Рахункової палати встановила, що застосування пільгового режиму обкладання податком на додану вартість лікарських засобів та виробів медичного призначення не забезпечило стримання росту цін та не сприяло розвитку вітчизняного виробництва.

Як наслідок, за три останні роки зареєстровано ліків іноземного походження майже в 50 разів більше, ніж вітчизняних. Водночас зношеність основних фондів вітчизняних виробників перевищує 50%.

За останні три роки до України було ввезено медичної продукції на 53,6 млрд. грн., а експортовано за її межі ліків та медичних приладів на 2,5 млрд. гривень. За розрахунками фахівців Рахункової палати протягом 2007-2009 років бюджет недоотримав майже 20 млрд. грн.

Аудитори зазначили, що податкові преференції запроваджувалися без визначення їх соціально-економічної мети і без встановлення чіткого порядку їх надання, неврегульовано порядок використання коштів, які через пільги залишаються у суб'єктів господарювання.

Більше того, законодавство взагалі не містить визначення терміна "податкова пільга".

Основне ж завдання держави в системі охорони здоров'я - зменшення смертності та рівня захворюваності громадян - не вирішується.

Реклама:

Головне сьогодні