Кофеїн є дозволеним допінгом, що може робити людину на 6% сильнішою

— 1 липня 2010, 13:25

Активність м'язів ділиться на максимальну, наприклад, під час спринтерського бігу або важкої атлетики, та субмаксимальну, яка охоплює дії від гортання книжкових сторінок до марафонського бігу, пише The Telegraph.

Команда дослідників з Університету Ковентрі перевірила ефект від кофеїну на мишах під час м'язової активності обох типів. Вражаючі результати науковці представили в середу на Щорічній зустрічі спільноти з експериментальної біології у Празі.

Вчені припускають, що кофеїн діє на рецептори скелетної мускулатури, роблячи піддослідних сильнішими на деякий час.

[L]

Науковці дійшли висновку, що доза кофеїну у 70 мікромоль на літр сприяє збільшенню сили приблизно на 6% під час максимальної та субмаксимальної активності. Вони запевняють, що і в людей ефект буде таким самим.

"Невеличке покращення виступу за рахунок кофеїну могло б скласти різницю між золотою медаллю на Олімпійських іграх та вічним невдахою", - каже автор дослідження доктор Роб Джеймс.

На сьогодні жодних обмежень щодо вживання кофеїну під час змагань не існує, тож спортсмени мають змогу легально покращувати свої виступи, вживаючи великі дози цієї речовини.

Потрібна для цього концентрація кофеїну може міститися у таблетках, порошку або рідині.

"70 мікромоль на літр кофеїну є абсолютно максимальною концентрацією, що може бути досягнута у плазмі крові людини, хоча концентрація у 20-50 мікромоль на літр не є незвичною для людей із високим споживанням кофеїну", - каже вчений.

Також було виявлено, що випробувана доза кофеїну підвищила витривалість під час субмаксимальної активності, проте істотно зменшила її під час максимальної активності. Інакше кажучи, кофеїн радше став би в пригоді бігуну на довгі дистанції, ніж спринтеру.

Раніше науковці дослідили, що кофеїн може покращувати результати спортивних виступів, стимулюючи центральну нервову систему.

Реклама:

Головне сьогодні