Загартовуйте немовлят! Як навчити малюка любити холодну воду

Не дивно, що все більше молодих батьків використовують холодну воду, аби запобігти всіляким інфекційним захворюванням у дітей. Але, на жаль, спроба батьків обливати холодною водою зовсім крихітних дітей нерідко закінчується виснажливим криком. Це дуже псує настрій молодій парі та ставить під питання доцільність холодних обливань. Деякі батьки відмовляються від цих процедур, аби не травмувати психіку малюка.

Та обливання холодною водою може стати улюбленою грою малюка, якщо, звісно, правильно привчити дитину до контакту з такою водою.

Дворічна Настя вже сама з радістю виливає на себе відро холодної води

У статті, написаній Вікторією Рибачук, ви дізнаєтесь, як уникнути стресу під час холодного обливання, як прищепити малюку любов до холодної води та холодного повітря, як привчити немовля до регулярних оздоровчих процедур і навіть до протягів.

Вікторія - вчитель і майстер йоги міжнародного класу, представник школи Шивананди. Вона отримала свої знання і дипломи в Індії протягом чотирьох років, проведених у цій країні. З того часу вже двадцять років вона викладає йогу. Вікторія також займається з новонародженими різними оздоровчими процедурами та йогою, спираючись на досвід, набутий нею під час загартовування своїх власних дітей. За роки роботи у цьому напрямі її порадами стосовно різних водних процедур та йоги для немовлят вже скористались сотні мам.

Маленька Маргарита на руках у Вікторії вперше у своєму житті знайомиться з холодною водою у пологовому будинку. А мама стоїть поруч з теплим рушником напоготові
З народженням дитини її система терморегуляції отримує перше завдання - швидко пристосуватися до нових умов. Адже температура навколишнього середовища суттєво знизилася (приблизно на 12-18˚С).

Таке різке похолодання відбулося в житті маленької дитини вперше. За дев'ять попередніх місяців, проведених у маминому лоні, вона звикла до сталої температури, яка лише іноді трохи коливалася. Новонароджене дитя відчуває холод і сухість, його судини спочатку не зовсім адекватно реагують на незвично низьку температуру довкілля. Саме через це у новонародженої дитини такий дивний, нерівномірний колір шкіри (ще й нестача кисню під час народження додає її шкірі голубувато-фіолетового відтінку).

На щастя, адаптація новонародженої дитини до нових умов відбувається досить швидко. Невдовзі маленький організм навчається миттєво реагувати на зміни температури, а шкіра малюка втрачає свою незвичайну забарвленість та стає ніжно рожевою.

Цей процес адаптації можна значно прискорити і посилити, якщо у перший день життя (або навіть одразу після народження дитини) облити її холодною водою (5-15˚С). Після цього малюка необхідно добре зігріти. Можна загорнути його у великий теплий рушник або покласти на батькові груди та обгорнути їх обох завчасно зігрітим махровим простирадлом. Рученята і ніжки необхідно зігріти у своїх теплих долонях (нижче подано більш детальний опис процедури обливання, дивіться правило 4).

Новонароджені діти легше адаптуватимуться до нового середовища, якщо почати одразу тренувати їхню систему терморегуляції
Після обливання холодною водою малюка треба добре зігріти, загорнувши його у теплий рушник
На руках у батька дитині тепло і затишно
Більшість дорослих вважають, що маленьких дітей треба дуже тепло одягати, купати і мити тільки у теплій воді, а у квартирі підтримувати високу температуру. Але маленькому організму новонародженої дитини вкрай необхідно, щоб температура навколишнього середовища періодично коливалася. Адже йому слід тренувати систему терморегуляції та серцево-судинну систему, а також підтримувати на високому рівні імунітет.

На жаль, деякі батьки одягають малюків у теплий одяг навіть у літню спеку. Вони закривають у приміщенні, де перебуває маля, вікна і двері, оберігають його від найменшого вітерця і прохолодної води. Якщо маленьку дитину постійно тримають у теплі, не тренуючи її здібності адаптуватися до холоду, її система терморегуляції та імунітет перебуватимуть у пригніченому стані. У разі необхідності організм малюка не зможе протистояти інфекційним захворюванням.

Повітряно-крапельна інфекція, занесена дорослими чи дітьми у квартиру, в якій ніколи не буває протягів і навіть кватирки завжди зачинені, одразу поширюється по всіх кімнатах і ставить під загрозу здоров'я кожного члена сім'ї. В першу чергу - найменшого з усіх.

Організм дитини успішно протистоятиме бактеріальній та вірусній інфекції, якщо батьки будуть виконувати наступні правила:

Правило 1. Гуляйте у будь-яку погоду

Щодня гуляйте з немовлям надворі по кілька годин. У теплу пору року навіть новонароджена дитина може перебувати на свіжому повітрі без обмежень у часі. На березі річки, у парку, у лісі чи у своєму власному садочку можна проводити з немовлям більшу частину доби: робити з ним різні вправи, годувати, вкладати спати.

Взимку новонароджену дитину вперше слід виносити надвір на півгодини-годину. Упродовж кількох наступних днів поступово збільшуйте тривалість прогулянки до двох годин або трохи більше (адже малюка у такому віці слід прикладати до грудей не рідше, ніж кожних 2-2,5 години).

Якщо термометр за вікном показує несподівано низьку температуру, нема необхідності скасовувати прогулянку. Різке похолодання лише означає, що дитину треба тепліше одягнути, а прогулянку тимчасово скоротити.

Якщо холод не поступається місцем теплу - привчайте малюка до низьких температур, поступово збільшуючи тривалість прогулянки. За кілька днів слизові оболонки носоглотки та дихальних шляхів вже звикнуть до холодного повітря, і тривала прогулянка буде приносити малюку тільки користь.

Іноді взимку температура повітря надворі знижується до позначки 15-20 градусів нижче нуля. Виходьте з немовлям надвір хоча б на 20-30 хвилин двічі на день. Маленький організм, який швидко росте, потребує багато кисню. До того ж, холодне повітря, яким дихає маля надворі, загартовує слизові оболонки його дихальних шляхів.

Слідкуйте за тим, щоб носик дитини був відкритий. Нічим не закривайте його! Деякі батьки у холодну погоду загортають дитя у ковдру таким чином, що до носика повітря майже не доходить. У такій прогулянці немає сенсу.

У холодну пору року небо над Києвом та більшістю інших міст України майже завжди затягнуте сірими хмарами. Це негативно позначається на здоров'ї кожної людини та збільшує імовірність інфекційних та інших захворювань. Користуйтесь кожною нагодою взимку підставити своє обличчя та личко вашої дитини під сонячні промінчики.

Влітку дитині достатньо розсіяного світла. На сонці варто проводити час тільки рано вранці та перед заходом сонця. Вдень гуляйте з малюком у тіні дерев.

Правило 2. Проводьте профілактичні заходи, аби всі члени вашої родини були здорові

Здоров'я малюка у великій мірі залежить від того, чи не хворіє його мати інфекційним захворюванням. Якщо мама хвора (особливо грипом чи застудою), у її дитини мало шансів залишитися здоровою. Хворий батько (якщо його не ізолювати) також може заразити своє дитя.

Маленький організм деякий час захищається від інфекції, та у більшості випадків за кілька днів немовля захворює. Здоровий спосіб життя та холодне обливання, а також здорове натуральне харчування з великою кількістю салатів та свіжих овочевих соків з екологічно чистих продуктів, відсутність шкідливих звичок, приємні щирі стосунки між усіма членами родини та здоровий глузд у стресових ситуаціях - запорука гарного самопочуття батьків дитини.

Якщо внаслідок негативних факторів будь-хто з членів родини відчув ознаки хвороби, треба негайно вжити заходи, щоб не заразити дитя. Краще, якщо це будуть натуральні заходи: контрастне обливання, полоскання горла лікарськими рослинами, розтирання спини та грудей ефірними маслами, промивання носа водою з морською сіллю, прийом рослинних сиропів та чаїв.

Звертатися по допомогу раджу до гомеопата, якого, можливо, вам рекомендували друзі та у професійності якого у вас немає сумнівів. Гомеопатичні препарати є дуже дієвими, якщо вони призначені справжнім фахівцем у цій галузі.

Правило 3. Якнайшвидше навчіться заспокоювати немовля у будь-яких життєвих ситуаціях

Вміння батьків швидко втішати малюка, не даючи йому розкричатися, робить життя родини значно комфортнішим. Це не тільки сприяє розвитку гармонійних стосунків між малюком та батьками, зберігає нервові клітини усіх членів родини, але й допомагає успішно проводити різні оздоровчі процедури. Адже успішним обливання холодною водою можна вважати лише у тому разі, якщо дитина під час процедури і після неї не кричить або майже не кричить.

Існує безліч способів заспокоювати дитину. Іноді достатньо охопити напружені розчепірені пальчики зляканого малюка своїми долонями, і він заспокоїться.

Деякі батьки вважають, що новонароджене дитя не чує ніяких звуків, бо воно не повертає обличчя у бік джерела звуку. Але ж попередні місяці, проведені ним у маминому лоні, ніяк не сприяли появі звички шукати предмет, від якого поширюється звук. Навпаки - умови ізольованості та темряви сприяли звичці прислухатися до всіх приглушених звуків, які доходили до нього, але не шукати джерело цих звуків, бо це не давало результатів. Тому новонароджена дитина не подає ніяких ознак того, що вона чує кожен звук і, між іншим, чує значно краще, ніж ми.

Багато різних звуків (дзюрчання води, шушукання, "пшикання", дзеленчання дзвіночка, брязкання іграшки і таке інше) відволікають і на деякий час заспокоюють маля. Вміло користуйтесь такою можливістю, але звуки не повинні бути занадто голосними.

Більшість немовлят перестають кричати, якщо їх пригортають до грудей, сідають з ними на резиновий м'яч та починають гойдатися, легенько підстрибуючи. Крісло-гойдалка - чудова альтернатива м'ячу. Погойдуючись у такому кріслі будь-хто з членів родини зможе втішити та приспати дитя за лічені хвилини.

Ці та інші рухи, які заспокоюють саме вашу дитину, стануть у нагоді під час обливання її холодною водою та інших водних процедур, а також одразу після їх проведення (під час витирання та одягання). Наполегливість у пошуках надійних способів швидко заспокоювати малюка неодмінно принесе позитивні результати.

Але ні в якому разі не трясіть малюка сильно та не дозволяйте його голівці бовтатись без підтримки. Це для нього небезпечно.

Правило 4. Обливайте немовля холодною водою

Щодня або принаймні двічі-тричі на тиждень обливайте маленьку дитину холодною водою. Температура води - від 5 до 17˚С. Яка ж температура краща? Вища чи нижча? Кращою є низька температура. Але така холодна вода не завжди є під рукою і не всі батьки наважаться вилити на своє маля п'ятиградусну воду.

Короткочасний контакт холодної води з тілом маленької дитини чудово підтримує її імунітет. Цю процедуру виконувати дуже просто, вона є доступною для всіх батьків без винятку. Проводити її треба правильно, без метушні і, головне, без крику дитини.

Під час обливання холодною водою дуже важливим є позитивний настрій усіх членів сім'ї. Для психіки малюка процедура не має бути травматичною
Обливання можна вважати успішним лише тоді, коли воно пройшло без надривного плачу дитини
Як все зробити так, щоб обливання не зашкодило здоров'ю малюка та не травмувало його нервову систему? Створіть позитивний психологічний клімат. Приготуйте два великих рушники, суху теплу пелюшку, одяг, у якому малюк буде спати після обливання, 3-4 літри холодної води (від 5 до 17 ˚С).

Розкажіть дитині про все, що зараз має відбутися. Вкладіть якнайбільше позитиву у вашу розповідь. Один з батьків має тримати маля на руках під час обливання. Нехай у нашому випадку це буде батько. Під час роздягання крихітки докладіть зусиль, щоб вона не плакала. Використовуйте брязкальця та дзвіночок аби запобігти протесту, який зазвичай виникає у малюка під час одягання чи роздягання. Необхідно, щоб дитя до початку процедури було у чудовому настрої.

Перш ніж взяти дитину на руки, татко має залізти у ванну, можливо, спочатку помитися, стати на коліна і переконатись, що його долоні теплі. Коли мати принесе йому малюка, батькові слід притулити його животиком до себе у вертикальному положенні. Попередьте немовля про те, що зараз на нього поллється холодна вода і в ту ж мить починайте лити на його голівку воду великим рівномірним потоком.

Переводьте потік води то на спину, то на голівку. Не робіть ніяких пауз, лийте воду, поки вона не закінчиться. Обливання не повинно тривати більше, ніж 3-5 секунд. У цей проміжок часу батькам не варто розмовляти одне з одним. Тільки з малюком.

Одразу після закінчення процедури швидким спокійним рухом вдягніть на голівку крихітки капюшон теплої байкової пелюшки, або накиньте великий рушник таким чином, щоб один його кут накрив її голівку, але не закрив носик.

Після холодного обливання накрийте голівку і тільце дитини теплим рушником

Для того, щоб не було крику, мамі слід взяти загорнуту в рушник дитину у вертикальне положення і трохи нахилити вперед личком. Розмовляйте з малюком бадьорим голосом, не заглядайте йому в очі, і ніяких "сюсюкань" та жалісних ноток. Інакше протесту не уникнути.

Не забувайте про брязкальця. Вони частенько допомагають у таких ситуаціях відволікти дитину. Зробіть все, щоб малеча не плакала. Кілька хвилин після холодної процедури, як і під час її виконання, батькам не бажано розмовляти одне з одним. Всю увагу сконцентруйте тільки на крихітці та докладайте всіх зусиль, аби вона була спокійною.

У пам'яті малюка залишаються не тільки події, які з ним відбуваються. Він також запам'ятовує свою власну емоційну реакцію на них. Чим менше незадоволення викаже малюк під час першого обливання, тим більше шансів, що наступні рази ця процедура не викличе у нього протесту.

Важливо, щоб мати і батько всі дії виконували швидко і без метушні, щоб вся процедура відбувалася без будь-яких пауз. Якщо батьки до кожного обливання поставляться з усією відповідальністю - успіх гарантовано.

Під час процедури усю увагу сконцентруйте на дитині. І ніяких жалісливих ноток у голосі!
Маленька дитина запам'ятовує не лише події, але й свою реакцію на все, що з нею відбувалось. Тому так важливо перші процедури провести правильно
Спокійний і здоровий сон після холодного обливання

Через деякий час крихітка звикне до холодної води і буде з розумінням ставитися до обливань. Тоді вже можна буде їхати з нею на море! Саме так роблять батьки більшості малюків, з якими я займаюсь.

Звиклі до обливань холодною водою, малюки з радістю плавають у морі

Одягати малюка після обливання треба враховуючи температуру повітря у кімнаті, вагу дитини і те, скільки разів вона вже обливалася. Зрозуміло, що чим тепліше у квартирі, чим крупніша дитина, та чим частіше її обливали холодною водою, тим легше її можна одягати.

Якщо ваша дитина не любить переодягання і голосно протестує, то одразу після обливання не одягайте її, а замініть вологий рушник на сухий. Рушники мають бути широкими і досить довгими, щоб закрити все тільце і ніжки малюка. У разі потреби, загорніть його ще й у ковдру. Через 10 хвилин, коли його увага буде прикута до іграшки чи до іншого предмету, його можна буде одягнути.

Одягнути малюка можна і за 10 хвилин після процедури. А до цього часу дитина може погрітися у теплому рушничку
Прикладати до грудей малюка можна вже через 5-10 хвилин після обливання. З часом він почне просити їсти одразу після обливання, і відмовляти йому в цьому не варто.
Приємно попоїсти невдовзі після холодного обливання
Обливання холодною водою - не єдина водна процедура, яка загартовує дитину. Занурювання у холодну воду не тільки підтримує на високому рівні імунітет дитини, тренує її серцево-судинну систему та терморегуляцію, але і змушує працювати життєво важливий рефлекс затримки дихання. Якщо занурити дитину так вміло, що вона зовсім не злякається, в неї запрацює ще один життєво важливий рефлекс - вона попливе.

На те, як пливе новонароджене дитя, як вправно воно рухає ніжками та рученятами, як швидко воно просувається вперед, неможливо дивитися без подиву та захоплення. Впевнені і раціональні рухи малюка доводять, що його потенційні можливості значно більші, ніж можна собі уявити.

Головне - підготувати та запустити його у воду так, щоб це не викликало в нього страху та відчаю, а після запливу переключити увагу дитини на будь-що, аби малюк був спокійним.

Тоді у його пам'яті не залишаться страхи, пов'язані з водою. Та, на жаль, переважній більшості батьків не вдається провести цю процедуру успішно, тобто не злякати малюка, а навпаки стимулювати своїми діями його пливти вперед і після цього уникнути крику. Після кількох невдалих спроб маля починає боятися води.

Тому бажано, щоб перші занурювання проводили не батьки, а фахівець з позитивним досвідом роботи. Тоді ймовірність помилки буде значно меншою.

Якщо продовжувати холодні занурювання не дивлячись на відчайдушний крик дитини, порушиться не тільки гармонія в родині, але й нервова система малюка та його довіра до батьків.

Недовіра стає явною пізніше, через кілька років та погіршує стосунки між членами родини. Обливання, на відміну від занурювання, у більшості батьків має великий успіх, саме тому я стараюсь довести до їх відома усі подробиці та тонкощі саме цієї процедури.

Про нюанси контрастного обливання мова піде нижче. Ще кілька порад молодим батькам.

Якщо ваш малюк після серії вдалих обливань раптово почав щоразу (під час процедури та після неї) голосно кричати, і ви ніяк не можете цьому зарадити, зробіть одно-двох, а може і тритижневу перерву. Протягом цього часу щодня розмовляйте з ним про користь холодної води. Розповідайте йому, що скоро (можна називати конкретний день) ви знову розпочнете обливання і пропонуйте йому поводитись під час кожного з них весело і спокійно.

Можливо, вам буде іноді ніяково, або навіть смішно розмовляти з крихіткою так, ніби вона все розуміє, але мій багаторічний досвід підказує, що саме такі позитивні розмови дають чудові результати.

Якщо батьки примушуватимуть маля підкорюватися своїй волі, не дивлячись на її відчайдушний крик, позитивних результатів очікувати НЕ варто.

Холодне обливання, різні вправи, масаж, купання, перевдягання та різні інші процедури батькам треба навчитися виконувати так, аби маля залишалося спокійним.

Не варто починати обливання в квартирі, де нещодавно були сварки (тим паче, якщо ви в них брали участь). А також, якщо дитя перед цим довго плакало. Не можна також проводити цю процедуру під крик старшої дитини, або якщо вона вас відволікає.

Повна концентрація на дитині, яку обливають, позитивний, піднесений настрій батьків - найважливіші умови успіху!

Важливо, щоб до холодного обливання у сім'ї між батьками були гарні стосунки
Перед початком холодних процедур малюк не має плакати
Мама теж не має боятись того, що відбуватиметься

Ще одна порада стосується ставлення батька, бабусі і дідуся маленької дитини до оздоровчих процедур та здорового способу життя. Якщо хтось з них негативно ставиться до обливання чи відкритих вікон, або відсутності на голові дитини шапочки і часто висловлює свої упередження, це погано вплине на стан здоров'я дитини.

Женіть від себе всі страшні думки і тим більше не озвучуйте їх. Не допускайте негативних заяв на зразок: "Одягни дитину, бо вона захворіє і потрапить у лікарню!", "Дограєтесь ви зі своїми відкритими вікнами!".

Жодної негативної думки та жодного негативного висловлювання не впускайте в дім, де живе маленька дитина.

Далі буде...
Реклама:

Головне сьогодні