Протяги, харчування мами й контрастне обливання для здоров'я дитини

Про правила холодного обливання, прогулянок на свіжому повітрі читайте у статті Загартовуйте немовлят! Як навчити малюка любити холодну воду.

У цій частині статті майстра йоги міжнародного класу з понад двадцятирічним досвідом роботи з новонародженими Вікторії Рибачук ви дізнаєтесь про те, які продукти варто споживати мамам під час грудного вигодовування, аби щоденно забезпечувати організм маленької дитини всіма необхідними речовинами. Ви також знайдете поради, як застосовувати холодну і теплу воду у випадку, якщо дитина погано себе почуває.

Правило 5. Провітрюйте квартиру

У квартирі, де живе немовля, всі кімнати слід провітрювати не менше 7-10 разів на день. У кімнаті, де маля перебуває більшу частину доби, кватирка має бути відчиненою цілодобово навіть взимку. Повітря буде вентилюватися, легені малюка будуть отримувати більше кисню та менше бактерій

Кватирку необхідно закривати лише ненадовго (на 10-20 хвилин), під час витирання та одягання дитини, яку щойно винесли з ванни після водних процедур (купання, плавання, обливання, контрастного душу тощо). Влітку відкривайте у кімнаті вікна. Необхідно також кілька разів на день робити у всій квартирі протяги, особливо якщо температура у ній перевищує 22-24 градуси.

Відкрите вікно не зашкодить здоров'ю малюка, якщо батьки привчили його до холодного повітря та протягів, як цього маленького хлопчика
Ви спитаєте: для чого робити протяги? Чи це не занадто? Справа в тому, що кожна людина кожні кілька секунд додає у повітря вологи, слизу та бактерій. Якщо у приміщенні, де вона перебуває, повітря не вентилюється, для розмноження цих бактерій та їх накопичення створюються найкращі умови.

Повітряно-крапельна інфекція поширюється по всій квартирі дуже швидко. Деякі бактерії, принесені дорослою людиною, яка підхопила їх у транспорті або на роботі, є дуже небезпечними для здоров'я малюка. Тільки протяги можуть очистити повітря в оселі будь-яких розмірів за досить короткий період часу (в залежності від різниці температур вдома і надворі від 5 до 30 хвилин).

Під час провітрювання загортайте дитину, щоб захистити від холоду. Влітку, якщо на дворі і вдома спекотно, загортати дитину немає сенсу.

Якщо у квартирі є хвора людина, необхідно частіше робити протяги. Перед провітрюванням запропонуйте хворому одягнутися тепліше. Мамі малюка треба берегти від холодних протягів груди.

Правило 6. Правильно вдягайте немовля

Одягайте маленьку дитину вдома і надвір відповідно до температури повітря. Враховуйте, що у колясці завжди створюється свій мікроклімат, що для здоров'я дитини буде краще, якщо ви одягнете її трішечки прохолодніше, аніж трішечки тепліше, порівняно з тим, як одягаєтесь у таку погоду ви самі.

За вікнами кожної кімнати вашої оселі мають висіти термометри. Порівнюючи температуру на сонці і в тіні, ви зможете більш правильно визначити для себе як одягатися самій, і як одягати надвір маленьку дитину. Гляньте також у вікно на гілки дерев, щоб по їх коливанню зрозуміти, чи треба, одягаючи дитину, робити поправку на вітер. Взимку, якщо у квартирі дуже холодно, одягайте дитя у теплий одяг, особливо після холодних обливань.

Після холодних обливань взимку одягайте малюка тепло

По кілька разів на день робіть дитині повітряну ванну. У холодному приміщенні роздягненій дитині необхідно робити легкий масаж чи різноманітні вправи, торкаючись її тільця зігрітими у теплій воді долонями, аби маля не мерзло.

В теплу пору року вдома і у себе в садку знімайте з малюка весь одяг та тримайте роздягненим якнайдовше. Маленький організм отримає не тільки додатковий кисень через шкіру дитини, але й необхідне йому розсіяне сонячне світло. Він сам себе буде забезпечувати вітаміном D у потрібній йому кількості.

На сонечку дитина сама себе забезпечить вітаміном D

Правило№7. Введіть у свій раціон зелень та овочі

Жінці, яка годує немовля своїм молоком, слід подбати про те, щоб малюк щоденно отримував всі необхідні йому корисні речовин .Для цього їй варто ввести у свій раціон в першу чергу різноманітну зелень.

Крім городньої зелені (кропу, петрушки, селери, салату, кіндзи тощо) бажано, щоб мати вживала у сирому вигляді зелені листочки кропиви, подорожника, грициків, кульбаби, конюшини, липи, буркуну, кмину, меліси, лободи, смородини, малини, суниці, полуниці та квітки нагідок.

Збирати листочки та квіти можна лише далеко від дороги в екологічно чистих місцях і ні в якому разі не у міських парках чи на клумбах. Введення невеличкої кількості листочків цих їстівних рослин у щоденний раціон мами робить її молоко значно кориснішим для малюка.

Його імунітет зміцнюється, а імовірність інфекційних захворювань зменшується. Корисні речовини, які входять до складу їстівних зелених рослин, виводять з організму мами і дитини вільні радикали. Ці шкідливі структури виникають внаслідок стресів (наприклад, коли малюк плаче) і дуже шкодять здоров'ю.

Фолієва кислота, яка вкрай необхідна для розвитку дитини, хлорофіл, близький по складу до гемоглобіну, різноманітні амінокислоти, мікроелементи та велика кількість вітамінів у жменьці зелених листочків оберігатимуть і маму, і маля від хвороб та будь-яких відхилень від норми. Невдовзі кількість жменьок можна буде збільшити, відповідно збільшиться потік корисних речовин, які буде отримувати малюк разом з маминим молоком.

Не заливайте листочки окропом, а мийте їх у прохолодній воді, аби вони не втрачали свої корисні властивості.

У холодну пору року, на жаль, зелені листочки ніде не знайдеш, хіба що засушені чи заморожені. Проте навіть у вигляді сухого зеленого порошку або замороженої зеленої маси листячко їстівних садових, лісових та городніх рослин є корисним для людини. Добавляйте заздалегідь заготовлену суху і заморожену зелень взимку у теплі каші, супи, овочеве рагу або салати і вона поповнить ваш раціон великою кількістю корисних речовин. Споживайте також овочі, корені і коренеплоди протягом дня невеличкими шматочками у сирому вигляді.

Мамі, яка годує дитину грудьми, не варто боятися сирих овочів і фруктів. Навпаки, саме вони є джерелом вітамінів і мінералів та роблять її молочко дуже корисним для дитини

Вони допоможуть підтримувати імунітет дитини та самої мами. Щоденний прийом жінкою свіжовижатих соків та салатів з гарбуза, моркви, буряка, топінамбура, коренів селери, петрушки, пастернаку і невеличкої кількості капусти не тільки не нашкодять дитині, але й допоможуть отримати вкрай необхідні їй для здоров'я та розвитку вітаміни, мінеральні речовини, мікроелементи.

Узимку це особливо актуально. Зверну вашу увагу на те, що помідори та огірки можна їсти лише влітку та восени під час сезону їх дозрівання. Мамі не варто вживати томатну пасту та кетчупи, а томатний сік та помідори необхідно відокремити від інших продуктів, бо вся з'їдена їжа почне бродити у шлунку.

У малюка молоко мами, яка поїла салат з помідорами, може викликати сильний біль у животику і надовго погіршити травлення та самопочуття.

У салати також не треба додавати ні яблука, ні будь-які інші фрукти чи фруктовий сік, а також ягоди. Ці продукти треба відокремити від іншої їжі. До вживання фруктів та після них необхідно зробити перерву і нічого не їсти протягом 2-3 годин. Морси, компоти та фруктові соки, якими зазвичай запивають їжу, також шкодять травленню спочатку мами, а потім дитини, і їх також треба відокремити або не вживати взагалі.

Овочі, корені, коренеплоди та зелень можна змішувати з будь-якими продуктами. На процес травлення вони впливають позитивно. Але ці продукти мають бути екологічно чистими.

Вводити їх у свій раціон треба поволі, починаючи з невеличкої кількості. Поступово збільшуйте об'єм салату та кількість ковтків овочевого фрешу. Пам'ятайте, що овочі та зелень, які продаються в супермаркетах та більшістю продавців на базарах, містять отруйні речовини. У малюка після вживання мамою цих продуктів можуть виникнути алергічні висипання.

Купуйте зелень, овочі, корені та коренеплоди у бабусь та дідусів, які привозять їх у невеличкій кількості з далеких від Києва екологічно чистих ділянок. Їх товар виглядає не так привабливо, як той, який більшість продавців на базарах беруть на продуктових базах.

Менші розміри, плями та сліди, які залишає гусінь, погіршують зовнішній вигляд товару та одночасно ці "вади" вказують на те, що продукти екологічно чисті. Купуючи овочі, корені, коренеплоди, зелень та фрукти у дідусів та бабусь, які все життя працюють на городі, ви допомагаєте їм вижити у складний для них час та створюєте попит на екологічно чисті продукти. А там, де є попит, там є і пропозиція.

Якщо до складу ваших овочевих соків та салатів не входитимуть екологічно забруднені, оброблені хімічними сполуками рослинні продукти, то самі по собі ці продукти не викличуть ніяких алергійних явищ, якого б кольору вони не були. Зазвичай алергія з'являється у малюків від потрапляння у молоко мами токсинів та залишків неперетравлених у шлунку білків, а також отруйних речовин.

Не виключайте з переліку овочів, які входять до вашого раціону, червоні, помаранчеві та бордові продукти. Якщо у дитини не було алергічних явищ до початку вживання вами соку, то буряк, морква чи гарбуз, які входять до його складу, не спровокують їх появи.

На обличчі маленької дитини у перші тижні життя можуть з'являтися дрібні висипання внаслідок перегрівання шкіри під час смоктання грудей. Якщо апетит у немовля гарний, то відчуття жару під час тривалого смоктання у нього трапляється досить часто. Особливо, якщо він тепло одягнений, а температура повітря у приміщені висока.

Малюк інтенсивно смокче тепле молоко, від цього його обличчя сильно зігрівається. Крім того, від маминих грудей та маминого тіла на нього іде потік тепла. Внаслідок перегрівання на ніжній шкірі малюка з'являються дрібні прищики. Впродовж перших трьох місяців невеличкі висипання на обличчях дітей - звичайна справа.

Холодні водні процедури, вмивання личка, або протирання заваркою лаврового листа, легкий одяг, прохолодне повітря у кімнаті, виключення з гардеробу малюка (у приміщенні) шапочки - все це допоможе позбутися неприємних висипань на його личку та запобігти їх появі у майбутньому. Не плутайте ці висипання з алергічними.

Введення мамою у свій раціон свіжих, сирих (тобто анітрішечки не оброблених термічно) овочів, коренеплодів, а головне - різноманітної зелені, дуже важливий крок і для неї самої, і для крихітки, яку вона годує молоком.

Ніякі пігулки та харчові добавки не зможуть компенсувати нестачі великого переліку важливих для маленького організму дитини речовин: фосфору, кальцію, магнію, калію, натрію, бору, заліза, міді, кобальту, цинку, селену та інших елементів, вітамінів С, А, Е, К, В6, В12... , тіаміну, рибофлавіну тощо.

Цей перелік важливих корисних речовин далеко неповний. Лише деякі з них входять до складу тих продуктів, які зазвичай рекомендується вживати жінкам медперсоналом пологових будинків та дитячих поліклінік.

А це означає, що той набір продуктів, який вже багато років вважається офіційною медициною єдино можливим для жінки, що годує молоком, не забезпечує організм дитини вкрай необхідними їй для підтримки імунітету на потрібному рівні речовинами. Тож не дивно, що більшість крихіток у нашій країні часто хворіють.

Смішно і водночас сумно дивитись на тарілку печених яблук з цукровою пудрою, які стоять на столі кожної мами-годівниці, яка щойно повернулася з пологового будинку. Харчуючись ними, мати сподівається, що забезпечить своє маля всіма необхідними вітамінами, та, на жаль, вона помиляється.

Після того, як яблуко побувало у духовці або мікрохвильовій пічці, воно перестало бути корисним. Прикро дивитись, як наприкінці літа, коли більшість людей їдять велику кількість різноманітних овочів та фруктів, молоді мами харчуються лише кашами, дієтичним м'ясом, молочними продуктами, галетним печивом, та знову ж таки печеними яблуками.

І це відбувається у той час, коли організми жінки та її дитини повинні запастися великою кількістю корисних речовин на багато місяців вперед, щоб не хворіти взимку.

Шліфовані крупи, з яких зняли необхідні для засвоєння крохмалів оболонки, молочні продукти, у склад яких входять консерванти, ароматизатори і навіть антибіотики, та позбавлене корисних речовин печене яблуко - хіба це не знущання над здоров'ям мами та її малюка?! Така дієта щоденно створює купу проблем для кожної клітини їх організмів. Через деякий час внутрішні проблеми виходять назовні, створюючи цілу низку інших проблем.

Вже багато років я працюю з новонародженими дітьми та їх матусями. Більшість цих жінок під час вагітності та одразу після пологів попри заборону медпрацівників щоденно вживають рослинну їжу у сирому вигляді. А деякі з них перші три-чотири дні після пологів харчуються виключно овочевими соками, салатами, горіхами, насінням та сирою пророщеною гречкою для того, аби запобігти занадто сильному припливу молока до грудей, який трапляється у більшості матусь протягом третьої доби. Таким чином вони захищають себе від болю і температури, а свої груди від затвердінь та пухлин.

Сира рослинна їжа, яку медперсонал пологового будинку забороняє вживати породіллі, запобігає негативним наслідкам запальних процесів, які у неї просто не виникають. Мама відчуває, як молоко поволі прибуває, і груди стають важчими. Молока стає багато, а пухлин та болю немає. Сильна воля, стриманість у їжі та розуміння процесів, які відбуваються у власному організмі допомагають матері уникнути одного з найбільш небажаних явищ - запального процесу у молочних залозах. По-справжньому здорове харчування доводить на практиці свою користь і для мами, і для малюка.

Правило 8. Не впадайте у відчай, якщо у дитини з'явилися ознаки захворювання

Батьки малюка мають зберігати спокій та розсудливість у будь-яких складних ситуаціях. Не можна дозволяти собі панікувати, бо це призводить до помилок, та має свої негативні наслідки. Але не можна також ігнорувати будь-які порушення у стані малюка.

У разі появи підозри, що малюк на межі захворювання, треба звернутись до фахівця, аби він поставив діагноз. У деяких випадках є сенс запросити по черзі двох незнайомих один з одним лікарів, щоб виключити лікарську помилку.

Нагадую, що зараз у нашій країні з кожним днем збільшується довіра до гомеопатії та розуміння того, що гомеопатичне лікування не менш результативне, ніж лікування звичайними медичними препаратами, але значно безпечніше. Останнім часом кількість висококваліфікованих лікарів-гомеопатів зросла.

Заздалегідь (одразу після народження дитини) запросіть педіатра-гомеопата, щоб він оглянув її та після тривалої бесіди з вами зробив для себе висновки щодо того, які препарати підходять саме вашій дитині у разі хворобливого стану.

Гомеопатичні горошинки не шкодять малюку та добре йому допомагають. У критичні моменти корисну пораду від гомеопата ви зможете отримати навіть по телефону, якщо він вже побував у вас та оглянув малюка раніше. Але краще буде, якщо ви знову запросите його до себе. Та ще до приходу лікаря у батьків є чудова можливість значно покращити стан малюка.

Використовуйте контрастне обливання. Воно покращує самопочуття дитини при будь-яких порушеннях, а також знижує високу температуру.

Правило 9. Контрастне обливання - перша допомога маленькій дитині

За багато років використання контрастного обливання у разі поганого самопочуття чи температури у маленької дитини, я впевнилась у тому, що ця процедура завжди надзвичайно ефективна.

Заздалегідь купіть чотири однакових відра (можливо, одне з них іншого кольору). Перед контрастним обливанням налийте в три з них теплу воду (36-37 ˚С, 37-38 ˚С, 38-39 ˚С відповідно), а в четверте помічене відро - холодну воду (5-15 ˚С).

Поставте відра з теплою водою у ванну у тому ж порядку поруч з тим місцем, де буде стояти батько з дитиною. Знайдіть також зручне місце для відра з холодною водою. Ці відра мають використовуватися тільки для обливання дитини чи інших членів родини.

У теплу пору року після холодних процедур дитина почуватиметься краще
До цієї процедури слід готуватися так само ретельно, як і до обливання холодною водою. Заздалегідь приготуйте два теплих рушника або пелюшки, одяг для малюка і докладіть максимум зусиль для того, щоб маля не кричало.

Коли тато, стоячи навколішки у ванні, візьме з маминих рук своїми теплими долонями малюка та пригорне його до себе, мамі слід попередити дитину, що зараз на неї поллється водичка та попросити її, щоб вона поводилася чемно. У цю ж мить починайте поливати її теплою водою з першого відра (36-37 ˚С).

3 черпака теплої води - 1 холодної, 3 теплої - 1 холодної і т. д. Коли у першому відрі вода скінчиться використовуйте друге відро (37-38 ºС), потім - третє (38-39 ºС). Останнє обливання неодмінно має бути холодним. Чим холодніша вода, тим більший контраст, тим більший ефект.

Якщо вода - не холодна, а прохолодна, то не варто очікувати вражаючих результатів. Тільки дуже холодний потік води зможе "змити" з малюка високу температуру та хворобливий стан. Буде добре, якщо батьки приготують крім відер з теплою та холодною водою також каструлю з дуже холодною водою (менше 10 ºС), яку потім використають на завершення процедури.

Через кілька годин або на наступний день можна вдруге провести цю процедуру, особливо в тому разі, якщо після першого контрастного обливання температура дитини знизилась, але залишилася вищою за норму. Якщо у приміщені холодно, добре зігрівайте дитину після обливання.

Контрастне обливання можна використовувати і для цілком здорових дітей. Якщо у квартирі, в якій батьки збираються обливати малюка, температура нижча за 16 ˚С, то контрастне обливання для нього, буде кращим, ніж холодне. Особливо це стосується зовсім маленьких діточок, вага яких не перевищує трьох - трьох з половиною кілограмів.

Але якщо у приміщені тепло, не дивлячись на регулярні провітрювання, то здорову дитину з будь-якою вагою можна обливати холодною водою і це принесе їй велику користь. Влітку, коли термометр показує температуру вищу за 30˚С 2-3, навіть 4 холодних обливань на день малюку не завадять. Занадто висока температура погано впливає на самопочуття та настрій немовлят, а холодна вода повертає радість життя.

Влітку обливати холодною водою варто 2-4 рази на день

Холодна вода також позитивно впливає на нервову систему малюка, покращує його сон, робить його веселішим та спокійнішим. Загартовується не тільки тіло малюка, але й воля та характер.

Завдяки холодним процедурам він стає більш терплячим та позитивним. Регулярні холодні обливання нейтралізують ту шкоду, яку наносять дитині памперси, перегріваючи ділянку паху, статеві залози та органи. Спокійне ставлення малюка до холодної води та його загартованість відкривають перед його родиною широкі перспективи мандрівок різними країнами світу.

Батьки, які зуміли встановити зі своєю крихітною дитиною чудові стосунки та навчилися у разі потреби швидко її заспокоювати, які успішно без крику та насилля регулярно проводять холодні водні процедури, можуть без вагань їхати з малюком на море.

Але спочатку їм треба підготувати необхідні для повної безпеки дитини речі, у тому числі аптечку для дорослих членів родини та для маленьких, а також дізнатися про те, як правильно поводитися з малюком на морі. Темі поїздки з маленькою дитиною на море буде присвячена стаття "Малюк і море", яка з явиться невдовзі.

Щиро бажаю вам, шановні читачі, терпіння, внутрішнього чуття, інтуїтивного розуміння вашої маленької дитини, гармонійних стосунків з нею та з вашою другою половиною, яскравих успіхів у всіх ваших починаннях. Любові та злагоди вашій родині.
Реклама:

Головне сьогодні