Тест

10 порад, як пережити спеку у місті

Цьогорічне літо дивує: поки в Аргентині та Болівії люди замерзають, в Європі - гинуть від спеки. Температура повітря та океану наблизилася до рекордної позначки за довгу історію метеорологічних спостережень. У Греції горять ліси, в Чехії - плавляться дороги, в Росії - гинуть врожаї, по всій Європі фіксують теплові удари, смерті людей.

Пощастило тим, хто має нагоду провести це літо на природі, подалі від асфальту, транспорту, офісів, поближче до лісів та водойм. Поки вони купаються в морі чи ставлять намет десь у Карпатах, у великих містах плавиться асфальт, провисають дроти, виходить з ладу техніка і транспорт, медикам додалося роботи - через спеку збільшилась кількість людей з серцево-судинними хворобами.

Проте ті, хто залишається в місті також можуть пережити спеку з мінімальними втратами для здоров'я. Для цього потрібно дотримуватися низки нескладних правил, більшість з яких можна узагальнити одним словосполученням - "здоровий спосіб життя".

Прислухайтесь до організму

Основне правило, яким варто керуватися не лише під час спеки, а загалом по життю - це уважно прислухатися до свого організму. Він собі не ворог, а тому завжди дасть знати, коли йому щось загрожує або ставить під сумніви його повноцінне функціонування.

Фото A. Blight
Спека - не виняток. Якщо хочеться спати - потрібно поспати, якщо пити - випити води, якщо паморочиться в голові або стало погано - повернутися додому, звернутися до перехожих по допомогу, викликати швидку.

Пересування вулицею

Лікарі радять не виходити на вулицю в період найбільшої сонячної активності - з 12 дня до16 вечора. Проте дозволити собі самому вирішувати, коли лишатися вдома, а коли йти на вулицю, можуть ті, в кого канікули та відпустки, а людям працюючим ця порада не підходить.

Отже, виходячи на вулицю, необхідно взяти з собою медичні препарати, а також потурбуватися про захист від ультрафіолетового випромінювання, наприклад, взяти парасольку, щоб прямі промені не потрапляли на поверхню тіла. Як варіант - ходити в затінку.

Часто під час спеки виникає дилема - їхати громадським транспортом чи пройтися пішки. Лікарі зазначають, що в даній ситуації - це рівнозначні варіанти, адже у транспорті спекотно, багато людей, душно, тобто не краще, ніж на вулиці. В такому випадку краще взяти таксі або пересуватися вулицею, знову ж таки обираючи затінок.

Фото FaceMePLS
Не можна не згадати про одяг. Якщо носити в спеку синтетичні речі, то можна легко отримати тепловий удар або одну-дві шкірні хвороби. Одяг повинен бути з натуральних тканин, зручний, світлих відтінків. Обов'язковим елементом гардеробу влітку є головний убір.

Вдома, якщо ви не маєте ані кондиціонеру, ані вентилятора, потрібно змочити свої речі або взяти покривала, простирадло чи хустинку, змочити їх і прикладати до себе, щоб зменшити внутрішню і зовнішню температуру тіла.

Ліки не зайві

У спеку варто завжди носити з собою певні медичні засоби. Навіть якщо ви самі почуваєтесь здоровим і повним сил, можливо, ваші ліки допоможуть комусь іншому.

У випадку ж, якщо ви належите до людей-"сердечників", то виходити без ліків на вулицю - ризикована справа.

Отже, якщо у людини уже є діагноз (ішемічна хвороба серця, стенокардія, перенесений інфаркт), необхідно обов'язково мати з собою препарати нітрогліцерину на випадок приступу стенокардії, препарат для зниження тиску, а також препарати більш широкого вжитку - валідол, корвалол тощо.

Здорові люди можуть обмежитися валідолом, корвалолом та нашатирним спиртом. Також не зайвим будуть вологі серветки та пляшечка з водою.

Режим дня

Режим дня змінювати не обов'язково, говорять лікарі. Якщо спека не створює відчутного дискомфорту, то звичний розпорядок дня варто залишити, щоби уникнути додаткового стресу для організму.

А от якщо ви, скажімо, звикли вставати пізно, а зараз у цей час вже спекотно, а від спеки вам фізично важко розпочати день, то варто підкорегувати свій режим і вставати раніше.

Фото Lewisisms
Таким чином ви покращите і режим харчування, адже бажано основні прийоми їжі - сніданок, обід і вечерю - спланувати так, щоб вони не припадали на період найбільшої активності сонця.

Меню "спека"

Їжа має бути легкою, "літньою". Потрібно утриматись від смаженої, жирної, гострої і солоної їжі. Порції - невеликі, а від приготування їжі про запас варто відмовитись, аби потім не лікуватися від харчового отруєння.

Снідати краще раніше - о 6-7 ранку, обідати - до настання полуденної спеки - об 11 ранку, а вечеряти - о шостій вечора . Ті, хто не може заснути на порожній шлунок, можуть собі не відмовляти у невеликому перекусі за кілька годин до сну. Для цього найкраще підійдуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру.

Дієтологи рекомендують у спекотну погоду вживати холодні рідкі страви - окрошку, гаспаччо тощо, адже потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5% і нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа.

Фото whitneyinchicago
Овочеві та фруктові салати, гречка і рис, картопля і пісні супи - ці страви можна їсти в середині дня, не побоюючись тяжкості в шлунку. Такі вуглеводи легко засвоюються.

А от м'ясні і рибні страви варто перенести на вечерю або сніданок - в умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити.

Якщо шлунок набитий, він тисне на діафрагму, діафрагма тисне на грудну клітку і стає важко дихати. В умовах спеки це додаткове навантаження на серцево-судинну систему, яка і так працює в екстремальних умовах. Проте і голодним виходити з дому не варто - можна втратити свідомість. Особливо це стосується людей, що мають цукровий діабет або схильні до нього.

Вода - побажання і обмеження

Згідно з результатами телефонного опитування населення, проведеного Інститутом Горшеніна, більше половини громадян рятуються від спеки, вживаючи більше рідини.

Це легко пояснити - через високу температуру повітря ми потребуємо постійного відновлення рідини з солями і мікроелементами, що втрачається з потом.

Фото Snap®
Рекомендовано пити не менше 2,5-3 л рідини на день. Це може бути будь-яка рідина з температурою 18-20 градусів. Вживати її бажано кожні 40-50 хвилин по 100-200 мл. Це може бути вода, компоти, чай, свіжі соки тощо.

Проте і тут є свої "підводні камені". Людям із захворюваннями серцево-судинної системи, порушеннями обміну речовин, захворюваннями нирок кількість рідини в спеку потрібно зменшувати до одного літра на добу, це враховуючи воду, перші страви, а також овочі та фрукти.

Погані звички

Вживання тютюну і алкоголю потрібно звести до мінімуму. Звісно, просто взяти і відмовитися від поганих звичок не вийде, але обмежити себе хоча б на період спеки варто. Заради ж свого серця.

У першу чергу потрібно викреслити зі свого меню так званий агресивний алкоголь - горілку, коньяк та інші більш екзотичні напої. А от що стосується сухого вина, то його можна вживати: 50-100 мл на добу, але знову ж таки не в спеку, а ввечері.

Куріння цигарок саме по собі є шкідливим і це вже давно не новина. Але в спеку всі процеси в організмі підсилюються, в тому числі і дія смоли та нікотину. Вони ушкоджують внутрішню стінку судин, що веде до утворення тромбів, а там недалеко і до інфаркту та інсульту.

Купання у водоймах

Літо - це пора пляжів і купання. Водні процедури корисні і приємні, особливо, коли на вулиці асфальт від спеки пливе. Спека спонукає до проведення вільного часу біля водойм, до холодних душів кілька разів на день.

Фото OakleyOriginals
Проте і тут є свої правила і обмеження. Як би нам не хотілося відразу з вулиці стрибнути під холодний душ, варто трошки охолонути, а вже потім освіжитися прохолодною, але не льодяною водою. Людина дуже відчуває перепади температури - відбуваються реакції, які можуть спровокувати і гіпертонічний криз, і загострення ішемічної хвороби серця.

Що стосується річок та озер, то тут також не варто зловживати. Найкраще - це поплавати 10-15 хвилин і вийти на берег. Не варто сидіти у воді аж до посиніння. Кому в таку спеку потрібні ще й нежить та запалення.

Крім того варто пам'ятати, що в місті вода у водоймах застояна, людей купається в ній багато, а тому легко підхопити дерматити, алергічні реакції тощо.

Турбота про шкіру

Страждає від спеки і наша шкіра. Порушується гідроліпідний баланс, відбувається зневоднення шкіри, прогресують дерматологічні захворювання. Потрібно дуже уважно ставитися до шкіри - зволожувати її, використовуючи спеціальні креми та термальну воду. І обов'язково фотозахист - сонцезахисні креми, спреї, лосьйони.

Не варто забувати і про таке захворювання як фотодерматози - це хімічна реакція на сонячні промені, що виражається у вигляді почервоніння, висипки тощо. Людям, що страждають на таку алергію, бажано взагалі вдень не виходити на вулицю, а вранці і ввечері захищати себе, вдягаючи одяг з довгими рукавами, капелюхи з широкими полями тощо.

Потрібно звести до мінімуму використання декоративної косметики, особливо тонального крему і пудри. Вони забивають пори, і як результат - запалення шкіри, вугровий висип. Також трапляються випадки індивідуальних алергічних реакцій на декоративну косметику у спеку, яка при взаємодії з сонцем виділяє токсичні речовини.

Зі спортзали в басейн

Спека втомлює, виснажує, негативно впливає на серце, а тому організм, який і так страждає, варто звільнити від зайвого фізичного навантаження. Якщо ви займаєтесь спортом, то на період спеки варто відмовитись від нього чи звести до мінімуму. Наприклад, не зашкодять легкі і динамічні види спорту - плавання, бадмінтон.

Фото elbragon

Якщо ж ви працюєте на відкритому сонці і до того ж виконуєте важку фізичну працю, скажімо, ви робітник на будівництві, то варто вдягати зручний одяг, не забувати про головний убір, а також дотримуватися зміни режимів - "сонце-тінь", щоб не перегрітися.

А за нагоди зняти футболку, щоб вода з організму випаровувалась без перешкод. Але тоді варто пам'ятати про сонцезахисні засоби, щоб не згоріти.

Дякуємо за допомогу при підготовці матеріалу лікарю-гастроентерологу першої категорії Наталії Гордієнко, лікарю-дерматологу Інні Лизогуб та лікарю-кардіологу Христині Монастирській.

Усі фото з Flickr