Пацієнти у вегетативному стані реагують на класику. Аудіо

— 6 липня 2010, 11:03

Звіт про дослідження групи фахівців Інституту Святої Анни в Кротоні (Santa Anna Institute) під керівництвом Франческо Ріганелло опубліковано в журналі Clinical Neurophysiology.

Для дослідження були обрані чотири уривки з класичних музичних творів. Тривалість уривків, що відрізнялися за темпом і ритму, склала в середньому три з половиною хвилини.

[L]

Під час прослуховування цих уривків учені вимірювали частоту серцевих скорочень у шістнадцяти здорових добровольців. Учасників дослідження також попросили дати емоційну характеристику музиці, що вони прослухали.

Після цього дослідники визначили частоту серцевих скорочень при програванні музичних уривків у дев'яти пацієнтів, що впали у вегетативний стан у результаті черепно-мозкових травм або важких захворювань.

За даними вчених, музичні добутки впливали на частоту серцевих скорочень як здорових учасників, так і пацієнтів у вегетативному стані, повідомляє Медпортал із посиланням на New Scientist.

Зокрема, при прослуховуванні менуету зі струнного квінтету мі мажор Луїджі Боккеріні, що викликав позитивні емоції у здорових учасників дослідження, частота серцевих скорочень знижувалася.

Менует зі струнного квінтету мі мажор Луїджі Боккеріні

Зворотну картину вчені спостерігали під час програвання уривка із шостої симфонії Петра Чайковського, вплив якого здорові слухачі охарактеризували як "негативне".

Автори дослідження припустили, що музика вплинула на функцію структур лімбічної системи головного мозку.

За словами Франческо Ріганелло, ці структури, що регулюють роботу внутрішніх органів і відповідають за емоційні реакції, можуть зберігати свою активність після великих ушкоджень мозку.

Реклама:

Головне сьогодні