Напої з цукром допомагають не зірватись від стресу

— 8 липня 2010, 07:33

Енергія, що надає мозкові цукор, допомагає йому контролювати імпульси. Після вживання солодкого напою людині легше втриматися від бурхливої реакції у стресових ситуаціях, кажуть дослідники, повідомляє The Daily Mail.

"Коли є ймовірність провокації, наприклад, під час робочої зустрічі з суворим перевіряючим, попереднє вживання підсолодженого напою здатне збільшити здатність ефективно гасити агресивні імпульси", - радять австралійські психологи.

Працюючи з групою добровольців, науковці пропонували деяким з них лимонад із цукром, решті ж - зі штучним підсолоджувачем.

Після цього піддослідних просили виконати декілька непростих завдань, а, по завершенні, виступити з презентацією.

Деяких промовців дослідники навмисне жорстко критикували. Їм говорили, що результати невтішні та нудні, провокуючи піддослідних на бурхливу реакцію.

Згідно з результатами тестів, що опубліковані в "Журналі експериментальної психології", менш схильними до емоційного вибуху виявились ті з добровольців, хто попередньо вживав лимонад із цукром.

Мозок потребує глюкози, аби забезпечити "виконавче функціонування", що включає в себе здатність стримувати імпульси, кажуть дослідники з Університетів Квінсленду та Нового Південного Уельсу.

"Додаткова глюкоза має надати енергію, потрібну для того, щоб пригасити агресивні імпульси, за умови роздратування", - пояснюють психологи.

"Попри поширене переконання, що споживання глюкози може призвести до "високого цукру", що й спричиняє імпульсивну поведінку, наші дані свідчать про те, що глюкоза може збільшувати виконавчий контроль", - зазначають фахівці.

Втім, цукор не завжди здатен підсолодити складні моменти життя. Це добре відомо батькам, чиї діти казяться після вживання солодких газованих напоїв.

Психологи відзначили, що ті з піддослідних, кого після їхньої промови спеціально не провокували, самі ставали більш дратівливими після вживання солодкого лимонаду.

Незрозуміло, чому цукор заводить нас, коли ми перебуваємо у спокійному стані. Проте відомо, що не йде він на користь нашим зубам. Бактерії, що мешкають у роті, живляться цукром та виробляють кислоти, які вже поїдають емаль зубів та подразнюють ясна.

Реклама:

Головне сьогодні