Надлишок ваги майбутньої мами піддає ризику здоров'я малюка - вчені

— 9 серпня 2010, 17:37

Раніше науковці не знали достеменно, чим зумовлений зв'язок між набраною вагою вагітної жінки та здоров'ям малюка - чи то "неправильним" геном, чи впливом надлишкової ваги матері безпосередньо на ембріон під час розвитку.

Втім, команда дослідників з Бостонської дитячої лікарні та Університету Колумбії у Нью-Йорку переконалася - кожен кілограм, набраний мамою під час вагітності, збільшує вагу малюка на 7 грамів, пише The Telegraph.

У дослідженні, результати якого були опубліковані у медичному журналі Lancet, взяли участь більше ніж 500 тисяч матерів двох дітей.

[L]

Вчені виявили - жінки, які під час вагітності набрали більше 24 кілограмів, удвічі частіше народжують дітей вагою більше 4 кілограмів. У середньому їхні малюки з'являються на світ на 150 грамів важчими за тих, чиї мами набрали лише 8-10 кілограмів.

Між тим, що більше важить дитина при народженні, то більшу схильність до ожиріння, а також пов'язані з цим проблеми зі здоров'ям вона матиме протягом усього свого життя, запевняють медики.

"Оскільки велика вага при народженні визначає індекс маси тіла у подальшому житті, ці результати вказують, що зайва вага, набрана під час вагітності, може підвищити довгостроковий ризик захворювань, пов'язаних із ожирінням, в плоду", - пояснюють автори дослідження Девід Людвіг та Джанет Каррі.

"Велика вага при народженні також може збільшити ризик інших захворювань у подальшому житті, включаючи астму, атопію та рак", - застерігають науковці.

Жінкам із нормальною вагою американські лікарі радять набирати під час вагітності 11-16 кілограмів, майбутнім мамам, які до вагітності вже мали зайву вагу, слід набрати ще менше кілограмів.

"Хоча важливе й краще розуміння впливу гестаційного набору ваги на розвиток ембріону та роботу метаболізму новонародженого терміново потрібно дослідити, як допомогти жінкам репродуктивного віку досягати та підтримувати здорову вагу перед та під час вагітності", - зазначили у своїй супроводжувальній статті лікарі Ніл Хелфон та Майкл Лю.

Нині, наголошують науковці, суспільство потребує більш ефективних демографічних стратегій, аби "перервати" ланцюг набору надлишкової ваги, що йде з покоління в покоління.

Реклама:

Головне сьогодні