Проміння, що проникає крізь скло, може "зістарити" половину обличчя

— 8 вересня 2010, 07:41

На тих, хто, перебуваючи за кермом або в оранжереї, вважає, що його шкіра в безпеці, чекає неприємний сюрприз. Шкода від сонячних променів, що проходять крізь скло, може бути настільки серйозною, що з плином часу та сторона обличчя, на яку світило сонце, може виглядати на 7 років старшою за іншу, пише The Daily Mail.

Навіть кількагодинна поїздка в автомобілі у квітні може становити загрозу для вашої шкіри.

Провідні дерматологи та фотобіологи застерігають - щоденний вплив ультрафіолетових променів може змусити шкіру старішати більш ніж удвічі швидше. Буде більше зморшок і найглибші з них - навколо очей, носу й рота.

Команда дослідників з University College Hospital, що у Безансоні, Франція, уперше дослідили, як старішають окремі частини обличчя під впливом сонця.

[L]

Виявилося, що той, хто працює в офісі або ж регулярно буває за кермом, швидше "старішатиме" з того боку, на який він частіше приймає сонце й тепло - навіть крізь скло.

"Учасники продемонстрували значно більше ознак старіння з одного боку обличчя, внаслідок керування авто або роботи поблизу до вікна протягом багатьох років", - зазначають науковці.

Одна з піддослідних, 62-річна жінка, проводила за кермом 2-5 годин на день протягом 33 років. У результаті одна половина її обличчя - та, що була ближчою до вікна авто, виглядала "старшою" за іншу більш ніж на 7 років.

Дослідники ж з Ланкастеру виявили, що весняне або осіннє сонечко є не менш небезпечним за літнє. За їхніми підрахунками, які наводить косметична компанія Boots, доза UVA, що відповідає британському осінньому дню, спричиняє 50-кратне збільшення експресії певних генів, задіяних у процесі фотостаріння.

Його ознаками можуть стати темні плями, зморшки, обвисла й жорстка шкіра, крихкі кров'яні судини.

"Ми упевнені, що до 90% видимих ознак старіння спричинені сонячним ультрафіолетовим випроміненням", - засвідчив заслужений професор дерматології Джон Гоук.

Науковець підкреслює необхідність інформування широкого загалу про цю небезпеку й згубні наслідки, що чатують на людей цілий рік, а не лише під час літнього сезону.

Реклама:

Головне сьогодні