Клітини медуз допомагають в ранній діагностиці раку - вчені

— 2 листопада 2010, 16:34

У своїй роботі дослідники використали зелені клітини білка, що світяться і завдяки яким медузи видають світло в темряві, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Професор Норман Мейтланд, що очолив групу вчених Лабораторії ракових досліджень Йоркського університету, переконаний, що це відкриття спричинить революцію в діагностиці раку.

"Різні типи раку важко виявити на ранніх стадіях їхнього розвитку. Для успішного лікуванні пухлин необхідна рання діагностика", - наголошує вчений.

"Ми розробили процес, у якому білки, отримані з медузових клітин, що світяться, вживлюються в ракові клітини в людському організмі. Потім спеціальні камери висвітлюють ці флуоресцентні білки, що дозволяє визначити точне розташування ракових клітин", - пояснив професор Мейтланд.

[L]

Цей процес було розроблено на основі відкриття американського хіміка Роджера Тсиена, що одержав Нобелівську премію з хімії в 2008 році за відкриття механізму світіння білка.

Рентген не дозволяє виявити ракові клітини, що знаходяться глибоко в тканинах організму або в кістах.

"Раніше діагностувати рак кісток було дуже важко. Новий процес дозволить визначити наявність ракових клітин на ранніх стадіях. Вчені направляють віруси, що містять білки, що світяться, на мікроскопічні скупчення ракових клітин у тілі. Віруси розростаються і при цьому виробляють все більше і більше білків, що світяться", - пояснює професор Мейтланд.

Вчені вважають, що клінічні дослідження цього процесу розпочнуться протягом наступних п'яти років.

Одна з проблем, що може сповільнити введення нової діагностики, - доступність спеціалізованих камер. Дотепер лише одна американська фірма виробляє камери, що дозволяють добре бачити "світлові" білкові клітини медуз глибоко в тілі.

Вона коштує близько 800 тисяч доларів. Професор Мейтланд зауважує, що зараз він намагається зібрати гроші на придбання такої камери.

Реклама:

Головне сьогодні