Життя з ВІЛ-позитивним: міцний шлюб і здорова дитина

Тепер Марина 5-й рік допомагає тим, для кого зараз життя без наркотиків неможливе, бо не з книжок знає, що ВІЛ в Україні - пандемія.

За рівнем поширення ВІЛ наша держава наздоганяє Африку. Епідеміологічний поріг давно позаду. Пандемія - це реальність до якої може бути дотичний так чи інакше кожен українець, стверджують працівники реабілітаційних центрів.

Держава виділяє мізерні кошти на боротьбу з поширенням ВІЛ і лікування наркоманії. У центрах реабілітації наркозалежних визнають, що саме вживання наркотиків сприяє поширенню вірусу імунодефіциту.

"Найстрашніше, що ти не можеш забути те, що з тобою було. Я все чітко пам'ятаю. Я точно знаю, що і як треба робити й до кого можна звернутися, якщо тобі знову потрібен кайф. Хотілося, щоб ці знання і спогади хтось витер. Якщо собою не займатися щодня, то можна дуже легко зірватися. Я ходжу в групу самодопомоги "Анонімні наркомани". Зараз, коли в мене щось поболює: нирки, ноги - я знаю, що так відгукується мені моє минуле", - пояснює Марина, яка 8 років страждала від залежності.

Та жінка не побоялася з'єднати свою долю з людиною, яка живе з ВІЛ. Вони запланували дитину й знали: якщо дотримуватися необхідних правил безпечного зачаття, дитина буде здоровою.

Марина не побоялась народити дитину від ВІЛ-позитивного чоловіка. Малеча має сильний імунітет

"Мені пощастило, що після 8 років вживання наркотиків я не маю ВІЛ. У людей, які дізнаються про ВІЛ-позитивного, волосся на голові дибки стає. Ми ж часто не приховуємо діагноз чоловіка. Це знають певні родичі й друзі. Я не можу від нього заразитися. Дитина теж. Він вживає ліки і його поріг вірусного навантаження не визначається. Я б змогла від нього заразитися хіба що у випадку переливання крові", - додає Марина посміхаючись.

Але про ВІЛ-позитивний статус чоловіка Марина розповідає не всім родичам з огляду на ті стереотипи, які склалися в суспільстві. Адже навіть деякі найближчі люди попри логічні переконання й наукові пояснення можуть дуже перейматися за здоров'я її та дитини. Дізнавшись про діагноз "ВІЛ-позитивний", до таких людей в нашому суспільстві по-іншому починають ставитися лікарі й роботодавці.

[VR] За 6 місяців 2010 року захворюваність на ВІЛ-інфекцію в порівнянні з минулим роком зросла на 6%. При цьому кількість тестувань на ВІЛ зменшилася.

Найбільше зростання зареєстроване в Одеській області на 57,7%, Житомирській - на 51,8%, Черкаській - на 48,4%, Київській - на 23,6%.

В Україні споживання ін'єкційних наркотиків залишається головним джерелом ВІЛ-інфекції.

Дані МОЗ [/VR]

Щоб допомогти людям, які залежать від наркотиків й мають схожі проблеми, молода мама самотужки зареєструвала свою організацію й до тепер не вірить, що це стало можливим через корумпованість відповідних державних органів.

"У нас є волонтери. Переважно наші соцпрацівники - це колишні наркозалежні. Вони знають, як знаходити наркозалежних, постачальників наркотику. Як то кажуть, рибалці рибалку здаля видно. Коли ми починаємо роботу, виїжджаємо в населений пункт і далі малюємо на географічній карті свою мапу наркозалежних, їхніх мереж та зв'язків", - пояснює специфіку роботи Марина, керівник обласної організації "Фонд допомоги "Життя".

Тепер жінка приїздить у міста та селища з мобільною амбулаторією: там наркозалежні та так звані "люди-мости" (ті, хто є родичем або близьким до наркозалежних), зможуть пройти безкоштовно експрес-тести на ВІЛ, гепатит В/С, сифіліс, гонорею, хламідіоз.

Про час та місце роботи мешканців селища повідомляють заздалегідь.

За результатами тестів, інфікованим дають направлення в спеціальні центри на лікування, а з наркозалежними працюють далі: направляють в реабілітаційні установи, з ними працюють психологи, волонтери видають чисті шприци й презервативи задля уникнення поширення вірусних захворювань.

Після успішної реабілітації (яка, на жаль, такою є не завжди) ці колишні наркозалежні стають волонтерами, бо як ніхто можуть оцінити другий шанс і право на життя. Головне -постійно працювати над собою, вірити в себе і не озиратись, радять ті, хто успішно пройшов реабілітацію.

Шиншили швидко розмножуються, чим допомагають поповнити сімейний бюджет

Благодійна допомога, управління організацією й виховання доньки - це не єдине, чому себе присвятила Марина. Вона почала розводити шиншил.

А нещодавно збулась ще одна її мрія: чоловік розшукав подарунок, про який вона так давно мріяла.

Шотландця привезли з Запоріжжя

"Ще 8 років тому я не могла уявити, що мені вдасться позбутися залежності, побудувати щасливу сім'ю, й більше того, успішно допомагати людям, які цього так потребують", - усміхається Марина.

Реклама:

Головне сьогодні