Людський мозок вважає текст важливішим за сприйняті емоції

— 23 грудня 2010, 14:21

За допомогою МРТ група фахівців під керівництвом Джозефа Десоуза з Йоркського університету в Торонто оцінювали активність мозку учасників дослідження під час виконання завдань на стереотипну поведінку.

Учасникам дослідження показували фотографії осіб, що відображають емоційний стан людини. Зображення супроводжувалися словами: "радісний", "сумний", "байдужий". На деяких фотографіях підписи не відповідали зображенню.

Даний експеримент є модифікацією класичного тесту Струпа, в якому піддослідним пропонувалися слова, що позначають кольори, видрукувані, відповідно, тим же або іншим кольором.

Результати роботи були отримані на 18 піддослідних (9 чоловіків і 9жінок) у віці 21-40 років. Добровольцям було запропоновано натискати на кнопки, що позначають відповідні емоції, орієнтуючись на підписі до фотографій, а не на самі зображення.

У ході дослідження вчені вимірювали активність різних відділів кори мозку учасників за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії, пише Лента.ру з посиланням на Frontiers in Human Neuroscience.

Підвищення активності було виявлено в корі лобних часток, яка відповідає за довгострокове планування, контроль довільних реакцій і дозвіл дисонансу у сприйнятті інформації.

За даними дослідження, під час виконання завдань, в яких підпис не відповідав зображенню, у піддослідних зростала активність кори лобових часток мозку, зокрема передньої поясної, а також нижньої і верхньої лобових звивин, де, як показали інші дослідження, розташовані центри, що відповідають за довгострокове планування, вибір і контроль довільних реакцій.

Це доводить, що при розбіжності фотографії та тексту учасникам експерименту доводилося відмовлятися від першого враження, виконуючи завдання, а значить, мозок людини зчитує значення написаного слова швидше, ніж розпізнає зображену емоцію.

Керівник дослідження Десоуза, що вченим вперше вдалося пов'язати роботу певних ділянок кори мозку з придушенням поведінкових автоматизмів. За його словами, результати дослідження допоможуть виявити причини порушення стереотипних реакцій у пацієнтів, які перенесли інсульт, а також хворих на шизофренію.

Реклама:

Головне сьогодні