Зустрічаємо Новий рік: як пити та їсти без "тяжких" наслідків

У переддень новорічних святкувань ми вже плануємо, де і з ким зустрічатимемо Новий Рік. А за декілька днів почнемо вирішувати, що саме буде на нашому столі. Так вже склалось, що, мабуть, жоден український стіл не обійдеться без алкогольних напоїв та численних закусок.

Зважаючи на тривалість новорічних свят, бажано підійти до питання вибору та споживання напоїв і страв відповідально, оскільки це напряму стосується нашого здоров'я. І тут доречним може бути народне "як зустрінеш Новий Рік, так його і проведеш".

Щоб застілля було місцем зустрічі родини та друзів, щоб ми насолоджувались напоями, стравами та товариством і вбереглися від поганого самопочуття та викликів лікаря, потрібно слідувати простим рекомендаціям.

Ви йдете в гості

Перед цим бажано добре виспатись, а безпосередньо перед виходом із дому поїсти.

Краще, якщо це буде страва, що містить жир, наприклад, бутерброди з беконом, салом.

Справа в тому, що жирна їжа захищає слизову оболонку шлунку від подразнюючої дії алкоголю і сповільнює його всмоктування у кишечнику.

Це важливо, оскільки основною "фабрикою" організму з переробки алкоголю є печінка. І якщо випити алкоголь на голодний шлунок, то приблизно через 30 хвилин він вже циркулюватиме у крові, а в присутності їжі цей процес сповільниться до 1,5-2 годин.

За цей час печінка встигає виробити спеціальні ферменти, які розкладають алкоголь. Тому, поївши перед походом у гості, ви зменшите тим самим вплив алкоголю на ваш організм.

Для попередження алкогольної інтоксикації можна випити сорбенти, які допоможуть зменшити кількість алкоголю у крові - активоване вугілля (1 таблетку на 10 кг ваги) або 1 столова ложка "Ентеросгелю", або пакетик "Смекти" за 1 годину до початку святкування.

Алкоголь на столі

Важливо вибирати алкогольні напої лише з акцизними марками, оскільки саморобні можуть містити не лише багато сивушних масел, які є токсичними для організму, але і напряму нести загрозу здоров'ю та життю.

Споживання алкоголю за столом можна звести до кількох правил:

Важливо вибирати напої одного градусу.

Не змішуйте ті напої, що мають різну міцність: якщо вживаєте вино, то нехай це буде вашим напоєм весь вечір, якщо горілку, то не варто поєднувати її з вином чи пивом, наприклад. Бо багатьом відомі вислови: "вино і пиво - буде диво", а "горілка і вино - буде..." мають наукове та практичне підтвердження.

Міцні напої всмоктуються у кров повільніше, ніж менш міцні.

Це відбувається тому, що міцні напої подразнюють слизову оболонку шлунку і затримують відкриття клапану, що з'єднує шлунок із дванадцятипалою кишкою.

Тому такі напої, як, наприклад, горілка, коньяк, віскі (де концентрація алкоголю - не менше 40%) всмоктуються в кров повільніше, ніж алкогольні напої середньої міцності.

Найшвидше у кров потрапляють напої середньої міцності з концентрацією алкоголю близько15-20%.

А напої, які містять вуглекислий газ - шампанське, ігристі вина або газована вода, яку використовують для приготування коктейлів, прискорюють потрапляння алкоголю в кров.

Потрібно робити перерви між прийомом порцій алкоголю.

Якщо слідувати правилу "випив двісті - триста - справа честі", тобто пити відразу багато і не робити "світлих проміжків" між тостами, то концентрація алкоголю в організмі швидко зростає, і сп'яніння наступає значно швидше, ніж у випадках, коли п'ють повільно і дрібними порціями.

Крім того, збільшується навантаження на печінку та інші органи травної системи, що може спровокувати запальні процеси в них.

Завжди необхідно закусувати, але не переїдати.

Як відсутність закуски шкодить організму, викликаючи швидке сп'яніння, так і при надміру їжі організм може не справитись із алкогольним навантаженням.

Тому альтернативою безперервному проголошуванню тостів та нестримному поїданню всього, що бачать очі, можуть бути танці, розмови, вихід на свіже повітря. Але якщо ваш апетит сильніший за вашу волю, і ви знаєте, що побороти його не вдасться, прийміть 2 драже ферментного препарату, що полегшить перетравлювання їжі.

Чим більша вага тіла, тим менша концентрація алкоголю в ньому.

Отже, одна і та сама порція, яку випив кремезний чоловік може не вплинути істотно на його стан, але підкосити ноги представниці прекрасної статі. Дівчата, зверніть увагу!

Вічне питання - скільки пити?

Ще лікар древності Парацельс, справжнє ім'я якого Філіп Ауреол Теофраст Бомбаст фон Гогенгейм, наголошував, що все залежить від дози: "Мала доза може бути ліками, велика - отрутою". Це сповна стосується алкоголю, вживання якого балансує між користю та шкодою.

Згідно рекомендацій ВООЗ, максимальними безпечними дозами для чоловіків та жінок для різних напоїв є наступні:

Міцні напої: чоловіки - 30 мл, жінки - 15 мл

Вино: чоловіки - 280 мл, жінки - 140 мл

Пиво: чоловіки - 660 мл, жінки - 330 мл

Але навіть вказані дози алкоголю для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту є небезпечними, оскільки можуть викликати загострення захворювання. При вагітності будь-які алкогольні напої протипоказані.

Нарешті ви вдома

Якщо відчуваєте, що перебрали міру - прийміть сорбенти (активоване вугілля, "Ентеросгель", "Смекту"). Під голову бажано покласти не одну, а дві подушки, щоб наступного ранку ви впізнали своє зовсім не опухле обличчя у дзеркалі.

Наступного ранку.....

Перефразовуючи відомий вислів: "Якщо ви прокинулись, і у вас нічого не болить, можливо, ви померли", на більш оптимістичний - "Вам пощастило, і все, що ви робили напередодні, ви робили правильно", зазначу, що не всі можуть потрапити до списку таких щасливчиків.

Отже, якщо у вас болить голова, тремтять руки, а у пересохлому роті ніби коти наслідили, це - типове похмілля. Неприємне відчуття, але, на щастя, не вічне.

Прискорити якнайшвидше позбавитись від нього допоможе пиття лужних мінеральних вод: "Боржомі", "Єсентукі". Через годину-півтори - випийте нежирний гарячий бульйон, або декілька склянок томатного соку без солі, зелений чай, кефір, апельсиновий сік; і протягом дня - понад звичної денної норми рідини.

Добрими "відновлювачами" кислотно-лужного балансу є розсол капусти та квашених огірків. Для покращення самопочуття прийміть теплий душ та промасажуйте тіло сильним струменем води.

Давнім і поширеним способом лікування похмілля є вживання алкоголю наступного ранку. Зазначу лише, що скориставшись ним, ви піддаєте черговому випробуванню свою печінку, яка напередодні тримала алкогольний "удар" і перебуває не в найкращому стані, тому бажано цей метод не використовувати.

Добре відновлює сили нетривала прогулянка (15-30 хвилин) на свіжому повітрі, а також сон протягом дня. І відкладіть на наступний день генеральне прибирання квартири після святкування Нового року, а в цей день максимально відпочивайте.

На завершення додам, що алкоголь - достатньо калорійний продукт і зловживання ним, як і дуже калорійною та жирною їжею у новорічні свята можуть дуже швидко додати вам декілька зайвих кілограмів.

Один грам вуглеводів дає 4 калорії

Один грам білку - 4 калорії

Один грам жиру - 9 калорій

Один грам алкоголю - 7 калорій

Тому якщо підходити до споживання алкоголю, як до приємного доповнення зустрічі з друзями, тоді новорічна ніч надовго залишить найкращі спогади, а наступний ранок після святкування буде свіжим і радісним, оскільки кожен Новий Рік - це нові плани і нові досягнення.

З наступаючим Новим Роком!

Щиро ваша,

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог

Реклама:

Головне сьогодні