Вчені з'ясували природу лунатизму

— 9 лютого 2011, 17:31

Попередні дослідження на цю тему показували, що лунатизм відносно часто вражає членів однієї сім'ї, особливо близнюків. Однак пошуком конкретних спадкових механізмів захворювання до цих пір ніхто не займався.

Дослідники з Вашингтонського університету зібрали зразки слини 22 осіб з чотирьох поколінь однієї родини. Дев'ять з них страждали сомнамбулізмом. Прояви захворювання були різними: один чоловік уві сні часто одягав вісім пар шкарпеток; його племінниця регулярно виходила, не прокидаючись, на вулицю, у багатьох членів сім'ї сноходіння призводило до переломів стоп.

Провівши аналіз ДНК у зібраних зразках, вчені виявили певну ділянку 20-ї хромосоми (локус 20q12-q13.12), володіння єдиною копією якого пов'язане з 50% ризиком розвитку сомнамбулізму, пише Лента.ру з посиланням на ВВС.

Вивчення характеру успадкування цього захворювання показало, що воно передається за аутосомно-домінантним типом з зниженою пенетрантністю.

Конкретний ген сомнамбулізму поки не встановлено - у виявленій ділянці їх 28. Однак дослідники на чолі з Христиною Гарнет припускають, що з найбільшою ймовірністю за розвиток захворювання відповідає ген аденозіндеамінази.

Як відомо, від цього ферменту залежить фаза повільного сну, в якій відбувається снохождення. Втім, вчені не виключають, що генів лунатизму може бути декілька.

Реклама:

Головне сьогодні