Солодкі напої підвищують ризик розвитку гіпертонії – вчені

— 2 березня 2011, 13:20

Підвищений тиск або гіпертонія з часом збільшують ризик серцево-судинних захворювань і можуть стати причиною інсульту та ниркової недостатності.

У експерименті, який проводився в США і Великобританії, взяли участь більше 2500 чоловік у віці від 40 до 59 років.

Волонтерів, які брали участь у дослідженні, яке тривало три тижні, просили фіксувати, що вони їли протягом минулої доби, міряти тиск і здавати аналізи сечі.

Вчені з'ясували, що кожна випита склянка соку або газованої води підвищує тиск крові: систолічний артеріальний тиск (так званий верхній) підвищується в середньому на 1,6 мм рт.ст., а діастолічний (нижній) - на 0,8 мм рт.ст, пише Бі-Бі-Сі.

Рівень систолічного тиск показує рівень тиску крові в момент максимального скорочення серця, яке стискається, перекачуючи кров, діастолічний - у момент, коли серцевий м'яз розслаблений.

За словами вчених, особливо уразливими в ході дослідження виявилися люди, в раціоні яких крім цукру було багато солі, що ще раз підтвердило колишні переконання, що надлишок солі веде до розвитку гіпертонії.

Безпечна доза, на думку вчених, становить 355 мл газованих фруктових напоїв на день.

За даними вчених, люди з тиском 135 на 85 мм рт.ст. більше схильні до ризику інфарктів, ніж ті, у кого тиск становить 115 на 75 мм рт.ст.

Поки вчені не можуть зрозуміти точну причину зв'язку між вмістом цукру в напоях і тиском, але припускають, що цукор в газованих напоях порушує баланс солі в організмі. Крім того, вчені відзначили, що ті, хто більше споживає солодких безалкогольних напоїв, більш схильний до неправильного харчування і ожиріння.

"Це ще один удар по репутації солодких напоїв", - прокоментував дослідження, опубліковане в Журналі Гіпертонії, професор Грем МакГрегор, який очолює благодійну організацію кров'яного тиску асоціації.

Реклама:

Головне сьогодні