Повний сечовий міхур допомагає приймати розумні рішення – психологи

— 2 березня 2011, 16:27

Перед тим, як наважитися на дорогу покупку, варто випити пляшку води - адже ваш власний сечовий міхур є хорошим помічником у прийнятті рішень. Науковці довели, люди із повним сечовим міхуром здатні краще себе контролювати та робити більш виважений вибір.

На думку психологів із голландського Університету Твенте, контроль над сечовим міхуром пов'язаний із тієї самою ділянкою мозку, яка активує почуття бажання та винагороди, повідомляє The Telegraph.

"Ділянка мозку, що надсилає цей сигнал, активується не лише стосовно контролю над сечовим міхуром, а відносно всіх типів контролю", - пояснює очільниця дослідження Мір'ям Тук.

"Контролювання наших імпульсивних бажань негайної винагороди на користь більшої винагороди, але пізніше, є схожим видом реагування, що бере початок в тій самі неврологічній зоні", - каже вона.

Під час експерименту Тук просила добровольців випити п'ять 750-мілілітрових чашок води або робити маленькі ковтки з п'яти різних чашок. За 40 хвилин, коли рідина вже мала досягти сечового міхура, науковці оцінили рівень самоконтролю піддослідних.

Учасникам пропонували ситуації, де вони мусили робити вибір між невеликим зиском, але зараз, та більшою винагородою, але у віддаленій перспективі. Ті з них, хто на той момент вже мав повний сечовий міхур, виявилися більш розважливими та прагматичними в своєму рішенні.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Psychological Science.

"Здається, ви приймаєте вдаліші рішення, коли ваш сечовий міхур повний", - говорить Тук.

"Може, варто випити пляшку води перед тим, як прийняти рішення стосовно вашого портфелю акцій. Або, можливо, крамницям, що розраховують на імпульсивні покупки, варто розміщувати вбиральню в зоні доступу клієнтів, бо вони будуть більше налаштовані придбати телевізор з більшим екраном, якщо матимуть порожній сечовий міхур", - жартує вона.

Реклама:

Головне сьогодні