Жалкування за минулим шкодить здоров'ю – науковці

— 2 березня 2011, 18:35

Учені з канадського Університету Конкордії виявили, що люди, які мають звичку порівнювати себе з більш успішними друзями чи сусідами, хворіють за застуду частіше за тих, хто робить те ж саме, але в свою користь.

"Предметом нашого дослідження було те, як дорослі люди старшого та молодшого віку долають своє жалкування (про минуле)", - розповіла очільниця дослідження Ізабель Бауер.

Одним із поширених механізмів подолання цих поганих думок є так зване "соціальне порівняння", пише The Daily Mail.

"Загалом, якщо люди порівнюють себе із тим, хто перебуває в ще більшій халепі, вони починають почуватися краще. Коли ж вони порівнюють себе з більш успішними людьми, їм гіршає", - пояснила науковець.

У дослідженні взяли участь 104 добровольці різного віку. Вони зізналися дослідникам, про що шкодують - про те, що недосить часу приділяють своїй сім'ї, чи навіть про те,що побралися не з тією людиною.

В ході подальшого опитування вчені виявили, що в тих з респондентів хто постійно оцінює інших як менш успішних за себе, мають від цього позитивний ефект - як в плані покращення свого емоційного стану, так і в плані профілактики захворювань.

"Емоційні страждання, спричинені жалем, здатні запустити біологічну дисрегуляцію гормональної та імунної систем, що робить людей більш вразливими для виникнення клінічних проблем зі здоров'ям - застуди або інших потенційно хронічних проблем зі здоров'ям", - застерігає провідний автор дослідження професор Карстен Рош.

"Рух уперед та здатність підтримувати добрий емоційний стан значною мірою залежать від можливості особи виправити причину свого жалкування", - додає Бауер.

Реклама:

Головне сьогодні