Учені скоро зможуть повертати пам'ять пацієнтіам із хворобою Альцгеймера

— 4 березня 2011, 12:35

Це досягнення в подальшому може допомогти вченим винайти ліки від цієї недуги або ж навіть розробити відповідну процедуру трансплантації, повідомляє The Telegpaph.

На початковій стадії захворювання пацієнт втрачає здатність згадувати, причому самі спогади зберігаються. Це пояснюється загибеллю клітин, що називаються холінергічні нейрони переднього мозку.

Можливість штучно виробляти такі нейрони у необмеженій кількості дасть науковцям змогу не допустити їхнього знищення в мозку.

"Тепер, коли ми навчилися створювати ці клітини, ми можемо вивчити їх у чашці Петрі та розібратися, що ми можемо зробити, аби не дати їм загинути", - говорить керівник дослідження, представник Північно-Західного Університету Чикаго Джек Кесслер.

Він та його співавтор Крістофер Біссоннетт витратили цілих 6 років, аж поки не відшукали генетичний код, із яким вони змогли створити нові клітини.

Вирощені ними нейрони працюють точнісінько так, як і "оригінальні". Аби переконатися в цьому, вчені успішно вживили їх у гіпокамп (частину лімбічної системи головного мозку) піддослідних мишей.

"Моєю метою було зробити зі стовбурових клітин повноцінні замінні клітини, тож одного дня вони могли б бути пересаджені до мозку пацієнта, допомагаючи його пам'яті знов працювати", - каже Біссоннетт, чий дідусь помер від хвороби Альцгеймера.

Цікаво, що стовбурові клітини, які вченим вдалося перетворити на мозкові нейрони, були взяті з людської шкіри.

Результати експериментів були надруковані в журналі Stem Cells.

Реклама:

Головне сьогодні