Вчені розробили вакцину від алергії на кішок

— 4 квітня 2011, 12:12

Науковці з McMaster University з канадського міста Онтаріо працюють над вакциною, яка забезпечить довготривалий захист від свербіння, чхання та сліз, що викликаються алергією на кішок.

Попередні випробування вакцини показали, що препарат є безпечним, ефективним і має довшу дію, ніж сучасні методи лікування, які також можуть мати серйозні побічні ефекти, пише The Telegraph.

Якщо подальші випробування пройдуть успішно, вчені сподіваюся, що вони зможуть розробити аналогічні продукти для мільйонів людей, які страждають від алергії на пухнастих тварин.

Дослідники на чолі з професором Марком Ларчі, говорять, що алергія на кішок є однією з найбільш поширених алергій і "міцно асоціюється з астмою". Найбільше від алергії на котів страждають діти.

Створення вакцини тривало майже 10 років. Спочатку дослідники встановили, що в переважній більшості випадків алергію викликає особливий білок, який виділяється котами на їхній шерсті.

Використовуючи зразки крові 100 алергіків-добровольців, Ларчі і його колеги змогли виявити в білку ті ділянки, які, потрапивши в людський організм, і провокують розвиток гіперреакції, тобто алергії.

Далі за допомогою методів генної інженерії були зроблені синтетичні версії цих ділянок білків, "відтворені" за допомогою семи пептидів, які, однак, алергії не викликали, а навпаки - попереджали її розвиток.

Зараз вчені намагаються визначити найбільш ефективне дозування вакцини. Вони вважають, що спочатку алергікові знадобиться від 4-х до 8-ми щеплень на рік.

Реклама:

Головне сьогодні