Йога – філософія тіла та душі

Займаючись все своє свідоме життя танцями, я й уявити не могла, що існує щось краще для фігури, здоров'я та настрою. Втім, численні відгуки знайомих та подруг, змусили мене задуматися та проаналізувати глибоку філософію, комплекс фізичних вправ для гармонії зовнішнього та внутрішнього світу - йогу.

Йога - стародавня індійська езотерична традиція, основи якої вперше були систематизовані відомим гуру Патанджалі, що проживав у 2 столітті до нашої ери. Проте не правильно було б вважати засновником цієї філософії лише Патанджалі, адже вважається, що йога була передана людству, безпосередньо Творцем через свого посланника-аватара Крішну древньоіндійському пророку Арджуні.

Основи цього вчення були розкидані по всьому стародавньоіндійському епосу - від Вед до Пуран. Проте встановити точні історичні рамки появи цього вчення досить важко.

Вчення йоги багатогранне. Його основна мета - досягнення нірвани (повне поєднання творіння із своїм творцем). Власне і саме значення санскритського терміну "йога" перекладається як "поєднання". Тобто поєднання створеного зі своїм творцем.

Існує багато форм йоги. Йога дії (карма-йога), йога віри та поклоніння (бхакті-йога), йога знання (джняна-йога), йога впорядкованого дихання та правильних поз (хатха-йога), йога пробудження енергії у хребті (лайя-йога), правильного використання звуків та слів (мантра-йога), йога медитації та споглядання (раджа-йога) та інші. Кожна з них несе в собі єдиний сенс - досягнення певних кроків на шляху до єдиної мети.

Трохи теорії про головне

Почнемо із Хатхи-йоги. Це влада над тілом та фізичною природою людини. Правильне осягнення хатхи-йоги наділяє людину міцним здоров'ям та продовжує життя, надає нові сили та можливості. Основна ціль хатхи - здорове тіло, яке не заважає духовному росту людини, а тільки допомагає цьому процесу.

Фото zoomi.com.ua
Найбільшим досягненням вивчення Хатхи - є пробудження кундаліні - захованої космічної енергії, що закладена у кожній людині.

Задля вивчення правильного способу життя найкраще підійде іще один різновид йоги - Карма-йога. Найвищою метою карма-йоги - навчити людину відпрацьовувати карму, шляхом правильного ставлення до людей і правильного поводження у всіх життєвих обставинах.

Кожен карма-йогін чудово знає одну із головних істин традиції йоги: хочеш змінити свою долю - зміни, перш за все, себе.

Практика карма-йоги включає в себе роботу із енергетичною структурою людини, що в езотериці називається кармінним тілом. Саме це тіло є дзеркалом людської душі і саме в цій енергетичній структурі зберігається інформація про минулі життя людини та спричиняє свій вплив у наступному його житті.

Санскритський термін джняна-йога означає знання. Джняна-йога веде людину до істини, способом зміни його знань відносно самого себе і оточуючого середовища. Ця йога звільняє людський розум від кайданів ілюзорної картини світу та направляє його до істинного знання, відкриваючи закони Всесвіту. Основним об'єктом практики джняна-йоги є ментальне тіло людини. Найвища мета - досягнення стану просвітлення.

Бхакті-йога - це йога релігіозного шляху. Саме це направлення йоги вчить людину культурі стосунків із Богом. Основними завданнями цієї йоги є:

- Богопізнання;

- Правильна віра у людини;

- Мистецтво молитви;

- Трансформація негативних емоцій і почуттів, у позитивні;

- Нірвана;

Предметом практики бхакті-йоги є астральне тіло (тобто тіло емоцій), оскільки саме емоції та почуття є одним із головних аспектів, що прив'язують людину до землі.

Саме цей різновид йоги може проявлятися як любовне віддане служіння Богу, Гуру (як представника Бога), і всім живим істотам. У практику входять робота над внутрішніми якостями характеру, медитація, очищення свідомості та спів мантр.

Усвідомлення теоретичного підґрунтя основних принципів філософії йоги, дає можливість сприймати заняття нею - свідомо.

Практичні поради

На сьогоднішній день, займатися йогою можна у будь-якому фітнес-клубі. Втім, люди, які займаються цим не один рік, радять відвідувати конкретні школи. Саме ті школи, які крім йоги не займаються більше нічим.

Фото yogin.org.ua
Для занять йоги краще підбирати зручний одяг. Він має бути вироблений із натуральних тканин, та таким, щоб не заважав займатися та не відволікав від Головного процесу пізнання.

Починати треба з маленького. Не треба намагатися осягнути одразу все - це неможливо. До занять варто підходити свідомо. Із повною готовністю працювати та проникати у теорію.

Пропускати заняття не варто, адже кожне тренування - це вивчення нового елементу. Без базових та відпрацьованих знань буде важко крокувати до наступного рівня.

Наостанок

Старанне відвідування та пізнання цієї філософії подарує спокій. Відчуття гармонії між зовнішнім та внутрішнім. Крім того, ви отримаєте прекрасне, підтягнуте тіло та чудово розвинуті м'язи.

Та як і у будь-якій справі - старанність ті відданість - запорука успіху.

При підготовці статті використано матеріали порталу Prosvetlnie.org.ua

Реклама:

Головне сьогодні