Слізні війни. Подолай весняну алергію

Після майже піврічних холодів наступила квітуча весна. Цвіте і пахне все навколо...плачуть і чхають алергіки, аптеки працюють на повну, відпускаючи антиалергійні препарати...

Стоп. "Цього не допустити я постараюсь", - повторіть собі слова Мастера Йоди із "Зоряних війн", озбройтеся знаннями та дійте.

З травня по липень, коли природа буяє всіма барвами веселки, коли око милує все навкруги, 16% людей на земній кулі косить невидима сила: червоніють та запалюються очі, ллють сльози та рідкі соплі, як із відра, свербить ніс, дере у горлі, важко дихати... Природа, свіже повітря, село, ботанічний сад - навіть там не сховатися від невидимого ворога - сезонної алергії.

Хто мішень?
Нею може стати будь-хто, але частіше страждають маленькі хлопчики у віці 2-4 років (майбутні скайвокери і дарт вейдери) і дорослі жінки 30-40 років. Відомо, що діти, які народились у літній та осінній періоди року, частіше потерпають від цього виду алергії, що варто було б враховувати при плануванні народження дитини у сім'ях, де батьки плачуть на пару у сезон цвітіння.

Хто у групі ризику?
Мешканці великих міст, люди, схильні до алергічних реакцій, з хронічним бронхітом та астмою, з видаленими мигдалинами та зі слабким імунітетом.

Історія слізних війн
У далекому 1819 році англійський лікар Джон Босток оголосив на засіданні лікарського товариства новину про те, що причиною весняно-літніх страждань багатьох людей є сіно. Цю напасть так і назвали - сінною лихоманкою. Пізніше, у 1873 році Девід Блеклі, також англійський лікар, довів, що причиною нездужання є не сіно, а пилок рослин. Тепер у всьому світі лікарі цей вид алергії називають полінозом.

Хто ворог і де він причаївся?

Поліноз викликається пилком - маленькими, у формі яйця клітинами рослин, що цвітуть, та спорами грибів. І саме у цих мікроскопічних клітинах та спорах містяться речовини, які викликають такі сильні алергічні реакції - антигени. В основному, це пилок вітроопилюваних рослин: дерев та злакових - м'ятлика та тимофіївки. Спочатку цвітуть дерева, потім - трави, пізніше - бур'яни.

Найбільш агресивних алергенів вчені-алергологи нарахували не менше п'ятдесяти. Потрапляючи на слизові оболонки людини, цей невидимий оку пилок майже відразу - через 30 секунд - опиняється у крові, тому, що пилок має так званий фактор проникності, тобто легко руйнує захисний епітелій слизових. Якщо концентрація пилку висока, організм відповідає алергічною реакцією на непроханого гостя: від ледь помітного сльозіння очей до приступів задухи, коли потрібно викликати на допомогу лікаря.

Бережись йому подібних!

У період весняних полінозів організм стає дуже чутливим до будь-яких речовин, які подібні за своєю структурою до рослинних алергенів. Наприклад, коли ви з'їли свіже яблуко чи апельсин, у вас може виникнути відчуття набрякання та поколювання у роті, неприємних відчуттів при ковтанні, які проходять через 10-30 хвилин. І таких людей зовсім немало - майже 25 % від усіх сезонних алергіків! В науці це називається перехресною алергією.

За даними американської клініки Майо, якщо у вас алергія на:

Пилок берези, ви можете мати алергію і на яблука, моркву, селеру, фундук, персики, груші; польові квіти - банани, дині, помідори; злаки - продукти із злаків, щавель, трави - ківі, помідори; полин - яблука, моркву, селеру, арахіс, мед, насіння соняшника та деякі спеції: тмин, петрушку, коріандр, насіння анісу та кропу.

Враховуючи, що у вас, швидше за все, немає чудо-килима, який може перенести на іншу півкулю планети, і ви не збираєтесь пів весни та літа провести у масці, важко дихаючи, як Дарт Вейдер, озбройтеся знаннями, бо, як відомо не лише джидаям, знання - це сила. Отже.

1. Тримайте вікна зачиненими, щоб у приміщення не потрапив пилок, особливо у час його найбільшого виділення із рослин - з 5 до 10 ранку. Це стосується і водіїв за кермом.

2. Хоча б раз на день проводьте вологе прибирання у приміщенні, включаючи меблі - пилок осідатиме на вологих поверхнях і його концентрація у повітрі зменшуватиметься. Найкраще для цього підходить мікрофібра, яка швидко поглинає весь порох на поверхнях.

3. Користуйтеся кондиціонерами, але останнього покоління, які фільтрують повітря. Допотопні агрегати, які гордо називаються кондиціонерами, краще не вмикати, бо вони лише змішують повітря і вам доведеться вдихати не лише алергізуючий пилок, але і масу мікробів, які розмножуються у цій штуковині.

4. При поверненні додому з вулиці, прийміть душ, помийте голову та змініть одяг - найбільше пилку осідає саме на волоссі та одязі.

5. Якщо ви - затятий любитель газонокосіння, то поки що відкладіть улюблену справу доти, поки цвітіння у природі заспокоїться. Інакше ви будете вже не просто плакати, а ридати біля вашої електричної залізної подруги.

6. Шашлики та BBQ на природі поки також відкласти, бо надихавшись пилкового повітря, вам може зовсім не захотітись ті шашлики їсти.

7. Але після дощу, можете відчути себе дощовими черв'ячками, обережно вийшовши на світ божий: дощ поприбивав пилок до землі і він для вас не страшний.

Ваше харчування має бути гіпоалергенним.

Обмежити:
Не будити ворога, тобто обмежити (не виключити, а саме обмежити, враховуючи реакцію свого організму) вживання продуктів, які можуть викликати алергічні реакції, наприклад, у яких міститься речовина гістамін - один із винуватців "бурі" в організмі:

  • сир із пліснявою
  • лосось
  • соя
  • арахіс
  • домашня м'ясна консервація
  • консервована черешня
  • суниці, та полуниці
  • малина
  • шоколад
  • какао
  • мед
  • яйця (до 2-х разів на тиждень)

Додати:
Всі інші продукти та спеції використовуйте без обмежень, особливо рибу (і особливо морську), круп'яні каші, молочні та молочнокислі продукти (наріне, айран, кефір, симбівіт, ацидофілін, закваску).

Щодня вживайте продукти та напої, багаті антиоксидантами, які роблять щільнішою стінки судин і не дають алергенам проникати у кров: зелену цибулю та часник, капусту, пийте не менше 2 склянок зеленого чаю.

А чудо-спеції: орегано, куркуму, перець чилі додавайте у всі можливі страви. Пийте чай із імбиру (але без меду), корицю додавайте до кави. Ще одним цінним даром природи, що лікує різноманітні запалення та алергії - насіння льону та сезаму: щодня вживайте по 1-2 чайні ложки.

Насіння можна додавати до вівсяної каші, салатів, морозива.

Спробуйте смузі "Напій перемоги": візьміть 1 склянку кисломолочного напою, ½ банана, 1 повну чайну ложку насіння льону та 1 - сезаму. Додайте 1 столову ложку варення та кориці на кінчику ножа. Збийте у блендері протягом 1 хвилини. Насолоджуйтесь перемагаючи.

Але найважливіше - зміцнюйте свій імунітет: загартовуйтесь, зробіть фізичну активність вашим вірним другом, киньте те, що вбиває ваше здоров'я - куріння та алкоголь.

"Можна спробувати", - можливо скажете ви. "А ти не пробуй, ти роби!" - відповість тобі великий Мастер Йода, який прожив на світі аж 900 років, і досвіду якого можна вірити.

Працюйте над собою!

"А ти не пробуй, ти роби!" - відповість Йода, що прожив на світі 900 років, і досвіду якого можна вірити

P.S. У статті використовувались образи та цитати персонажів фільму "Зоряні війни". Хто ще не дивився - раджу.

Фото з nibler.ru, profitpsy.net, zapiskiprofana.ru, glamour.ru, znaikak.ru.

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог

Реклама:

Головне сьогодні