Вчені зафіксували прорив у боротьбі зі СНІДом

— 16 травня 2011, 12:19

Лікування хворих на СНІД спеціальними медикаментами, робить їх набагато менш заразними.

Про це епохальне відкриття повідомили вчені, яких цитує The Wall Street Journal. "Результати були настільки вражаючими, що незалежна колегія спостерігачів рекомендувала опублікувати їх за чотири роки до завершення великого багатонаціонального дослідження", - зазначає автор статті Марк Шуфс.

"Я був вражений. Якщо ми зможемо здійснити це, у нас буде реальна можливість зупинити хвилю епідемії ВІЛ", - зізнався Салім Абдул Карім, дослідник СНІДу та Університету Квазулу-Натал в ПАР.

Дослідження вартістю 73 млн. доларів, проведене у 9-ти країнах, фінансувалося Національним Інститутом охорони здоров'я США та очолювалося Майроном Коеном, директором Інституту глобальної охорони здоров'я та інфекційних захворювань при Університеті Північної Кароліни у Чапел-Хіл.

"Хоча розробка вакцини проти ВІЛ і досі необхідна, у нас уже є важливі інструменти, що можуть вплинути на розповсюдження цієї епідемії", - каже Ентоні Фаучі, директор Національного інститут алергії та інфекційних захворювань США.

ВІДЕО ДНЯ

У дослідженні приймали участь 1763 пари у кожній з яких, був заражений один із партнерів. На початку дослідження у партнерів, заражених СНІДом, була відносно здорова імунна система. Приблизно у половини пар, заражений партнер одразу починав лікування антиретровірусними препаратами.

В інших парах заражений партнер починав лікування тільки після розвитку захворювання, що є розповсюдженою практикою у багатьох країнах. Всіх партнерів проінформували про те, як захиститися від передавання вірусу ВІЛ, і забезпечили безкоштовними презервативами та іншими запобіжними засобами.

У групі, що очікувала на початок лікування, відбулося 27 заражень. Всі випадки інфікування сталися до того, як хворий почав вживати антиретровірусні засоби.

У групі, що почала лікування одразу, зафіксували тільки одне зараження. "При співставленні результатів видно, що вірогідність передачі вірусу пацієнтами, що приймали антиретровірусні препарати, на 96,3% нижче", - повідомляє автор дослідження.

За матеріалами InoPressa.

Реклама:

Головне сьогодні