Українка судиться з лікарями, які вчасно не помітили рак легенів

— 17 травня 2011, 12:22

37-річна мешканка міста Жовті Води Людмила Король уже майже 5 років судиться з міською медсанчастиною №9.

Через суд, жінка вимагає виплатити їй 50 тис. грн. за те, що ще у 2002 році, під час флюорогляду, лікарі не помітили підозрілу пляму, що потім перетворилася на злоякісну пухлину, пише "Сегодня".

"Вже через 9 місяців після профогляду, влітку, я відчула нездужання, проте не звертала на нього уваги. Думала, що це все через спеку. Проте із кожним днем мені було все гірше. Я поїхала на обстеження у Дніпропетровськ, і мені повідомили страшну новину - у мене виявили уже розвинуту ракову пухлину у легенях", - розповідає вона.

Людмила Король також додає, що для порятунку життя їй довелося піти з роботи та їздити в столицю на довгострокові та виснажливі курси хіміотерапії.

Рак вдалося зупинити лише у 2006 році, проте Людмила стала інвалідом. "Я отримала уже 3-тю групу інвалідності, проте, за словами лікарів, у мене зараз така стадія, коли хвороба може дати рецидив. У 2006 році я подала в суд на медичний заклад, и почалася тривала тяганина - засідання весь час відкладалися через очікування висновків численних експертів", - пояснює постраждала жінка.

Нещодавно міський суд Жовтих Вод провів чергове засідання, на якому розглянув висновки всіх медичних експертиз - обласних та столичних. "Вони вказують на те, що на тому знімку помітно маленьку підозрілу плямку. Навіть якщо б це був брак плівки чи я якось неправильно стала біля флюорографа, то лікарі повинні були б зробити повторний знімок, та вони цього не зробили. Всі документи вказують на помилку лікарів", - каже Людмила.

За її словами, вона хоче відшкодувати не тільки моральні збитки (50 тис. грн.), але і матеріальні витрати у 4 тис. грн. (стільки коштував курс лікування жінки 10 років тому).

Між тим, керівники міської медсанчастини №9 не бачать у діях своїх лікарів складу злочину. "Цю плямку не помітили і в обласній судмедекспертизі. Експерти вважають, що зв'язок між плямою та симптомами її хвороби встановити неможливо. Та і взагалі, у нас, як і у всій країні, стоїть застаріла техніка - наш флюорограф експлуатується уже 26 років!", - пояснив головний лікар медчастини Петро Пастух.

Як розповіли у лікарні, один лікар, котрий майже 10 років тому не виявив у Людмили Король ракову пухлину, уже вийшов на пенсію, а інший - працює і досі.

"Лікарські помилки дуже важко довести. Особливо, якщо експертизи проходять в тому ж місті чи в області, де начебто помилилися лікарі. Однак, навіть, безстороннім експертам дуже важко з'ясувати, була то помилка лікаря чи якийсь фізіологічний нюанс самого організму пацієнта і як це вплинуло на організм людини. Всі ці моменти безпомилково може показати тільки патологоанатом", - пояснив юрист Антон Ульяненко.

Втім, був випадок, коли мешканець Кривого Рога відсудив 58 тис. грн. у лікарні за те, що лікарі припустилися помилки під час операції (забули тампон у гайморовій пазусі).

Реклама:

Головне сьогодні