Небезпечні бактерії можуть "маскуватися" від імунної системи та антибіотиків

— 2 червня 2011, 14:47

Це може стати поясненням того, що чимало бактеріальних патогенів, які раніше легко вдавалося долати за допомогою антибіотиків, в останні роки обернулися на серйозну загрозу для громадського здоров'я.

Про це повідомляє Science Daily .

"Ця мімікрія дозволяє бактерії уникнути захисної відповіді "господаря", обходячи нашу імунну систему", - говорить дослідниця Міа Чемпіон.

Учені виявили білок метілтрансферазу в бактерії – найагресивнішому збуднику туляремії: Francisella tularensis subspecies tularensis. Метілтрансфераза ж у цьому патогені відіграє роль вірулентного фактору, який і спричиняє небезпечне захворювання.

Схожий білок було знайдено й у збудниках туберкульозу - Mycobacterium tuberculosis, Ку-лихоманки – Coxiella та легіонельозу – Legionella.

"Загалом факти вказують на (важливу) роль протеїну Francisella tularensis у механізмі молекулярної мімікрії. При зараженні бактеріальні патогени долають більше 200 білків людських клітин-макрофагів", - каже дослідниця.

"Оскільки ці протеїни є настільки схожими на людські протеїни, це їх маскує та дозволяє їм опиратися імунній системі організму, таким чином захищаючи сам патоген", - пояснює вона.

Визначивши ці невеличкі відмінності між патогеном та білком людини, науковці одержать змогу створити новітні ліки, що влучатимуть у мішень на молекулярному рівні, каже науковець.

Реклама:

Головне сьогодні