Харч для щасливої шкіри

Те, що ми кладемо собі на тарілку - набагато важливіше, ніж те, що ми накладаємо на нашу шкіру, бо результат нашого харчування з часом віддзеркалюється на нашому зовнішньому вигляді.

Звісно, зміни не відбуваються в один день: при тривалому хронічному дефіциті необхідних харчових речовин, компенсаторні сили організму слабнуть, і з часом жодна реанімація шкіри пілінгами, ліфтінгами та дорогою косметикою не в змозі буде повернути їй здорового вигляду.

Більше того, нездорове харчування може призвести і до серйозніших проблем: вугрового висипу, екземи, хронічних шкірних захворювань. Одним словом, який харч - така і шкіра.

А великий гуманіст, лікар, лауреат Нобелівської премії Альберт Швейцер був правий, коли писав: "У двадцять років кожен з нас має обличчя, дароване нам Богом; у сорок - обличчя, яке дало нам життя; у шістдесят - обличчя, яке ми заслужили".

Їжею, яка харчує нашу тілесну оболонку є:

1. Молочні, кисломолочні продукти. В них міститься вітамін А, який особливо потрібний людям із діабетом або захворюваннями щитовидної залози. Вітамін А утворюється із бета-каротину, багато якого є у моркві. Але не всім відомо, що існує значний відсоток людей, в яких бета-каротин неповністю перетворюється на вітамін А.

Тому вживання кисломолочних напоїв (ацидофіліну, кефіру, симбівіту, наріне та ін.) вирішує питання А-вітамінізації. Другою цінністю кисломолочних продуктів є підвищення імунітету, за рахунок ущільнення стінки кишечника і неможливості проникнення хвороботворних бактерій всередину організму; та детоксикація (очищення) організму від токсичних продуктів життєдіяльності шкідливих бактерій. "Живі" йогурти, кефіри, закваски є ціннішими від аптечних, які, як правило, приймають курсами. Денна норма споживання пробіотиків - до 0,5 літра в день.

2. Яйця. Джерело легкозасвоюваного повноцінного білку, який містить всі незамінні амінокислоти, які не синтезуються в організмі і є будівельним матеріалом для відновлення всіх тканин організму. Крім того, жовтки яєць містять вкрай важливі речовини - фосфоліпіди та холестерин, без яких не може функціонувати жодна клітинна мембрана, не синтезується вітамін Д в шкірі, повноцінно не працює нервова система. Прикладом найкращого сніданку може бути яйце, нам'яко, доповнене тарілкою овочевого салату.

3. Ягоди - ожина, вишня, полуниця (суниця), чорниці, сливи. Зв'язок між цими продуктами полягає у високому вмісті різних антиоксидантів, які захищають клітини організму від безперервних пошкоджень вільними радикалами. Вільні радикали інтенсивніше утворюються під час та після перебування на сонці - вони бомбардують мембрани клітин та ДНК (носіїв генетичної інформації), яка міститься у ядрі кожної клітини, тому числі і шкіри.

Особливої уваги заслуговує вітамін С, що запобігає утворенню нітрозосполук у травному каналі. Нітрозосполуки у неконтрольовано великій кількості надходять в організм з продуктами харчування, в результаті введення в грунт азотних добрив. Це також важливо і для пацієнтів, які мають ішемічну хворобу серця. Адже вони приймають нітрати (нітрогліцерин). А нітросполуки індукують утворення вільних радикалів в організмі тому таким людям показаний додатковий прийом вітаміну С. Крім того, у курців шкіра набагато більше страждає від руйнації мембран клітин вільними радикалами, тому і вітаміну С їм потрібно приймати вдвічі більше. Найкраще засвоюється "органічний" вітамін, L-форми - з натуральних продуктів. І ще: вітамін це сприяє утворенню колагену, який є каркасом шкіри і гарантує її пружність.

4. Томати. Високий вміст унікального антиоксиданту лікопену допомагає інактивувати вільні радикали, які знаходяться у крові. Тому помідори, особливо у сезон, варто вживати щодня - у свіжому, запеченому вигляді, в соках і пюре. Враховуючи, що, згідно останніх фундаментальних наукових досліджень, лікопен має найвищу АО (антиоксидантну активність), дивним видаються рекомендації щодо вилучення із раціону хворих із ураженнями печінки, томатів.

5. Лосось, волоські горіхи, насіння льону та здорові олії. Ці продукти, є джерелом незамінних жирних кислот, і є ключовими для здоров'я шкіри. Названі кислоти входять до складу клітинних мембран, і, фактично, відповідають за життєдіяльність клітини - надходження корисних та утилізацію шкідливих речовин (відходів).

Назви цих цінних речовин - омега-3 і омега-6 жирні кислоти, які повинні бути у правильному балансі - 1:5. Однак у повсякденному житті, як правило, цей баланс є сильно порушеним - ми отримуємо забагато омега-6, та вкрай недостатньо - омега-3 жирних кислот. Нерідко ці цифри сягають 1:30, 1:59. Жирна риба, волоський горіх, насіння льону та олія льону є кращими джерелами омега-3 кислот.

Олії також містять незамінні жирні кислоти. Якісна олія допомагає зберегти шкіру молодою на вигляд. Кращими вважаються олії першого холодного віджиму - Extra Virgin. Справа в тому, що всі інші олії, перш ніж потрапити у пляшку, проходять складний процес екстракції органічними розчинниками (зокрема, нефрасом-П1-63/75) та обробкою парою високої температури. Тому виникають дві проблеми: перша - у присутності залишків розчинника, а друга - у втраті великій кількості корисних речовин.

При холодному ж пресуванні, як Extra Virgin, процес виготовлення олії включає в себе лише віджим та розлив. При холодному ж пресуванні, як Extra Virgin, процес виготовлення олії включає в себе лише віджим та розлив.

Найкориснішими вважаються лляна та оливкова (нерафінована) олії, які мають унікальну позитивну дію на організм та здорове співвідношення жирних кислот.

Потрібно лише мати на увазі, що навіть найкорисніші олії відносяться до жирів, а, отже, є калорійним продуктом. Тому 1 столової ложки в день такої олії буде цілком достатньо (в 1 грамі олії міститься 9 калорій).

6. Цільнозерновий хліб із пшениці та жита. Ці продукти об'єднує високий вміст мікроелементу селену. Йому належить ключова роль у здоров'ї клітин шкіри, оскільки він входить до складу фермента глутатіонпероксидази, потужного антиоксиданта (інактивує вільні радикали як всередині клітин, так і в позаклітинному просторі), і детоксикує клітини. Деякі дослідження вказують, що шкіра, ушкоджена сонцем може постраждати значно менше, якщо в їжі є високий рівень селену.

На жаль, при виборі хлібної продукції ми частіше надаємо перевагу запашним пухким виробам із білої очищеної муки, а також кондитерським виробам із великою кількістю цукру (торти, печива, випічка). Тривале вживання рафінованих очищених продуктів може вплинути на рівень інсуліну і стати причиною різноманітних запалень в різних органах, що, в кінцевому результаті, може негативно відобразитись і на здоров'ї шкіри..

7. Овочі-антиоксиданти. Антиоксидантна властивість овочів розташовується у наступному порядку: часник, шпинат, брюсельська капуста, капуста броколі, червоний солодкий перець, баклажани, цвітна капуста, картопля, капуста білоголовкова, салат латук.

8. Спеції. Червоний перець чилі викликає утворення ендорфінів - "гормонів радості". Ендорфіни, крім антиоксидантних властивостей, зменшують запалення та біль.

9. Зелений та чорний чай. Цей напій заслуговує на лідерство щодо корисного впливу на шкіру - він має протизапальні властивості і захищає клітинні мембрани. І навіть може допомогти зменшити ризик раку шкіри: результати досліджень показують, що при прийомі всередину та нанесенні на шкіру, зелений чай може зменшити ризик пошкодження від ультрафіолетового випромінювання (наприклад, пекучих променів сонця), і тим самим знизити ризик раку шкіри. Поліфеноли зеленого чаю мають протизапальні властивості, що позитивно впливає на стан шкіри.

10. Вода. Важко заперечити роль води для зволоження та очищення шкіри. Вода допомагає клітинам доставляти живильні речовини та виводити токсини, що автоматично покращує вигляд вашої шкіри. Згідно рекомендацій департаменту харчування Гарвардського університету, нам бажано випити 6 склянок води в день, і в загальному - 1,5 літри рідини, до якої входять чай, суп, молочні та кисломолочні напої, соки, компоти та інші напої.

11. Фізична активність. Одним із багатьох позитивних наслідків фізичної активності є утворення антиоксиданту карнозину, який сприяє збереженню м'язів, захищає їх від утоми і покращує кровопостачання та насичення тканин киснем.

12. Достатній сон. Під час сну активізується сильний антиоксидант - нейрогормон мелатонін, який регулює механізм так званого біологічного годинника. Біосинтез мелатоніна максимальний у нічний період: вміст цього гормону вночі у 5-15 разів вищий, ніж вдень. Мелатоніну властиві протизапальні властивості.

13. Бажання бути здоровим. Почніть сьогодні! Заваріть зеленого духмяного чаю з кружальцем лимона, насолодіться смаком полуниці, на яку чекали майже рік або зробіть салат із помідорів, молодого часничку, оливкової запашної олії та сиру моцарела, закусіть чорним цільнозерновим хлібом.... .. Завжди пам'ятайте, що ваше здоров'я - у ваших руках.

"Подолання важкого починається з легкого, здійснення великого починається з малого, бо у світі важке утворюється з легкого, а велике - з малого." Лао-цзи ("Старе Немовля", "Мудрий Старець" - древньокитайський філософ, VI ст. до н.е)

Працюйте над собою!:)

Далі буде...

Фото з liveinternet.ru, natur-mag.ru, goldrecept.ru, yourbeauty.at.ua

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог

Реклама:

Головне сьогодні