Пайок кар’єриста, або Що їсти заради успіху?

Покажіть-но, хто не хоче бути успішним на роботі, вміти концентруватися, думати позитивно та приймати оптимальні рішення? Щоб цього досягти, треба брати до уваги не лише робочі плани, але і вміст наших тарілок та склянок, бо для повної самореалізації, окрім якісної освіти, наполегливості та працелюбності, необхідно споживати корисну їжу.

Довгі робочі дні, нерегулярне харчування, обмаль часу для тренувань та невміння відпочивати, з року в рік нанизують на наше тіло сантиметр за сантиметром жиру, відбирають енергію, додають нездужання та хвороби та розмивають мету на видноколі нашого життя.

А правильне харчування, у поєднанні з фізичними вправами - це єдиний спосіб не лише схуднути і залишатися у формі, але зберегти здоров'я та мати можливість максимально реалізувати себе.

Пальне для тіла
Уявімо, що наше тіло - це складне авто, яке для забезпечення оптимальної продуктивності вимагає регулярної заправки пальним найвищої якості. І не час від часу, а п'ять разів на день.

Якщо ж ми годуємо її тільки двічі на день, вона намагатиметься використати пальне таким чином, щоб вистачило на увесь день і починає сповільнювати хід.

Якщо ж до всього іншого, ми вливаємо у нашу машину пальне низької якості, з плином часу в ній з'являться несправності і їздити на ній стане проблематично.

З часом ми набиратимемо вагу, втрачатимемо енергію, концентрацію уваги, а рівень стресу поповзе вгору

Тепер проведімо паралель зі своїм тілом. Якщо ми не даємо йому їжі три-п'ять разів на день, обмін речовин буде сповільнюватися, а енергія їжі - відкладатись "про запас" у вигляді жиру, бо організм знаходиться у "режимі" економії пального.

З часом (дуже швидко) ми набиратимемо вагу, втрачатимемо енергію, концентрацію уваги, а рівень стресу поповзе вгору.

Живлення нашого тіла харчовими продуктами низької якості, перероблених та неживих, рано чи пізніше, призведе і до медичних проблем, і до "поверхневих", таких, як слабкі нігті та волосся і нездоровий колір шкіри, погіршення зору.

План здорового харчування
Хоча спочатку "переключатись" на здорове харчування може бути і нелегко, але важливо свідомо і якомога швидше зробити цей вірний крок у своєму житті, незважаючи ні на що.

Для початку відрегулюємо режим: ми їстимемо тричі на день. Під час їжі намагатимемось уникати будь-яких відволікаючих чинників - розмови по телефону, відповіді на листи, читання новин в інтернеті. Сконцентруймося на трапезі та насолоджуймося нею, це допоможе нам контролювати об'єм порцій, а організму - добре засвоїти їжу.

Сніданок
Перед від'їздом на роботу не забудьмо про ситний сніданок. Це дасть нам енергію розпочати день. Доведено, що у людей, які снідають, обмін речовин на 5% швидший, ніж у тих, хто цього не робить.

Варіанти повноцінного сніданку.
Варені нам'яко яйця (1-2 шт.) або яєчний (білковий) омлет.

Яйця містять всі амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, які підвищують стійкість організму до запальних процесів

Яйця містять всі амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, які підвищують стійкість організму до запальних процесів і є будівельним матеріалом для його відновлення. Жовтки містять речовину лецитин, яка необхідна для діяльності мозкових клітин і без якої не може працювати печінка - основна "фабрика" по переробці всієї нашої їжі, в тому числі, по знешкодженню токсинів. Лецитин використовується організмом як "будівельні блоки" для поновлення оболонок пошкоджених клітин і є основним транспортним засобом для доставки поживних речовин та вітамінів до клітин.

Чашка каші із цілої крупи із молоком невисокої жирності (2,6%) - гречаної, вівсяної і тд.
Цільнозернові тости з тонким шаром коров'ячого масла (але не спреда).

Цільне зерно - джерело складних вуглеводів, клітковини, вітамінів групи B і мінеральних речовин. Саме вживання каш із цілого зерна (не пластівців або кранчів) знижує ризик настання інфаркту на 30-36%, серцево-судинних захворювань - на 25-28%, діабету другого типу - на 21-30%. А ще - виводить "поганий" холестерин з організму.
Молоко - джерело якісного білку. А у поєднанні із крупами ми одержуємо збалансований набір рослинного та тваринного білка.
Фрукти чи ягоди на вибір.
Чай/кава/свіжий сік, розведений водою у пропорції 3:1.

Полуденок
Приблизно об 11 або 12 годині ранку нашому мозку та тілу знову потрібна енергія, і кращим вибором може бути жменька горіхів (саме жменька, а не пригорща!).

Вони містять вкрай необхідні незамінні жирні кислоти, цінний білок. Непогано доповнити такий перекус склянкою чорного чаю або кави з молоком.

До речі, давньогрецький історик Геродот стверджував, що жерці Древнього Вавилона забороняли простим людям їсти волоські горіхи: вважалося, що вони позитивно впливають на розумову діяльність, а це простолюдинам ні до чого ...

Обід
Варіантами корисного обіду можуть бути:
Тушковані або свіжі овочі (з використанням оливкової олії) зі шматком нежирного м'яса або риби.
Цільнозерновий бутерброд з овочами та/або птицею/рибою.
Паста із борошна грубого помелу з овочами та/або курка/риба, приготовлена ​​на оливковій олії.
М'ясо та риба дають організму білок, який є субстратом для відновлення клітин, утворення клітин імунної системи, посилюють дезінтоксикаційну функцію печінки і прискорюють обмін речовин на 30-50%, що дуже важливо для тих, хто контролює вагу.

Вечірній перекус (полуденок)
Ця закуска збільшить наш енергетичний рівень.
Чашка ягід або 1-2 невеликих фрукта (абрикоси, персики) із йогуртом без наповнювача. Молочний коктейль з ягодами або фруктами.
Плодово-ягідне пюре (смузі), збите у блендері принесуть більше стратегічної користі, ніж, наприклад, пачка китайської локшини із пакетом термоядерної гримучої суміші консервантів, ароматизаторів та солі.

Вечеря
Коли ми повертаємося додому, вечеря повинна бути легкозасвоюваною та некалорійною, але багатою на корисні речовини. Дуже вдалими є наступні варіанти.
Овочевий або нежирний курячий бульйон (бажано вибирати домашню курку) з тостом із цільнозернового хліба.
Салат (включає багато зелених листових овочів) та шматочок відвареної риби.
Чашка чечевиці - відвареної та приправленої спеціями.
Коричневий рис
Цільнозерновий хліб із склянкою кисломолочного напою.

Життя у склянці води
6 склянок чистої води в день забезпечать нормальне функціонування всіх систем організму, виведуть кінцеві продукти обміну речовин. Користь від склянки випитої води подвійна - з одного боку ми зволожили організм, з другого - зменшили відчуття голоду, оскільки центр насичення та центр спраги у головному мозку знаходяться поруч. Це дозволяє уникнути такої звичної справи під час роботи, як переїдання.

6 склянок чистої води в день забезпечать нормальне функціонування всіх систем організму


I Like Food. Food Tastes Good (із назви англійської книжки)
Здорове харчування - це аж ніяк не шлях постійних обмежень та несмачної їжі. Головний принцип здорового харчування - це вживання натуральних продуктів із мінімальним терміном зберігання. Тому інколи шматок свіжого домашнього фруктового пирога чи яблучного штруделя можуть зігріти наше серце не менше радісної новини!

Життя вимагає руху. (Арістотель)
Одного здорового харчування не досить, щоб схуднути або підтримувати форму. Тіло повинно отримувати фізичні навантаження регулярно, так само, як машина повинна їздити, а не простоювати.

Хороша людина повинна берегти себе (М. Горький)
Бережіть себе. Нам не дано прожити два чи три життя, щоб ми могли експериментувати. Так, "ми не живемо для того, щоб їсти, але їмо, для того, щоб жити", - казав Сократ.

La vita e' bella - життя прекрасне! Пам'ятаймо це і працюймо над собою....навіть на робочому місці!:)

Фото з Flickr (Albert Ming,Alessio Gigli, bjorkish, nightcloud1)

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог

Реклама:

Головне сьогодні