Науковці: чищення зубів допоможе завагітніти

— 6 липня 2011, 11:37

Жінкам, які прагнуть якнайшвидше завести дитину, фахівці радять ретельніше чистити свої зуби. Адже таке захворювання як пародонтит здатне відтермінувати настання бажаної вагітності.

Однією з причин пародонтита - запального захворювання тканин пародонту - є накопичення зубного нальоту. Ознаками пародонтиту є поганий запах з рота та кровоточивість ясен. Якщо ж не лікувати, це може призвести до випадіння зубів.

Через наші нездорові ясна близько 700 різноманітних бактерій мають змогу вільно потрапляти до кровообігу, пише The Daily Mail.

Наразі невідомо, яким чином пародонтит здатен перешкоджати настанню вагітності. Ймовірно, через запалені ясна, імунна система активізується, слизова оболонка матки також запалюється, та заплідненій яйцеклітині стає важче імплантуватися.

За підрахунками експертів з Університету Західної Австралії, в жінок, які сумлінно дотримувалися правил оральної гігієни, на те, щоб завагітніти, йде, в середньому, 5 місяців. Ті ж, хто погано слідкує за власним ротом, досягають мети за 7 місяців.

"Жінок слід спонукати відвідати свого дантиста, аби вилікувати будь-які хвороби ясен до того, як намагатися зачати дитину", - наголошує провідний дослідник Роджер Гарт.

На пародонтит хворіє близько чверті вагітних жінок, говорить науковець. Причому є дані, що свідчать про наявність зв'язку між цим захворюванням та викиднями, передчасними пологами та навіть мертво народженням.

У дослідженні австралійських вчених узяли участь 4 тисячі майбутніх мам. Із них важче завагітніти було жінкам віком від 35 років, курцям і тим, хто страждає на ожиріння. Втім, із найбільшими труднощами зустрілися ті, хто мав захворювання ясен. Кожна третя жінка, якій протягом року не вдавалося завагітніти, виявилась хворою на парадонтит.

Про гігієну не слід забувати й майбутнім татусям, зауважує Гарт. Адже науковці мають дані й про те, що хвороби ясен погіршують якість сперми.

"Я порадив би будь-якій парі, що хоче завести сім'ю, спочатку сходити до дантиста", каже він.

Реклама:

Головне сьогодні