Проведено першу в світі пересадку штучного органу

— 8 липня 2011, 10:27

При використанні такого методу для трансплантації не потрібна донор і спеціальні медикаменти, а ризик відторгнення тканин мінімальний. Хірурги підкреслюють, що на виготовлення штучної трахеї знадобилося всього кілька днів.

Пацієнтом став 36-річний виходець з Африки, у якого діагностували рак дихальних шляхів. За словами лікарів, зараз він йде на поправку.

Штучну трахею виготовили в медичному дослідницькому інституті Лондона, повідомляє ВВС.

У майбутньому вчені планують використовувати подібну методику при пересадці штучних артерій, серцевих клапанів і навіть шкіри.

Професор Паоло Маккіаріні з Італії керував групою хірургів, що здійснили цю історичну операцію в клініці Каролінського університету в Швеції.

Медик повідомив, що збирається також пересадити штучну трахею дев'ятимісячного немовляті в Кореї, який народився з дефектом цього життєво важливого органу.

Професор Маккіаріні вже провів 10 операцій з пересадки трахеї, у тому числі першу в світі пересадку трахеї, вирощеної за межами організму, але до сьогоднішнього дня при створенні імпланту використовувався донор.

Найважливішою відмінною рисою нового методу є створення клітинної структури або клітинних лісів, на які осідають стовбурові клітини, що створюють точну копію первісного органу.

Залучені професором британські експерти отримали у своє розпорядження тривимірні скановані зображення ураженої трахей пацієнта Андемаріама Бейене. Він вивчає геологію і пише дисертацію в Ісландії.

Використовуючи ці знімки, вчені Університетського коледжу Лондона зуміли виготовити точну копію трахеї пацієнта, а також двох його бронхів зі скла.

Ця модель була відправлена літаком до Швеції, де її поставили у розчин зі стовбурових клітин пацієнта, отриманих з його кісткової тканини.

Через два дні мільйони пір в штучної трахеї виявилися заповненими цим клітинами, який швидко росли і утворили тканину, яка нічим не відрізнялася з генетичної точки зору від природного тканини пацієнта.

Бейне страждав від неоперабельного раку трахеї, який, незважаючи на хіміотерапію та променеву терапію, привів до утворення пухлини розміром з м'яч для гольфу. Без пересадки цей пацієнт помер би від задухи.

У ході операції, що тривала 12 годин, професор Маккіаріні видалив уражені пухлиною тканини трахеї і замінив їх на штучний орган.

При пересадках такого типу не виникає реакції імунного відторгнення чужорідної тканини, тому що по суті справи пересаджений орган складається з тканин самого пацієнта. Відпадає необхідність прийому небезпечних лікарських засобів, що пригнічують таку реакцію, які часто призводять до невдач в приживлення органів, отриманих від донорів.

Професор Маккіаріні заявив, що в трансплантології відбулася революція.

"Завдяки нанотехнологій ми може тепер створювати штучну трахею за два дні або тиждень. Нам більше не потрібно чекати донора", - зауважив медик.

За його словами, аналогічним методом можна створювати і багатьох інших органів.

Через місяць після операції пацієнт Бейене виглядає добре, хоча поки він ще занадто слабкий, щоб вставати з ліжка.

За його словами, він хоче якомога швидше відновити своє навчання в Ісландії, а потім повернутися додому до Еритреї, де його чекають дружина і діти. Він висловив вдячність нескінченну медикам, які врятували йому життя.

Реклама:

Головне сьогодні