Виявлено універсальне протигрипозне "суперантитіло"

— 1 серпня 2011, 10:43

Виявлено антитіло, яке атакує всі різновиди вірусу грипу типу А.

Відкриття зробила міжнародна група учених з Швейцарії і Великобританії під керівництвом Антоніо Ланцавеккья (Antonio Lanzavecchia) зі швейцарського Інституту біомедичних досліджень (Institute for Research in Biomedicine). Звіт про їх роботу опубліковано в журналі Science Express, який цитує Медпортал.

Дослідники вивчили більше 100 тисяч зразків крові хворих на грип, а також добровольців, які робили щеплення від інфекції. В результаті їм вдалося виділити моноклональні антитіла FI6, які синтезують B-лімфоцити, що знаходяться в крові.

У ході дослідження було доведено, що "суперантитіло" зв'язується з білком гемаглютиніном, який розташовується на поверхні всіх вірусів грипу А. Зазначений білок забезпечує здатність збудників інфекції прикріплюватися до клітини-хазяїна.

Таким чином, вчені змогли виявити антитіло, яке перешкоджає розвитку інфекції, викликаної вірусами грипу типу А. Провівши ряд експериментів на мишах, дослідники з'ясували, що гризуни, яких заразили летальною дозою вірусів, видужували після введення FI6.

За словами вчених, відкриття нового антитіла веде до створення універсальної вакцини від грипу А. Для цього необхідно розробити такий препарат, який буде стимулювати вироблення FI6 в організмі тих, хто робить щеплення. Самі антитіла дослідники запропонували використовувати для лікування хворих на грип.

Реклама:

Головне сьогодні