Фітохімія для здоров’я

Кожен з нас, навіть із курсу біології середньої школи чув, що повноцінне харчування має включати білки, жири, вуглеводи та вітаміни. Але останніми роками вчені наголошують на виключній цінності ще однієї групи речовин, які обов'язково повинні бути присутніми у нашому раціоні - так званих фітохімічних речовинах, які мають потужні захисні властивості.

Що таке фітохімія і з чим її їдять?

Фітохімічні сполуки містяться у рослинах і мають здатність захищати організм людини від раку, діабету, захворювань серця, високого тиску, хвороб старості, радіації та УФ-променів, та багатьох інших хвороб. Є дані, що вони попереджують передчасне старіння, оскільки сповільнюють процес скорочення теломер, а отже, продовжують життя клітин (Теломери - це кінцеві ділянки хромосом, які містяться у кожній клітині, і які визначають термін життя клітини та цілого організму. З кожним поділом клітини теломери вкорочуються і при досягненні певної кількості поділів клітина гине).

Фітохімічні речовини "ремонтують" клітинні та внутрішньоклітинні пошкодження, активізують детоксикаційні властивостей печінки і блокують реакції, які призводять до розвитку онкологічних захворювань.

Вплив фітохімічних компонентів харчування на здоров'я людини науковці почали вивчати відносно недавно і зараз тривають масштабні дослідження.

Пігменти рослин (речовини, які надають їм кольору) - каротиноїди моркви, лікопін помідорів, флавоноїди шкірки цитрусових, зеленої цибулі, антоціани темних ягід, червоної капусти та баклажанів, мають не лише антиоксидантні властивості, тобто гасять руйнівну активність вільних радикалів, але можуть суттєво знижувати ризик деяких форм раку та дегенеративних хвороб, і посилювати імунний захист організму.

Зокрема хрестоцвіті, до яких відносяться всі види капусти, особливо, броколі, містять індоли, які допомагають печінці знешкоджувати потенційні канцерогени.

Цілі, недроблені зерна, крупи та насіння льону містять стероли, фітоестрогени, лігнани, які захищають від раку, діабету та ішемічної хвороби серця. (Детальніше - див. Таблицю)

Таблиця. Харчові джерела фітохімічних сполук

Клас сполук

В яких рослинах міститься

Флаваноли

Зелений та чорний чай, темні сорти винограду, червоне вино, цибуля

Флавонони

Шкірка та плоди цитрусових

Флавоноли

Цибуля-порей, броколі, редис, грейпфрути, чорний чай, цибуля, салат-латук, шкірка яблук, ягоди, зелений чай, оливки, червоні вина, журавлина виноград, оливкова олія

Флавони

Шкірка фруктів, селера, петрушка, неочищений рис

Ізофлавони

Соя

Антоціаніди

Червоний виноград, червоні вина, вишня, малина, суниці, виноград, яскраво забарвлені фрукти та їхня шкірка

Фенілпропаноїди

Білий виноград, білі вина, оливки, оливкова олія, шпинат, білоголовкова капуста, аспарагус, кава, томати, яблука, вишні, груші, сливи, персики,

картопля, чорниця, аніс

Джерело: Сучасна гастроентерологія, № 6 (38), 2007 р., "Природні антиоксиданти та печінка". В.В. Харченко


Натуральні чи аптечні БАДи?
І хоча полиці аптек рясніють різноманітними БАДами (біологічно активними добавками), які містять бета-каротин та інші фітохімічні компоненти, аптечні форми не завжди ідентичні тим, які утворюються природнім шляхом і тому вони можуть різним чином функціонувати в організмі людини. Тому коли продавці БАДів майже переконливо запевняють вас, що ці "натуральні" добавки необхідно вживати кожному, і що з їжею ми не можемо отримати всі необхідні речовини, знайте, що поведінка цього БАДу у вашому організмі може бути непередбачуваною. Всі фітохімічні речовини краще працюють у природних сполуках і в кількостях, характерних для природних продуктів.

Тому рекомендована провідними науковцями світу на даний час харчова стратегія - збільшити споживання фруктів, овочів, бобових та цільних зерен з метою забезпечення користі для здоров'я.

А як на практиці?
У реальному житті це означає, що сніданок треба доповнити жменею ягід (свіжих чи заморожених) і 1 маленьким фруктом (абрикосом, персиком), салат збагатити максимальною кількістю зелені, і не забувати про горіхи та насіння; на обід приготувати супчик із броколі та інших овочів, на гарнір - листя салату та червоної капусти, із свіжим густим соком літніх помідорів, вечерю доповнити салатом. І щодня - свіжі соки, ягідні-фруктові-овочеві смузі.... Щодня. Щодня. Щодня.

Наш організм має здатність накопичувати потенціал здоров'я, який нам знадобиться у віці за 50 і більше, коли компенсаторні можливості його будуть зменшуватись. І весь той догляд, чи недогляд за власним здоров'ям дасть про себе знати - стійкістю до запалень, алергій, хвороб серця, хребта, суглобів і т.д. - "хворобам нема ліку" (Пліній).

Сьогодні, будучи молодим та здоровим, нерідко нехтуючи режимом, фізичною активністю, перекушуючи на ходу, курячи та вживаючи алкоголь, ми можемо відчувати, що так буде завжди...

Але якими б ми не були зайнятими, спробуймо знайти час, щоб потурбуватись про своє здоров'я. "Бережи здоров'я змолоду", - нагадує нам прислів'я.

Будьмо здорові та працюймо над собою!

Фото з Flickr (whologwhy, provenio).

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог
Реклама:

Головне сьогодні