Пиятика та паління не завадять дожити до 100 років – науковці

— 4 серпня 2011, 10:40

Чи вдасться вам стати довгожителем - головним чином визначає генетика, стверджують американські науковці. Збільшити шанси відсвяткувати свій 100-ий день народження навряд чи допоможе відмова від паління, алкоголю та шкідливої їжі.

Науковці з нью-йоркського Медичного коледжу Альберта Ейнштейна провели опитування близько 477 осіб віком від 95 до 109 років та співставили результати з даними щодо 3 тисяч осіб, народжених у той самий час.

Респонденти належали до ашкеназів, субетнічної групи євреїв. Попередні дослідження навели вчених на думку, що певні гени захищають представників цієї групи від негативного впливу західного стилю життя.

Учені переконалися, довгожителі не обов'язково переймаються правильним харчуванням, та займаються фізичними вправами. Вони можуть пити й курити так само, як і ті їхні однолітки, що вже давно пішли з життя. Серед них так само є люди з зайвою вагою, пише The Telegraph.

Отже, тривалість життя насправді визначає не його спосіб, а гени, написав у середу Journal of the American Geriatric Society.

Так званий "ген довголіття" захищає його носіїв від шкідливих наслідків нездорового способу життя, вважають науковці.

Як згадує професор Нір Берзілей, перша ж жінка, яка брала участь в опитуванні, зізналася, що протягом 90 років щодня викурювала по 40 цигарок. На момент опитування їй було 109 років.

Учений наголошує, результати дослідження не означають, що люди можуть "безкарно" вести нездоровий спосіб життя. Берзілей каже, він жахнувся, коли, після його виступу на телебаченні, в кав'ярні до нього підійшов чоловік та сказав, що ніколи більше не робитиме фізичних вправ, бо його бабуся дожила до 102 років.

Реклама:

Головне сьогодні