Українки віддають перевагу грудному вигодовуванню

— 4 серпня 2011, 11:01

За останні 5 років удвічі більше українських малюків вигодовуються материнським молоком.

Це пов'язано з тим, що раніше виробники дитячих сумішей активно пропагували переваги штучного вигодовування, повідомляє Радіо Свобода.

Та і тепер молоді мами через недостатню поінформованість, зіштовхнувшись із проблемами природного годування, часто віддають перевагу штучному молоку.

"Наполегливість деяких кампаній, які просувають свої суміші, має велике значення. Більшість жінок сьогодні навчаються, виходять на роботу, залишаючи на когось дітей. Зараз реклама також впливає на якість харчування немовлят, тобто матері починають використовувати суміші, почувши, що вони кращі за молоко", - говорить заступник генерального директора НДСЛ "Охматдит" Олена Мешкова.

Часто молодим мамам здається, що їхня дитина не доїдає. "Звичайно годую, грудьми. А зараз ще й суміші купую, бо не вистачає в грудях молока. Не наїдається, почав вагу втрачати", - каже Юлія, молода мама з Сумщини.

Згідно з даними Всесвітнього альянсу підтримки грудного вигодовування, тільки материнське молоко у найкращий спосіб забезпечує новонароджених необхідними поживними речовинами.

Фахівці зазначають, що дитині до трьох місяців корисно перебувати виключно на грудному вигодовуванні. Якщо ж малюк справді не наїдається, мамі спершу треба переглянути власний раціон і режим. Також лікарі рекомендують відмовитися від чіткого графіку годування. Коли дитина сама захотіла, тоді і треба її годувати.

Штучне ж вигодовування може призвести до порушень психоемоційного та фізичного розвитку дитини. Молочні суміші недостатньо збагачені поживними речовинами, необхідними для організму малюка. Це підвищує вразливість малюка до інфекційних, діарейних, алергічних захворювань. Штучне молоко виготовляється з різних продуктів, включаючи молоко тварин, соєві боби і рослинні олії. Також штучне молоко містить крохмаль, який не слід вводити в їжу дітей перших місяців життя.

Природне вигодовування має унікальний позитивний вплив на здоров'я матерів та дітей. Воно сприяє зниженню дитячої смертності. Рівень виключно грудного вигодовування у світі збільшується. Крім того, прилучення до матері у перші 30 хвилин життя позитивно впливає на формування імунітету новонародженого.

Статистика свідчить, що після впровадження такої практики, на третину зменшилась захворюваність дітей в акушерських стаціонарах.

Реклама:

Головне сьогодні