Майже 50 відсотків ліків iз інтернету в ЄС – фальсифікат

— 1 вересня 2011, 12:22

Європарламент нещодавно виступив із директивою, що покликана посилити нагляд за якістю та безпекою ліків. Хоча й нині на їхніх упаковках можна простежити кожну деталь, починаючи від виробника і завершуючи координатами аптеки, де їх придбали. Правила європейського фармацевтичного ринку дуже суворі, пише Радіо Свобода.

Європейське бюро "Союзу споживачів" давно пильно стежить за обігом підробних медпрепаратів, зокрема тих, що збувають через інтернет-магазини.

Найпопулярніший медичний фальсифікат - віагра. Дещо поступаються в обсягах продажу через інтернет ліки проти зайвої ваги, антидепресанти та засоби проти діабету.

"Медикаменти, що коштують недорого, часто можуть виявитися підробкою, - застерігає директор бюро Монік Ґоєнс - Надто ризиковано купувати ліки, які рекламуються з ціновими знижками".

Національні служби окремих держав Євросоюзу також опікуються захистом своїх громадян від небезпечних засобів лікування.

Загалом по Євросоюзу пропозиція підробних медикаментів становить до трьох відсотків традиційного ринку і майже п'ятдесят відсотків ринку продажу через інтернет.

З огляду на це, європейські установи відстоюють ідею єдиних і суворих стандартів захисту ліків від підробок, незалежно від форми і місця продажу. Для цього мають створити щось на зразок єдиного для всього Євросоюзу знаку якості. Проте фахівці висловлюють сумніви у тому, що фальсифікатори його не зможуть підробити.

Реклама:

Головне сьогодні