Вчені створили вірусну вакцину від раку

— 2 вересня 2011, 12:24

Про це повідомляють дослідники із компанії Jennerex Biotherapeutics, пише Компьюлента.

Наша імунна система має слідкувати за випадками ракового переродження і ліквідовувати клітини, які стали організму чужими. І однією із умов успішного розвитку пухлини є її здатність подавляти реакцію імунітету, тікати від удару.

З іншого боку, саме через це пухлинні клітини є легкою здобиччю для вірусів: імунна система не знає, що там відбувається, і вірус може спокійно розмножуватися.

Це не могло не наштовхнути вчених на думку якось використати віруси для боротьби із раком.

Наголошується, що під час розробки такого способу лікування головне - зуміти навчити вірус розшукувати злоякісні клітини, щоб після ін'єкції вірусних частинок вони самостійно знаходили хворі клітини, не залишаючи жодного метастазу.

Вірус JX-594, що успішно уникає атаки імунітету, має спеціальній білок, що направляє імунну атаку на пухлину. Таким чином, ракова клітина гине як від самого вірусу, що інтенсивно розмножується у ній, так і від імунної системи, яка раптом "прокидається".

Через 10 днів після одного введення JX-594 двадцяти трьом хворим на рак із метастазами, вірус повністю інфікував ракові клітини у семи із восьми досліджуваних без жодних побічних ефектів; здорові тканини вірусною інфекцією не заразилися. Декілька тижнів поспіль у половини учасників експерименту пухлина зупинялася у рості, а у одного навіть зменшилася в розмірі.

Дослідники мають намір створити цілий ряд подібних вірусів, щоб "нацькувати" їх на різні види пухлин.

Утім, колеги закликають авторів роботи уважніше поставитися до стосунків імунної системи із вірусом. Адже якщо якась мутація торкнеться вірусу і він стане "видимий" для імунітету, від протипухлинної зброї нічого не залишиться, що дасть шанс раку повернутися.

Реклама:

Головне сьогодні