Імунітет та його група підтримки

З приходом осені, немов її свита, повернулись забуті пчихи, кашлі та простуди. Ми дивуємось: ну як же ж так – ще не прохолов слід літа і – ось тобі! Щоб попередити можливі нездужання, варто зміцнити свій імунітет і найкраще почати із ..кишечника.

Тому, що він – важливий орган захисту організму і здоровий стан кишечника – це гарантія нашого здоров’я і хорошого самопочуття.

Ти не один
Ми настільки звикли почувати себе господарями життя, що не задумуємось, наскільки воно залежить від нашого співжиття з іншими живими організмами – мікроорганізмами, які оточують нас всюди, а багато з них – живуть всередині нас. Кількість мікроорганізмів у кишечнику людини майже вдвічі перевищує кількість її власних клітин.

Понад 500 видів мешканців людського кишечника, відомих на сьогодні науці, "квартирують" у товстій та прямій кишках та змушені уживатись між собою. А це зовсім непросто: їхнє існування повністю віддзеркалює співжиття всіх видів – між ними іде постійна боротьба за виживання і за джерела існування – їжу.

Вага мікроорганізмів коливається від 1 до 3 кг, тобто це цілий самостійний орган, який має величезний вплив на рівень нашого здоров’я.

Дактилоскопія – це ще не все
Найцікавішим є те, що склад кишкової мікрофлори є індивідуальним для кожного з нас, і майже не змінюється протягом життя, так само, як і відбитки пальців.

Представники мікрофлори можуть бути як нашими друзями, так і недругами: дружні покращують життєдіяльність організму, а недружні або патогенні (хвороботворні) – є причиною багатьох розладів у ньому.

У здорової людини переважає дружня мікрофлора, у якої з організмом "господаря" сформувалось взаємовигідне співжиття (симбіоз): корисні бактерії виробляють ферменти для перетравлювання їжі, знешкоджують токсичні речовини, синтезують вітаміни, і є джерелом енергії, а організм "господаря" віддячує їм за це їжею та "дахом над головою".

Бійці невидимого фронту
З різних причин, як зовнішніх, так і внутрішніх (стрес, переохолодження, вживання ліків, зокрема, антибіотиків, надмір солодощів або гострої їжі), склад мікрофлори може змінюватись.

Якщо "гору беруть" представники патогенної мікрофлори – порушується здорова рівновага, виникає стан дисбіозу. Прояви його різноманітні – від послаблення стільця (діареї), до закрепів, і супроводжуються періодичними болями, гурчанням у животі та метеоризмом (газоутворенням), одним словом, цей неприємний стан може затьмарити радість життя.

Для відновлення здорового балансу кишкової мікрофлори є декілька шляхів, які мають застосовуватися одночасно: вживання про- та пребіотиків, та обмеження солодощів.

Дай житло друзям, а не ворогам

Пробіотики (беруть назву від слів "pro" та "bios" – "для життя") – це живі мікроорганізми, які живуть у симбіозі із організмом "господаря", тобто взаємно покращують спільне співжиття. Переважно це біфідо- та лактобактерії ("лакто" - від слова "молочний").

Потрапляючи в організм людини, вони "оселяються" у товстому кишечнику і відновлюють баланс мікрофлори з переважанням корисної, що виявляється у покращенні обміну речовин, знешкодженню кишкових токсинів, синтезу ряду життєво важливих вітамінів і просто хорошим самопочуттям.

Відомими готовими пробіотиками є кефір, Наріне, Симбітер, Симбивіт, Ацидофілін, Лактовіт, Актімель і тд.

Приготувати пробіотики можна в домашніх умовах, використовуючи відповідні закваски, свіже молоко та дотримуючись рекомендованих технологій.

Нагодуй друзів
Що стосується пребіотиків, то ними є продукти харчування, необхідні для живлення корисної мікрофлори, її росту та покращення роботи кишечника.

Це, передусім, харчові волокна, зокрема, пектини, камеді та слизи, якими багаті вівсяна крупа, фрукти, ягоди, хліб із неочищеного борошна, нешліфований рис, квасоля.

До пребіотиків відносяться також продукти, які містять речовину інулін: топінамбур (земляна груша), артишоки, корені цикорію та кульбаби.

Пребіотики здатні майже в 10 разів збільшувати вміст здорової мікрофлори.

Їжа для друзів

Щоб кишечник був здоровим і виконував всі свої функції без "збоїв", важливо регулярно вживати свіжі, сушені та морожені фрукти (яблука, фініки, інжир, чорнослив, урюк, родзинки), ягоди (смородина, малина, горобина, журавлина, полуниці, чорниці, агрус), зернові (висівки пшеничні, хліб із цільного зерна, вівсяна та гречана крупи), та овочі (морква, капуста білокачанна, горшок зелений, перець солодкий, баклажани, картопля), а також горіхи.

Два в одному
Поєднують властивості про- та пребіотиків готові молочнокислі напої, наприклад, кефір із лактулозою (кефір – пробіотик, лактулоза – пребіотик).

Солодко на язиці – бродильно у животі
Варто зазначити, що прості вуглеводи (цукор, солодощі, солодкі напої) сприяють росту патогенної, тобто хвороботворної мікрофлори та пригнічують життєдіяльність корисної. Тому солодощі краще замінити на сухофрукти, свіжі та печені яблука. Якщо ж таки хочеться саме солодощів, то найкраще для цього годяться зефір та пастила (вони містять пектин).

Підкріплення для дружби
Підсилює дію про- та пребіотиків, зміцнює судини та капіляри (судинки найдрібнішого калібру) вітамін С. Тому в осінню пору настій шипшини, лимон, солодкий перець та обліпиха – нехай щодня будуть на вашому столі, у них аскорбінова кислота знаходиться у природній легкозасвоюваній L-формі.

І ще одна, але дуже важлива деталь: всі мікроорганізми складаються із білків (протеїнів), а це означає, що у холодну пору року яйця, індик, курка, телятина, риба (у тому числі – жирна морська), білий м’який сир також мають бути щодня на вашому столі.

Денна норма харчових волокон – 30-40 г (починати потрібно з невеликих порцій, поступово збільшуючи дозу). Для орієнтиру: 200 г хліба із борошна грубого помолу містить 16 гр харчових волокон; 250 г овочів – 7 г; 250г фруктів – 5 г.

Денна норма кисломолочних продуктів – 1-2 склянки.

Спробуйте приготувати смачні страви, які сприятимуть зміцненню імунітету.

Суп "Каррізма"

Беремо порівну: ¼ коренеплоду селери, пастернаку, моркви і гарбуза
2 зубці часнику
1 маленька цибулинка
2 столові ложки рафінованої оливкової олії
1 чайна ложка топленого масла
½ склянки вершків або сметани
1 повна чайна ложка борошна
Спеції "Каррі"
4-5 волоських горіхів
Перець чорний, чилі та сіль – за смаком, але без крайнощів
Зелень – улюблену

Відваримо овочі на слабкому вогні під кришкою у 1 літрі води до середньої м’якості.

На сковорідці під кришкою, на слабкому (!) вогні спасеруємо в суміші оливкової олії, топленого масла та спецій "Каррі" товчений часник та цибулю до прозорості, потім покладемо борошно і, помішуючи, спасеруємо його ще 1 хвилину. Розведемо овочевим бульйоном та вершками.

Відварені овочі та очищені горіхи зіб’ємо у блендері до однорідного пюре, знову повернемо у каструльку та долиємо суміш із сковорідки. Доведемо до кипіння, додамо перці та сіль.

Подамо, посипавши зеленню та додавши хорошої енергетики.

Смакує такий супчик із брускетами, приготовленими із висівкового хліба, намазаного тушкованими помідорами, посипаними тертим сиром.

Супчик дає силу, має протизапальні, антимікробні та противірусні властивості.

Смузі "Підтримка тилу"

1 склянка кефіру
1/4 банана
3 очищені фініки
1 чайна ложка висівок
½ чайної ложки порошку цикорію розчинного
На кінчику ножа – кориця мелена

Всі інгредієнти кладете у блендер, збиваєте, розливаєте у дві склянки і смакуєте незадовго до сну.

Цей корисний десерт оздоровлює кишкову мікрофлору, активізує систему детоксикації організму, очищує шкіру і продовжує життя.

Тонік "Третє око"

Бувають дні, коли вже ні "сальце, винце і вітамін це" не допомагають – ви відчуваєте, що "здається, я захворів/ла". Тоді можна спробувати пустити в хід "важку артилерію":

2 склянки води
2 потовчені зубці часнику
½ лимона
¼ чайної ложки канського перцю
½ чайної ложки тертого хрону

Покладіть інгредієнти у маленьку емальовану каструльку, залийте окропом і "томіть" під кришкою на дуже слабкому вогні 30 хв. Остудіть до теплого стану, процідіть і пийте маленькими ковтками (можете через соломинку). Перед тим бажано щось поїсти.

Напій має виражену противірусну, антибактеріальну, стимулюючу та очищувальну дії.

Примітка: підходить людям із міцним шлунком (всі, у кого є запальні процеси шлунково-кишкового тракту, нехай утримаються)

"В здоровому тілі – здоровий дух"

Навіть якщо ретельно вживати всі найкорисніші продукти, але ігнорувати свіже повітря, рух та повноцінний сон, ми таки залишимо "шпаринку" для послаблення імунітету.

Тому ранкові легкі пробіжки чи швидка ходьба на сусідньому стадіоні наситять кров киснем, нормалізують рівень цукру в крові, видалять токсини.

А гарний настрій, усмішка та позитивний погляд на життя дадуть всі підстави провести зиму, радіючи снігу, морозному повітрю та міцному здоров’ю!:)

Працюймо над собою!

Фото www.bodyincredible.com, eduwight.iow.gov.uk, ingoodfeather.com, orangerey.ru

Оксана Скиталінська

Лікар-дієтолог

www.100rokiv.com

Реклама:

Головне сьогодні