Сімейні лікарі відправлятимуть пацієнтів до приватних клінік?

— 28 листопада 2011, 15:23

Це розуміють не тільки головлікарі, але й ініціатори реформ, тому до бюджетних лікарень з усіх регіонів запрошують лікарів, які ведуть приватну практику, пише ZN.UA.

Тим, хто згоден працювати у системі первинної медико-санітарної допомоги, пропонують оформити ліцензію і статус приватного підприємця. Сімейний лікар може взяти одну або дві дільниці і отримати ті гроші, які закладені в бюджеті на душу населення. Спочатку планувалося по 130-140гривень на людину, потім сума зменшилася до 105.

З цих грошей лікар повинен заплатити за комунальні послуги, прибирання прилеглої території, телефон, охорону тощо. Суму за оренду обіцяють поставити символічну.

Ще потрібно заплатити єдиний податок і єдиний соціальний внесок за себе, зарплату медсестрі і санітарці, а якщо буде з чого – то і собі.

Одна дільниця – це приблизно півтори-дві тисячі пацієнтів, а отже в кращому випадку — 20 тисяч гривень на рік. Після всіх необхідних виплат на медикаменти, перев'язувальні матеріали, деззасоби не залишиться копійки.

ВІДЕО ДНЯ

Якщо доктор побажає, йому дозволять вести додатковий прийом — за гроші, але тільки після роботи, відзначає видання.

На 2012 рік, за словами лікарів, на міську медицину виділяють суму, якої ледь вистачить на зарплату (це майже 90% бюджету) і комунальні платежі. А якщо відбудеться підвищення зарплати на 13%, як закладено у держбюджеті, то і на це може не вистачити.

Отже, як тільки сімейним лікарям виставлять рахунки за оренду, вони збанкрутують.

За розрахунками лікарів, грошей не вистачить ані на пацієнтів, ані на нормальну зарплату медперсоналу.

Багато медиків переконані, що саме такого повороту подій і чекають "нагорі", адже відремонтовані за державний рахунок амбулаторії завжди можна віддати в добрі руки і за добрі гроші.

За новими правилами, хворий повинен почати своє лікування з візиту до сімейного лікаря. Без направлення до консультаційно-діагностичного центру його ніхто не прийме. А кожен крок пацієнта до КДЦ буде за кошти сімейного лікаря, який отримав подушні.

Саме тут лікарі зможуть економити, направляючи пацієнтів до приватних лікарів, де, відповідно, платити доведеться самому хворому.

Реклама:

Головне сьогодні